Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Pas important pentru cuplurile LGBT din România: „Absenţa recunoaşterii constituie discriminare pe motive de orientare sexuală”

31
22 Sep 2020 16:55:59
Autor: Raluca Stepanov
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Dunja Mijatovic, Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, şi-a publicat, luni, observaţiile scrise cu privire la cazul Florin Buhuceanu şi Victor Ciobotaru împotriva României şi la alte 12 cazuri, care se referă la absenţa unui cadru legal pentru recunoaşterea relaţiilor stabile de acelaşi sex în România.

Comisarul Mijatovic subliniază că cuplurile de acelaşi sex cu sau fără copii fac parte din bogata diversitate a familiilor care alcătuiesc societăţile noastre, indiferent dacă un stat le recunoaşte sau nu. Comisarul subliniază că în absenţa unei astfel de recunoaşteri li se interzice să se bucure pe deplin de dreptul la viaţă privată şi familie, aşa cum este garantat în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, la articolul 8, relatează G4media.
 
De asemenea, comisarul a mai subliniat că statele trebuie să asigure cuplurilor de acelaşi sex recunoaştere civilă şi nedescriminatorie, în conformitate cu jurisprudenţa Curţii.
 
Dunja Mijatovic crede că absenţa unui consens la nivel naţional nu poate fi considerat un argument pentru a refuza această recunoaştere şi subliniază că 30 de state membre ale Consiliului Europei oferă în prezent recunoaşterea legală a cuplurilor de acelaşi sex, într-o formă sau alta.
 
Comisarul Mijatovic concluzionează spunând că „principiul egalităţii în faţa legii impune ca recunoaşterea legală să fie disponibilă partenerilor de acelaşi sex” şi că „absenţa recunoaşterii pentru cuplurile de acelaşi sex constituie discriminare pe motive de orientare sexuală”.
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) urmează să se pronunţe asupra acestor speţe.
 
Reamintim că mai multe cupluri formate din persoane de acelaşi sex au dat în judecată statul român la CEDO, solicitând instanţei de la Strasbourg să impună României reglementarea parteneriatului civil.
 
În lipsa acestei legislaţii, aceste persoane nu pot accesa nicio formă legală de recunoaştere şi de protecţie a familiei lor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

pathfinder
22.09.2020, 17:18:03

Colosal!!! Din ce vad io Dunja asta n-are sot. Carevasazica...

-1 (5 voturi)
Ludwig
22.09.2020, 17:43:43

Fiecare om eliber sa traiasca cum vrea. Miscarea LGBT nu a creat nici o problema tarii ci doar politicienii corupti...

-2 (8 voturi)
pathfinder
22.09.2020, 17:45:33

Miscarea aia a creat mult discomfort. Mie marsurile lor mi se par total dizgratioase.

-5 (19 voturi)
Sybil
22.09.2020, 17:42:56

dupa ce va urma ? discriminare pe criteriu numeric? de ce doi si nu trei parteneri care sa incheie un parteneriat civil?

+4 (8 voturi)
Mihai Radulescu
22.09.2020, 17:46:14

De ce nu un grup de 12 persoane,sau poate incercam un orasel.

-3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările