Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul European se pregăteşte să dea o lovitură de graţie producătorului auto Dacia VIDEO

62
15 Oct 2021 19:31:33
Autor: Valentin Bolocan
FOTO Dacia
FOTO Dacia

Îngrijorat de numărul mare al accidentelor rutiere cu victime din UE, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie pentru rezolvarea situaţiei în următorii ani. Decizia va avea însă şi „victime colaterale”, una dintre acestea fiind chiar producătorul auto Dacia.

Concret, în document Parlamentul European „invită statele membre să ofere stimulente fiscale şi solicită asigurătorilor privaţi să ofere sisteme atractive de asigurare auto pentru achiziţionarea şi utilizarea de vehicule cu cele mai înalte standarde de siguranţă; invită Comisia să revizuiască legislaţia privind etichetarea automobilelor pentru a include informaţii suplimentare la punctul de vânzare şi în format digital cu privire la ratingul de siguranţă al vehiculelor noi”. 
 
Parlamentarii europeni au considerat măsura necesară în contextul în care „pasagerii autoturismelor care au primit cinci stele la ultimele teste din programul european pentru evaluarea vehiculelor noi (EuroNCAP) au avut un risc de rănire mortală cu 68 % mai mic şi un risc de rănire gravă cu 23 % mai mic decât cel al pasagerilor din autovehiculele care au primit două stele”. 
 
Cum Logan şi Sandero Stepway, ultimele modele de la Dacia testate de EuroNCAP, au primit numai două stele la testele de accident acestea se vor încadra în categoria de autoturisme care nu vor beneficia de subvenţii şi vor avea asigurări mai scumpe. Apoi, cumpărătorii vor avea afişat în mod vizibil la dealeri şi pe internet ratingul de siguranţă modest oferit de modelele Dacia. 
 
De precizat că dintre cele 16 modele testate de EuroNCAP în acest an numai modelele Dacia au primit două stele, iar restul au fost cotate cu cel puţin patru stele. 
 

Dotări omise intenţionat

Pentru a explica de ce maşinile Dacia au doar două stele EuroNCAP şi a susţine nivelul de siguranţă oferit pietonilor şi pasagerilor de maşinile mărcii, Denis le Vot, CEO al mărcilor Dacia şi Lada în cadrul grupului Renault a declarat, recent, citat de economica.net, că „în privinţa siguranţei, cea pasivă este la nivelul maxim. Dacia nu foloseşte o platformă ieftină de clasă B, ci una modernă, aceeaşi cu a lui Clio. Cât despre sistemele ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), noi suntem Dacia, deci suntem definiţi de esenţial. Avem o mulţime de sisteme de asistenţă, dar nu pe toate. Le omitem intenţionat pe cele care nu sunt neapărat necesare, precum cel de menţinere pe banda de circulaţie. Ele vor fi montate atunci când legislaţia o va cere. Le avem pe toate la Renault”.
 

Oficial Renault: EuroNCAP avansează cu cerinţele fără a lua în calcul costurile

Totodată, Gilles Le Borgne, vicepreşedintele executiv pentru inginerie în cadrul Renault Group, a arătat că „în privinţa testelor EuroNCAP, acolo trebuie bifate trei zone – pietoni, siguranţă pasageri şi echipamente active de securitate. Nu facem compromisuri la siguranţa pietonilor şi a pasagerilor din automobile, dar alegem atent sistemele de asistenţă. Ce trebuie să înţelegeţi este că EuroNCAP, sau alte organizaţii asemănătoare, avansează cu cerinţele fără a lua în calcul costurile, eficienţa. Noi ţinem pasul, dar încercăm să menţinem costurile sub control. Dacă veţi compara Jogger cu o maşină similară de acum cinci – zece ani şi cu testele de atunci, aţi vedea că ar fi putut obţine, probabil, cinci stele. Deci, în privinţa siguranţei efective, maşinile noastre sunt foarte bune”.
 
Măsura luată de Parlamentul European vine după ce instituţia a observat că, în fiecare an, aproximativ 22 700 de persoane îşi pierd încă viaţa pe drumurile din UE şi aproximativ 120 000 sunt grav rănite. În plus, peste 11 800 de copii şi tineri cu vârsta de până la 17 ani au fost ucişi în accidente rutiere în UE în ultimii 10 ani, iar diminuarea ratelor mortalităţii în UE a înregistrat o stagnare şi, prin urmare, nu a putut fi atins obiectivul de a reduce la jumătate numărul deceselor din accidente rutiere între 2010 şi 2020. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

62 Comentarii

gigione delaDJ
15.10.2021, 20:00:50

Am spus eu demult..troace tati...bașca submotorizate!

-26 (30 voturi)
Ludwig
15.10.2021, 20:43:24

La romani e cea nai vanduta...Decat un bmw de 15 ani mai bine o dacie noua. Eu am.luat-o noua Logan MCV...11 mii, volan de piele, senzori spate, airbag, aer cond, radio cu bluetoyh, start-stop, motor 0.9 turbo 90cp, 5 ani garantie...impozit pe an...tinete bine 36 lei...adica 7 euro. Nu ma intereseaza tot felul de teste smenuite ci sa ma deplasez din punctul a in b. Am luat masina cu un coleg ce si-a luat golf sh...Eu nu am bagat un leu in ea,iar el baga incontinuu...Wvanntaj eu...

+29 (31 voturi)
Just Joe
15.10.2021, 20:04:07

Si de aici ati inteles voi ca ar avea cineva ceva cu Dacia in mod special ?

+5 (11 voturi)
BogdanT
15.10.2021, 20:22:30

Un titlu demn de electoratul AUR. Ce e rau daca Dacia ajunge si ea la 4-5 stele?

+4 (12 voturi)
mihai radu
15.10.2021, 20:33:42

Fleoșc,lady Diana a murit în cea mai securizată mașină din lume,când circuli cu 200 kmh nimeni nu-ți garantează nimic,deci circulați corect,respectați regulile,păstrați viteza legală și veți ajunge sănătoși unde aveți treabă !

+25 (29 voturi)

Vezi toate comentariile (62)

Modifică Setările