Parlamentul European cere relaxarea regimului de prescriere a canabisului medicinal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În rezoluţia adoptată, europarlamentarii fac un apel către Comisia Europeană şi autorităţile din ţările membre UE să facă o distincţie clară între canabisul medicinal şi alte utilizări ale acestei plante, potrivit site-ului Parlamentului European. În plus, se cere relaxarea legslaţiei în vigoare.

Documentul  PE îndeamnă Comisia şi statele membre să analizeze şi să elimine barierele financiare, culturale şi de reglementare care îngreunează cercetarea ştiinţifică şi le invită să finanţeze în mod corespunzător cercetarea în acest domeniu.

Membrii Parlamentului European au argumentat demersul prin faptul că există dovezi conform cărora canabisul şi canabinoizii pot fi eficenţi în creşterea poftei de mâncare şi limitarea pierderii în greutate asociată cu HIV/SIDA. Canabisul medicinal poate atenua simptomele unor tulburări mintale, precum psihoze, sindromul Tourette, dar şi în epilepsie, Alzheimer, artrite, astm, cancer, boala Crohn şi glaucom. De asemenea, poate reduce riscul de obezitate şi diabet şi diminuează durerile menstruale.

Tocmai din acest motiv, europarlamentarii au făcut un apel şi pentru a permite medicilor din UE să prescrie, pe baza judecăţii lor profesionale, medicamente ce conţin canabis, aprobate de autoritatea de reglementare. 

"Invită Comisia să colaboreze cu statele membre pentru a îmbunătăţi accesul egal la medicamentele pe bază de canabis şi să se asigure că, atunci când sunt autorizate, medicamentele eficace în tratarea unor afecţiuni specifice sunt acoperite de sistemele de asigurări de sănătate, aşa cum se întâmplă în cazul altor medicamente", se arată în document.

În plus, europarlamentarii "solicită statelor membre să ofere pacienţilor o alegere sigură şi egală între diferitele tipuri de medicamente pe bază de canabis, asigurându-se, în acelaşi timp, că pacienţii sunt însoţiţi pe parcursul tratamentului de cadre medicale specializate. (...) Pentru a asigura pacienţilor accesul la terapia adecvată, care satisface nevoile individuale ale acestora ca pacienţi cu afecţiuni singulare sau multiple, este esenţial să se ofere pacienţilor informaţii cuprinzătoare despre întregul spectru de substanţe conţinut de varietatea de canabis utilizată în fabricarea medicamentelor oferite; atrage atenţia asupra faptului că aceste informaţii ar oferi pacienţilor capacitatea de a decide în cunoştinţă de cauză şi ar permite practicienilor să prescrie medicamente care ţin cont de necesităţile globale ale pacientului şi ale terapiei corespunzătoare", se mai arată în document.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite