Procurorii DNA cer Parlamentului aviz pentru reţinerea şi arestarea deputatului Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Gurzau Foto:facebook
Adrian Gurzau Foto:facebook

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, laura Codruţa Kovesi,  a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influenţă. Parlamentarul este finul Eleneei Udrea.

UPDATE Potrivit procurorilor, în perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, membru şi începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-ar fi promis lui Adrian Gurzău, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care ar fi şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi SC Carpatica Asig SA, în calitate de beneficiar.
   
„Contractul susmenţionat a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea şi în complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de „relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing”, pe o durată minimă de 5 ani.  Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de SC Carpatica Asig SA lunar, urmând ca pentru următoarele 60 de luni, valoarea contractului să fie de 4.000 de euro+TVA, pe fiecare lună. Aşadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro+TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru Carpatica Asig SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajaţi ai societăţii, care desfăşurau activităţi similare, la costuri mult mai scăzute”, susţine DNA.

Trafic de influenţă la ASF

În schimbul acestor promisiuni şi, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, Gurzău ar fi susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât să fie influenţat votul din  Consiliul A.S.F. pentru urgentarea procedurii de avizare  a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig SA şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară.

„Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar şi de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, şi-a traficat influenţa asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât membrii Consiliului A.S.F. să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a S.C. CARPATICA ASIG S.A., deşi prin adresa Direcţiei de supraveghere şi control - Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului A.S.F. constatarea stării de insolvenţă a S.C. CARPATICA ASIG S.A”, arată procurorii DNA.

Cine este Adrian Gurzău

Adrian Gurzău este deputat din 2000. În primul mandat ela  fost ales pe listele PD, ulterior PDL. Din februarie el este parlamentar independent.La alegerile locale din 2016 el a candidat pentru Primăria Cluj, împotriva lui Emil Voc, şi a obţinut un scor modest, 1,2%. El a fosty destituit din funcţia de preşedinte al PMP Cluj. În iunie 2016, Elena Udrea a năşit copilul deputatului Adrian Gurzău. La eveniment a participat şi Traian Băsescu.
 

Angela Toncescu, reţinută

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie  au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a trei persoane:Toncescu Angela, Hosu Dan şi Tatu Ion-Sorin. „Toncescu Angela, Hosu Dan şi Tatu Ion-Sorin sunt  prezentaţi, la data de 27 septembrie  2016, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, mai arată DNA.

Parlamentarul Adrian Gurzău a fost audiat, în cursul nopţii de luni spre marţi, la sediul DNA, acesta fiind vizat în dosarul în care au fost reţinuţi Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig, şi Dan Hosu, soţul fostului procuror şef interimar al DIICOT.

Deputatul a ajuns la sediul DNA în cursul nopţii, în baza unui mandat de aducere. În aceeaşi cauză au fost reţinute trei persoane care vor fi prezentate, marţi, judecătorilor de la instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă, potrivit Mediafax.

Ancheta DNA

Ancheta o vizează direct pe Angela Toncescu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig. Procurorii spun că şi-ar fi cumpărat avizarea în funcţie şi ar fi mituit mai multe persoane din ASF pentru a evita falimentul companiei de asigurări.

Nu direct, ci prin intermediul a doi oameni de afaceri - Sorin Tatu şi Dan Hosu, care, în schimb, au încasat indemnizaţii lunare de la Carpatica Asig.

Ancheta îl vizează şi pe şeful Serviciului de combatere a traficului de migranţi din Inspectoratul General al Poliţiei, comisarul şef Cătălin Cataramă. Este acuzat că i-ar fi furnizat ilegal omului de afaceri Dan Hosu datele de identificare ale mai multor persoane decedate. Răsplata: o vacanţă pe litoralul românesc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite