Parlamentul European critică tentativele de reducere la tăcere a presei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova
Comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova

”Realitatea e că responsabilităţile Comisiei Europene sunt foarte limitate”, a spus vicepreşedinta CE, Vera Jourova, în debutul dezbaterii din PE cu privire la situaţia libertăţii presei în Ungaria, Polonia şi Slovenia.

Majoritatea parlamentarilor consideră că libertatea presei este ameninţată acut în toate cele trei ţări şi solicită Comisiei Europene să ia poziţie. 

Însă comisarul responsabil se teme că îi lipsesc mijloacele politice şi legale. Trebuie să ne gândim la noi instrumente de protejare a presei independente, acest ”pilon important al democraţiei şi statului de drept”, a explicat vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova. Aceasta intenţionează să îmbunătăţească siguranţa jurnaliştilor, să pună capăt urmăririi penale abuzive din partea instanţelor şi să ofere sprijin financiar acestora. 

Dezbaterea parlamentarilor europeni a venit la o zi după ce ONG-ul Civil Liberties Union for Europe a evidenţiat că în mai multe ţări europene cresc presiunile asupra presei pe fondul tendinţelor de limitare a democraţiei la adăpostul măsurilor anti-Covid.

”Cele mai grave schimbări au avut loc în ţările cu probleme mai îndelungate cu democraţia şi statul de drept, precum Bulgaria şi România sau în ţări conduse de guverne cu tendinţe autoritare precum Ungaria, Polonia şi Slovenia”, se arată într-un raport întocmit de 14 organizaţii neguvernamentale.

image

Premierul Ungariei, Viktor Orban

”Guvernele din aceste ţări au folosit pandemia ca o scuză pentru a slăbi în continuare standardele democratice”, se afirmă în document, care atrage atenţia că libertatea de asociere şi independenţa instanţelor au de suferit. 

Cu prilejul dezbaterii din Parlamentul European, unii vorbitori au citat dintr-un apel insistent publicat de Adam Michnik, redactorul-şef al Gazetei poloneze Wyborcza, la începutul acestei săptămâni: ”Atacul asupra presei libere este doar unul dintre numeroasele fronturi pe care tabăra de guvernământ le-a deschis în războiul său împotriva democraţiei poloneze şi a societăţii civile. Demersurile împotriva libertăţii presei din Polonia deschid calea unui atac amplu asupra valorilor pe care se întemeiază Uniunea Europeană”. 

Michnik, care a făcut parte din opoziţia democratică faţă de regimul comunist din Polonia, ştie despre ce vorbeşte. Majoritatea discursurilor deputaţilor polonezi au fost variaţiuni pe aceeaşi temă. ”Adevăratul lider politic din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, vrea să transforme Varşovia într-o Budapestă", explică Radoslav Sikorski, ministru de externe în ultimul guvern de centru al ţării.

Social-democratul Leszek Miller, fost premier polonez, afirmă că guvernul de la Varşovia devine din ce în ce mai autoritar şi că ”nu mai vede în valorile europene şi valorile sale”. Miller a acuzat Comisia de inacţiune, susţinând că această instituţie europeană nu are răspunsuri articulate la atacurile împotriva libertăţii presei.

image

Beata Szydlo, fostă şefă de guvern a Poloniei

Unul dintre succesorii săi în funcţie, fostul premier al partidului PiS, Beata Szydlo, a respins cu fermitate criticile. Libertatea presei este ancorată în Constituţia poloneză şi controversata lege privind impozitarea veniturilor din publicitate, din pricina căreia presa independentă se teme că poate ajunge la ruină economică, se află în fază de propunere. ”De fapt, dezbaterea care are loc aici este o ştire falsă”, a replicat Szydlo.

Modelul Orban

”Viktor Orban foloseşte toate mijloacele pentru a suprima mediile independente”, spune Gwendoline Delbos-Corfield, membră a Partidului Ecologist. Aceasta a inclus campanii de defăimare şi cumpărarea presei nesupuse de către apropiaţi ai săi, susţine Corfield. 

Deputata Anna Donath din Ungaria a explicat: ”În ultimii zece ani, Orban a redus la tăcere presa maghiară. Preluarea site-ului de ştiri Index şi închiderea Klubradio sunt doar două exemple. Partidul Fidesz a cumpărat ziare, iar radiodifuziunea publică s-au transformat în canal de propagandă”. UE trebuie să se ia poziţie faţă de acest fenomen şi să protejeze cetăţenii împotriva acestor autocraţi, a afirmat Donath. 

Reprezentanţii formaţiunii Fidesz, care de câteva zile nu mai face parte din grupul creştin-democrat al Parlamentului European, au respins acuzaţiile, catalogând întreaga dezbatere drept ”o isterie colectivă a Comisiei Europene”. 

Deputaţii din grupul parlamentar al partidelor naţionaliste şi populiste din cadrul PE au acuzat că în forul european promotorii corectitudinii politice practică cenzura şi că UE este preocupată doar de drepturile LGBTQ.

Îngrijorări şi în Slovenia 

image

Tanja Fajon, eurodeputată din Slovenia

Atacurile personale ale premierului sloven Janez Jansa pe Twitter împotriva unui jurnalist de la Bruxelles care se arătase critic la adresa libertăţii presei din ţara sa au atras brusc atenţia asupra micii ţări din Europa Centrală. Slovenia va prelua preşedinţia Consiliului European în a doua jumătate a anului. Mulţi politicieni din UE sunt neliniştiţi de perspectiva ca pe scaunul de preşedinte al UE să ia loc un antidemocrat dovedit. 

Deputata socialistă Tanja Fajon spune că a fost întotdeauna mândră de ţara sa, dar nu poate ignora faptul că guvernul încearcă acum să reducă la tăcere presa liberă. ”Pe Twitter, premierul afirmă despre doi jurnalişti critici că sunt prostituate expirate, finanţarea agenţiei de ştiri urmând a fi retrasă. Preţul pentru actul politic de luare a mass-media libere ostatice va fi mare”, a spus Fajon. 

Colega ei, Irene Joveva, avertizează că UE nu îşi poate permite să aibă un al treilea membru ”iliberal” în rândurile sale, iar sufocarea lentă şi sigură a presei libere duce la o guvernare autoritară.

În timp ce parlamentarii partidului de guvernământ sloven susţin că 80% din presa din ţară este dominată de stânga şi că UE nu are dreptul de a acuza guvernul, o largă majoritate din Parlament solicită Comisiei să continue procedurile actuale la articolul 7 împotriva Ungariei şi să ajute jurnaliştii din ţările în care libertatea presei este ameninţată, oferindu-le bani şi protecţie de natură juridică. 

Barbara Wesel - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite