Renate Weber e noul Avocat al Poporului. PMP a spart unitatea Opoziţiei. Ce spune Weber despre sesizarea CCR în cazul OUG-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renate Weber
Renate Weber

Parlamentul a votat-o pe Renate Weber pentru funcţia de Avocat al Poporului, după ce mandatul lui Victor Ciorbea a încetat încă din luna mai. Renate Weber a fost susţinută de coaliţia PSD-ALDE. Opoziţie a fost din nou divizată: USR, PNL şi UDMR l-au susţinut pe Peter Eckstein Kovacs, în timp ce PMP a venit cu alt candidat. Chiar şi în cazul în care Opoziţia ar fi avut candidat comun, tot Renate Weber ar fi câştigat.

UPDATE Rezultatul votului: 

1. Renate Weber ( PSD- ALDE) : 208 voturi, 134 împotrivă. 

2. Peter Eckstein-Kovacs (USR - PNL- UDMR): 109 voturi pentru; 233 împotrivă. 

3. Constantin Voinea-Mic (PMP): 16 voturi pentru; 326 împotrivă. 

UPDATE A început votul pentru funcţia de Avocat al Poporului. Se votează cu buletine de vot. 

UPDATE Mihai Goţiu (USR): Peter Eckstein-Kovacs a demonstrat că principiile sunt mai importante decât funcţia. Avem nevoie de un Avocat al Poporului care să ne apere drepturile şi libertăţile. A susţinut campania Salvaţi Roşia Montană. Anul trecut a demisionat din UDMR când PSD a dat aslatul la Justiţie. 

UPDATE Renate Weber, candidat din partea PSD-ALDE la funcţia de Avocat al Poporului, a declarat, miercuri, la Parlament, că în privinţa atacării ordonanţelor de urgenţă trebuie făcută o analiză în fiecare caz, dar că ea doreşte ca instituţia să devină mai activă şi mai prezentă în societate în legătură cu respectarea drepturilor şi libertăţilor. „Cred că trăim o perioadă de timp în care văd - nu doar în România, am constatat acest lucru şi la nivel european - o delăsare din partea cetăţenilor când e vorba de drepturile lor”, a spus Renate Weber.

UPDATE Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au validat, miercuri, prin vot în unanimitate, cei trei candidaţi propuşi pentru funcţia de Avocat al Poporului - Renate Weber, Peter Eckstein Kovacs şi Constantin Voinea-Mic -, constatând că aceştia au îndeplinit condiţiile pentru a candida. Votul în plen e programat la ora 14.00. 

Avocatul Poporului este numit în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.

***

După o discuţie cu Viorica Dăncilă, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că o propune pe Renate Weber pentru funcţia de Avocat al Poporului, care nu a mai intrat în Parlamentul European, pentru că partidul nu a atins pragul electoral.

USR l-a propus pe Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu. Fostul parlamentar UDMR e susţinut, de asemenea, de PNL şi de UDMR. 

PMP are propriul candidat pentru funcţia de Avocat al Poporului, Constantin Cătălin Voinea-Mic, ceea ce creşte şansele ca Renate Weber, susţinută de PSD-ALDE, să obţină acest post.

„Domnul Victor Ciorbea a înaintat, astăzi, 24 iunie 2019, o adresă Preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, prin care a informat că mandatul domniei sale de Avocat al Poporului a încetat”, a transmis luni Avocatul Poporului.

Citeşte şi:

Portret. Cine este Renate Weber, noul Avocat al Poporului. Fost director al Fundaţiei Soros, a susţinut asaltul PSD la Justiţie şi Rusia în Parlamentul European

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite