Parlamentari şi miniştri români, VIP-uri la petrecerile de la Monaco ale miliardarului Steinmetz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beny Steinmetz
Beny Steinmetz

Persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membri ai guvernului au participat la petrecerile private organizate la Monaco de miliardarul israelian Benjamin Steinmetz pentru care procurorii DNA cer arestarea în dosarul retrocedării „Fermei Regale Băneasa”. Căuta în primul rând influenţa, subliniază anchetatorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, pentru care procurorii DNA cer arestarea în dosarul retrocedării „Fermei Regale Băneasa” ce a fost trimis miercuri în judecată, organiza petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care au fost invitate persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membrii ai guvernului. Cel puţin aşa reiese din rechizitoriul prin care prinţul Paul Al României, afaceristul Remus Truică şi patronul ziarului „Evenimentul zilei”, Dan Andronic, au fost deferiţi justiţiei.

Procurorii subliniază în actele trimise instanţei că numele demnitarilor invitaţi la petrecerile private ale miliardarului israelian au fost folosite ulterior de membrii grupului infracţional (care avea misiunea de a recupera ilegal în numele prinţului mai multe domenii - n.r.) pentru a-şi dovedi influenţa în faţa funcţionarilor publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate.

SECHESTRE FĂRĂ PRECEDENT

De altfel, în acest dosar, celebrul domeniu al lui Remus Truică unde Patricia Kaas i-a cântat afaceristului, în 2010, la aniversarea de 40 ani, este pus sub sechestru asigurator de către procurorii DNA. Este vorba de cea mai luxoasă proprietate de pe malul Lacului Snagov, un domeniu de aproape 10 hectare, cu heliport şi piscină de dimensiuni olimpice, pe care este ridicată o vilă somptuoasă şi un foişor. În cazul lui Truică, procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe cele 10 hectare din Snagov, o vilă în Braşov, un apartament în Bucureşti, situat lângă Guvern, şi pe acţiunile şi părţile sociale pe care le deţinea la mai multe societăţi.

Printre acestea şi 1.000 de acţiuni la purtător în valoare de 120.000 de lei, emise de către societatea Wins Construct Project SRL, descoperite de procurori la percheziţia pe care au efectuat-o la palatul din Snagov. Acţiunile la purtător sunt acţiuni emise de o societate comercială de capital fără ca pe ele să fie menţionat numele titularului. Controlul societăţii, şi mai ales drepturile le are cel care deţine fizic aceste acţiuni. În ultimii doi ani, Wins Construct Project SRL a fost implicată în mai multe contracte publice privind construcţia de drumuri.

Remus Truică este unul din cei 22 de inculpaţi trimişi miercuri în judecată de procurori în dosarul „Fermei Regale Băneasa”. Printre cei deferiţi justiţiei se numără miliardarul Benjamin Steinmetz, consultantul Tal Silberstein, afaceristul Moshe Agavi, avocaţi, afacerişti şi funcţionari. Procurorii DNA au calculat un prejudiciu de 145 de milioane de euro în acest dosar şi au pus sechestre asiguratorii fără precedent pe averile celor implicaţi. În cazul în care cei implicaţi vor fi găsiţi vinovaţi, aceste bunuri vor fi confiscate în favoarea statului.  Este vorba de aproape 100 de terenuri, în total circa 635.000 de metri pătraţi, din zona Snagov şi Băneasa, vile, apartamente, conturi bancare, acţiuni, autoturisme de lux, şi chiar pe o motocicletă Harley Davidson.

ZIARUL LUI ANDRONIC

În cazul unuia dintre cei trimişi în judecată, consultantul Dan Andronic, procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe 90% din părţile sociale pe care acesta le deţine la societatea Editura Evenimentul şi Capital - care editează cotidianul „Evenimentul zilei” şi revista „Capital”. Nu au scăpat de sechestru nici părţile sociale pe care Andronic le deţine la firmele de consultanţă DA Communication &Media SRL (41,4%) şi First Communicatoon (21,6%). El mai are pus sub sechestru conturile bancare, mai multe acţiuni, 20 de terenuri situate în Răcari (Dâmboviţa), în suprafaţă totală de 81.000 de metri pătraţi şi pe o jumătate dintr-un apartament din
Sinaia.
Un alt nume greu din acest dosar este avocatul Rober Roşu, de la celebra firmă Ţuca, Zbârcea & Asociaţii. În cazul acestuia, procurorii au pus sechestru pe o clădire de birouri, două apartamente în Bucureşti, fâneaţă în Poiana Ţapului, părţi sociale în firme şi acţiuni - inclusiv pe 3,21% din capitalul firmei de avocaţi la care lucrează.

OFFSHORE-UL PE CARE ERA AVEREA

Sechestre asiguratorii au fost puse şi în cazul firmei Reciplia. Mai exact, procurorii au indisponibilizat 4 terenuri (372.000 de metri pătraţi) care valorează milioane de euro în zonele Snagov şi pe Şoseaua Ionescu Siseşti din Sectorul 1. Potrivit DNA, această firmă era controlată prin intermediul offshore-ului cipriot Reciplia Ltd.de milionarul israelian Steinmetz.

Reciplia a fost folosită pentru a cumpăra de la prinţul Paul mai multe drepturi litigioase, vizând zeci de imobile – care ar fi aparţinut Casei Regale a României, dar care erau revendicate în mod nelegal de acesta. Gruparea lui Steinmetz ar fi pus la dispoziţie bani – aproximativ 4 milioane de euro, care au fost daţi prinţului, suport mediatic, relaţii printre magistraţi sau funcţionari publici, şi influenţe politice- pentru a deschide uşi. Potrivit DNA, gruparea a reuşit retrocedarea frauduloasă a doar două proprietăţi: Pădurea Snagov (46,78 hectare de teren forestier) şi Ferma Regală Băneasa (28,6 hectare).

SE ÎNVÂRTEAU ÎN CERCURI POLITICE

În acest dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane care au avut diverse relaţii cu politicieni. De exemplu, Remus Truică a fost directorul de cabinet al lui Adrian Năstase. Tal Siberstein a oferit consultanţă politică, încă de la începutul anilor 2000, fiind pe rând consilier de imagine/politic pentru Traian Băsescu şi PDL, Adrian Năstase şi PSD şi Călin Popescu Tăriceanu şi PNL. La rândul lui, afaceristul Marius Marcovici a fost consilierul primului ministru Tăriceanu, iar Dan Andronic a oferit consultanţă pentru Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite