Paşaportul COVID ar putea veni cu testare gratuită pentru nevaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
test covid

Paşaportul COVID, sau certificatul digital, care ar trebui să fie operaţional începând cu 1 iulie şi care va permite libera circulaţie în UE, ar putea veni cu unele facilităţi pentru o parte dintre cei care atestă faptul că nu au COVID-19 cu ajutorul unui test negativ.

Concret, cei care călătoresc frecvent între state membre UE ar putea beneficia, pentru a obţine certificatul digital, de testare anti-COVID-19 la preţuri accesibile sau chiar gratis.

Concret, „pentru a sprijini la o scară cât mai largă «disponibilitatea unor teste la preţuri accesibile», Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze «cel puţin 100 de milioane de euro» în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă pentru achiziţionarea de teste pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 în scopul emiterii de certificate digitale UE privind COVID-19”, se arată într-un comunicat al autorităţilor de la Bruxelles.

De teste la preţuri accesibile sau chiar gratuite ar urma să beneficieze cei care traversează zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la locul de muncă sau la şcoală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistenţă medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi. Astfel, testarea gratuită împotriva COVID-19 în vederea obţinerii certificatului verde nu îi vizează şi pe cei ce merg în vacanţe în alte state europene. 

Sistemul a fost testat cu succes

Pe de altă parte, baza de date comună realizată la nivel UE pentru ca acest document de călătorie să fie eficient a fost testată şi conexiunile funcţionează aşa cum s-a prevăzut, inclusiv în România. Astfel, testarea de interconectare realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) cu grupul tehnic de lucru de la nivel european s-a realizat cu succes în cursul zilei de ieri. Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranţă care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european şi validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene. Potrivit STS, următoarea etapă cuprinde „finalizarea portalului securizat de unde cetăţenii vor putea să îşi descarce certificatele digitale UE şi realizarea internă a testelor de performanţă şi de securitate ale sistemului informatic”. 

Reamintim că certificatele digitale sunt gratuite şi vor atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei sau că s-a vindecat în urma COVID-19.

pasaport covid certificat verde
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite