Paritate la vot în Comisia juridică pe cazul Vosganian acuzat de complot: 5 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”. Comisia a avizat negativ cererea procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriean Videanu şi Varujan Vosganian sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale.
Adriean Videanu şi Varujan Vosganian sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale.

Jumătate din senatorii prezenţi la şedinţa Comisiei juridice au votat pentru aprobarea cererii procurorului general privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Varujan Vosganian, iar cealaltă jumătate s-a pronunţat împotriva solicitării, cazul urmând să meargă la plen. Comisia juridică a dat aviz negativ începerea urmării penale faţă de ministrul Economiei.

„Comisia, analizând datele şi ascultând şi poziţia ministrului Varujan Vosganian, a dat un aviz negativ astăzi, întrucât rezultatul votului este de 5 la 5, astfel încât propunerea de acordare a unui aviz pentru începerea urmăririi penale (...) de fapt este vorba de o trimitere către plenul Parlamentului, plenul va decide”, a spus senatorul Cătălin Boboc, membru al Comisiei juridice.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a prezentat, marţi, la Comisia juridică a Senatului, pentru a-şi exprima punctul de vedere în legătură cu solicitarea procurorului general al României. 

Procurorul general, Tiberiu Niţu, a solicitat, pe 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi preşedintelui Traian Băsescu de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Traian Băsescu, aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale faţă de Videanu

După ce preşedintele Traian Băsescu a avizat, la începutul lunii septembrie, începerea urmăririi penale faţă de fostul ministru Adriean Videanu, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anunţat pe 12 septembrie că fostul ministru a fost pus oficial sub învinuire pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Mai mult, pe 30 septembrie procurorii au anunţat că a fost pus sechestru pe averea lui Videanu. Mai exact, a fost instituit sechestru asigurător pe cinci imobile din Bucureşti, Ilfov şi Constanţa, dar şi pe aproape 67.000 de acţiuni de la trei firme şi pe sumele din conturile deschise la două unităţi bancare.

În total, procurorii au pus sechestru asupra unor bunuri mobile şi imobile până la concurenţa sumei de 277 de milioane de lei. 

Vosganian şi Videanu, prejudiciu de aproape 130 de milioane de dolari

Potrivit procurorilor, Vosganian şi Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 de milioane de dolari.

Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 92 de milioane de dolari reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal“. Demersul miniştrilor s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale, au precizat procurorii.

Anterior, Videanu se clasa pe poziţia 127. Cea mai cunoscută afacere este Titan Mar, care prelucrează şi comercializează marmură şi elemente de pavaj stradal, dar şi Marmosim Simeria, producător autohton de marmură, care anterior făcea livrări pentru Casa Poporului. Videanu mai este acţionar la Equity Invest, dealerul auto Auto Marcus, care comercializează autoturisme Dacia-Renault, dar şi la Ada Promotion Promotion Developement şi DI – Anne Design.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite