VIDEO Adolescente arestate la domiciliu după ce au bătut crunt o tânără într-un parc din Capitală. Expert: „Tinerii pot ajunge la cruzimi foarte mari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolescenta a fost atacată într-un parc din sectorul 6 al Capitalei
Adolescenta a fost atacată într-un parc din sectorul 6 al Capitalei

Patru adolescenţi au ajuns în arest la domiciliu după ce au bătut crunt o tânără de 16 ani într-un parc din sectorul 6 al Capitalei. Victima a depus plângere la Poliţie, iar agresorii, cu vârste între 15 şi 17 ani, au fost arestaţi la domiciliu. „M-au pus în genunchi şi mi-au dat palme şi pumni”, a povestit eleva de 16 ani. Psihologii explică cum au ajuns tinerii la astfel de fapte care le pot marca viaţa.

Specialiştii afirmă că acest gen de agresiune este tipic pentru adolescenţi, mai ales în rândul celor cu educaţie precară.

Conflictul ar fi pornit de la un băiat, care ar fi fost prieten atât cu victima, cât şi cu una dintre agresoare. Cele două tinere ar fi stabilit să să întâlnească într-un parc pentru a sta de vorbă. Numai că agresoarea a venit împreună cu patru prieteni.

Cu toţii au luat-o la bătaie pe tânăra de 16 ani. Înainte însă au obligat-o să se dezbrace şi au umilit-o, arată administratorii paginii OffTopic pe Facebook, unde a fost postat filmul agresiunii. Aceştia au precizat că agresorii, care făceau parte din grupul OffTopic, au fost excluşi din această comunitate în urma incidentului. După ce a scăpat din mâinile agresorilor, victima s-a dus direct la Poliţie. Toţi cei cinci tineri – patru fete şi un băiat au fost indentificaţi.

„Agresorii sunt cercetaţi de loviri şi alte violenţe, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice“, a declarat, pentru „Adevărul“, Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei. 

Aceasta a mai precizat că una dintre agresoare va fi supusă unei expertize psihiatrice.

Într-o conversaţie privată, victima povesteşte cu exactitate cum s-au petrecut lucrurile.

"Ele m-au chemat afară şi eu am intrat în cursă (…) după ce m-au bătut pe o alee de lângă Skate Moghioroş. M-au pus în genunchi, m-au tras de păr şi mi-au dat palme şi pumni", arată Protv.

La bătaie ar fi participat şi băiatul, mai povesteşte minora.

"După m-au dus în alt loc. Acolo m-au bătut şi mai tare. (...) M-au bătut pe rând, iar băiatul ăla se uita si a mai dat şi el în mine."

Psiholog: Adolescenţa este o perioadă de turbulenţă emoţională

Psihologul Mihai Copăceanu a explicat, pentru „Adevărul“, cum ajung tinerii să comită astfel de fapte, care le pot marca întreaga viaţă.

„Adolescenţa este o perioadă de turbulenţă emoţională, de confuzie, de căutare a propriei identităţi. Adolescenţii sunt impulsivi, vulcanici şi izbucnesc foarte repede. Ei nu acceptă să fie înjosiţi sau contrazişi. În cazul fetelor e chiar mai rău. Acestea sunt mai explozive decât băieţii“, spune specialistul.

Un rol important în aceste fapte, arată psihologul, îl are anturajul. În grup, tinerii se simt mai puternici şi cad pradă mai uşor impusurilor.

„La vârsta de 15-17 ani sunt frecvente astfel de conflicte fizice şi de grup. De obicei, conflictele dintre adolescenţi au loc în cadrul grupului. Rar sunt cazurile în care două fete să se răfuiască între ele pe ascuns. În cele mai multe cazuri vorbim de o persoană victimă şi grupul care atacă.
Efectul de grup este important, mult mai puternic decât dorinţa libiduală. Dacă sunt trei-patru persoane, acestea se impulsionează reciproc şi fac acte mult mai grave decât individual, inclusiv violenţe fizice grave soldate cu traumatisme, poate chiar omor. Au fost făcute numeroase studii despre crimele adolescenţilor, care pot ajunge la cruzimi foarte mari“, explică Mihai Copăceanu.

Referitor la postarea agresiunilor pe site-urile de socializare, psihologul arată că au un rol foarte important: sunt măsura „puterii“ de care dau dovadă tinerii.

„Postarea agresiunii nu este decât dorinţa de afirmare, este un criteriu de apreciere. Asta din cauză că adolescenţii au un sistem de valori încă nedefinit. Nu au valorizarea concretă, adolescenţii sunt egocentrici, contează foarte mult doar părerea lor. Nu sunt definiţi ca personalitate şi atunci nu au valorile pe care le au adulţii. Ca şi în cazul violatorilor de la Vaslui, postarea fimuleţelor cu agresiunile este o o formă de se defini pe ei ca fiind puternici. Scopul nu este «hai să te bat şi să te pun pe YouTube», dar dacă te bat şi cineva filmează e mai incitant“, arată specialistul.

Potrivit acestuia, pedeapsa în sine nu este o soluţie pentru a combate astfel de fapte. Doar consilierea psihologică îi poate face pe tineri să conştientizeze gravitatea faptelor comise.

„Din punctul meu de vedere, pentru un adolescent, care nu este definit, pedeapsa nu este cea mai bună soluţie. Ca psiholog, consider că intervenţia psihologică este mai importantă decât pedeapsa în sine. Mulţi dintre adolescenţi nu conştientizează că au făcut ceva rău nici dacă sunt pedepsiţi. Se simt nedreptăţiţi. Intervenţia psihologică îi poate ajuta să conştietizeze gravitatea faptei“, a mai arătat Mihai Copăceanu. 

Educaţia precară şi brutalităţile din familie

Specialistul criminolog Dan Antonescu susţine că în astfel de conflicte de vină este nivelul scăzut de educaţie al agresorilor, cu rădăcini în antecedentele de agresiuni în propriile familii.

„A fost un conflict bazat pe probleme sentimentale. Una dintre fete s-a considerat nedreptăţită şi s-a gândit să-şi pedepsească rivala. De vină este nivelul de educaţie extrem de scăzut, care nu i-a oferit posibilitatea altei variante. Brutalităţile trăite în familie creează multor tineri frustrări, pe care le îndreaptă împotriva altora“, arată specialistul.

Acesta susţine că în astfel de cazuri, victimele trebuie să apeleze la Poliţie. În caz constrat, agresorii ajung să se creadă intangibili.

„Familia victimei a reaţionat corect, a anunţat imediat Poliţia. Aşa trebuie să procedeze toţi cei care păţesc aşa ceva. Măsura arestului la domiciliu este binevenită. Dacă nu ar fi pedepsiţi, aceştia tineri ar continua să comită astfel de agresiuni, considerând că nu au făcut nimic rău“, precizează Dan Antonescu.

Specialistul arată că esenţială este educaţia primită în şcoală. Mulţi dintre tineri care comit agresiuni nu conştietizează consecinţele faptelor lor.

„Nu sunt nici primii, nici ultimii care îşi postează faptele. Ei nu conştietizează că au făcut ceva rău. Atât timp cât în şcoală nu li se spune care sunt consecinţele faptelor lor vor mai continua aceste agresiuni. De pildă, aceşti adolescenţi habar n-aveau că au comis intracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, loviri şi alte violenţe sau tulburarea ordinii şi liniştii publice. Atunci când au pus victima să se dezbrace şi au ameninţat-o că vor posta pe Facebook, au intrat şi la a patra infracţiune - şantajul. Infracţiuni despre care aceşti tineri nu ştiau că le-a comis şi nici ce pedepse riscă“, a mai spus specialistul. 

Judecătorul CSM Cristi Danileţ crede că o atenţie deosebită trebuie acordată prevenţiei şi educaţiei.

„Ar trebui mai degrabă să investim în prevenţie decât în represiune, pentru că violenţa, ura, intoleranţa în general este foarte răspândită printre tineri. Copiii copiază foarte mult din ce văd la adulţi. Dacă în anturajul lor, în familie, la televizor văd violenţă. Jocurile violente sunt o altă problemă. Noi nu avem programe de prevenţie pentru copii, iar educaţia juridică le lipseşte cu desăvârşire. În ultimii trei ani am mers în zeci de şcoli şi vă spun că adolescenţii sunt uimiţi să afle că de la 14 ani răspunde penal. Nu le explică nimeni ce înseamnă arestul, ce înseamnă un cazier şi la ce consecinţe se expun. Un cazier la vârsta asta te influenţează toată viaţa. Sunt câteva funcţii pe care nu le vor putea ocupa niciodată. De exemplu, nu vor putea să fie poliţişti, militari, magistraţi, preoţi şi nici profesori“, a explicat Cristi Danileţ.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite