Circulaţie deschisă parţial la Pasajul de la Piaţa Sudului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasajul de la Piaţa Sudului a fost deschis vineri parţial, după cum a anunţat vineri primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Constructorii au anunţat ca termen pentru finalizarea lucrărilor şi reluarea în totalitate a traficului data de 30 octombrie.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat că a primit, vineri dimineaţă, o informare de la constructori că circulaţia la Pasajul Piaţa Sudului s-a deschis pe un fir dus şi unul întors, întrucât au fost eliberate avizele de la Brigada Rutieră şi de la Comisia tehnică de circulaţie de pe lângă Primăria Generală a Capitalei.

Deşi a fost cu mult depăşit termenul la care Pasajul Sudului trebuia să fie gata, şoferii care trec prin zonă sunt mulţumiţi chiar şi cu atât, respectiv deschiderea circulaţiei pe câte un fir în ambele sensuri. Aglomeraţia din jurul Pasajului însă nu s-a diminuat cu mult, cei mai defavorizaţi râmând pietonii care sunt nevoiţi din cauza lucrărilor din jurul Pasajului să traverseze prin locuri nepermise sau să se înghesuie pe trecerile de pietoni.

Muncitorii lucrează de zor la finalizarea Pasajului Sudului, neştiind să spună însă când acesta va fi gata, praful, sunetul utilajelor de lucru şi aglomeraţia făcând aproape imposibilă existenţa locuitorilor din zonă, dar şi a oamenilor şi maşinilor care tranzitează zona Pieţei Sudului.

Muncitorii nu ştiu sau nu vor să spună cine le-a spus să dea drumul la pasaj vineri dimineaţă, dar afirmă că acesta a fost deschis fără obişnuita inaugurare cu fast la care participă constructorul, oficiciali ai primăriei de sector şi primarul Capitalei.

”Am auzit că trebuia să vină doamna Firea, dar... o fi avut alte treburi”, spune unul dintre muncitorii care lucrează în pasaj.

Primarul Capitalei susţine că nu acceptă termenul dat de constructori şi că dacă lucrările nu vor fi terminate în iulie, aşa cum a cerut, contractul va fi reziliat.

Firea a spus că a stabilit o întâlnire cu constructorii pasajului, la care ar urma să ceară deschiderea în totalitate a circulaţiei prin pasaj în luna iulie, fiind de neacceptat termenul de 30 octombrie.

"Aş dori ca, la întâlnirea pe care am stabilit-o deja cu executanţii, asocierea de constructori Astaldi şi Euroconstruct, să putem să venim în faţa cetăţenilor din Bucureşti cu un termen final pentru acest obiectiv, pentru că cel anunţat de constructori, 30 octombrie, nu ne mulţumeşte şi nu dorim să-l acceptăm. În cazul în care ei vor susţine în continuare acest termen, vom proceda la rezilierea contractului. Sper să nu se ajungă aici. Sper ca la întâlnire să găsim un termen rezonabil. Adică în timpul verii, să spunem la mijlocul lunii iulie, astfel încât, în luna septembrie, când încep şcolile, să se poată circula în condiţii decente", a declarat primarul Capitalei. 

Primarul a adăugat că urmează ca lifturile şi scările rulante să fie livrate în cursul lunii iunie.

"În momentele următoare se aşteaptă să se livreze şi ulterior să se monteze lifturile şi scările rulante. Aceste aspecte ar mai trebui să fie definitivate ca pasajul să fie finalizat în totalitatea sa. M-am consultat cu specialiştii şi am înţeles că nu ar trebui să dureze foarte mult, de aceea eu vin cu acest termen rezonabil şi spun că nu ar trebui să se depăşească mai mult de luna iulie finalizarea sa în totalitate", a mai spus edilul.

Construcţia Pasajului Piaţa Sudului a început în primăvara anului 2014 şi trebuia terminată la sfârşitul anului 2015, dar, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, termenul a fost prelungit până la 30 iunie 2016.  Fiindcă nici acest termen nu a fost respectat, reprezentanţii municipalităţii au semnat Actul Adiţional la Contractul de finanţare, prin care administraţia este obligată să încheie lucrările până în decembrie 2018. 

Investiţia este de 28,3 milioane de euro, din care finanţarea europeană este de 18,9 milioane de euro. 

Pasajul de la Piaţa Sudului va avea o lungime de 356 de metri şi înălţimea de cinci metri. În plus, vor fi construite pasaje pietonale care vor face legătura cu staţia de metrou, iar trecerile de pietoni de la suprafaţă vor fi desfiinţate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite