Patru persoane, trimise în judecată pentru furt calificat şi complicitate la furt calificat. Suspecţii ar fi spart şi casa europarlamentarului Theodor Stolojan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru persoane au fost trimise vineri în judecată de procurorii Capitalei, fiind suspectate de furt calificat şi complicitate la furt calificat. Suspecţii ar fi pătruns, în timpul zilei, în casele unor persoane despre care ştiau că au posibilităţi materiale, printre victime fiind şi europarlamentarul Theodor Stolojan. Suspecţii sustrăgeau din locuinţe bani, bijuterii, dar şi alte bunuri de valoare.

Concret, Teodoris Manole va fi judecat pentru opt infracţiuni de furt calificat, iar Alexandru Constantin Roşu pentru 38 de infracţiuni de furt calificat, în timp ce Matei Burcea şi Cristian Dumitru sunt acuzaţi de complicitate la furt calificat.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2009 – 2014 cei patru bărbaţi, folosindu-se de instrumente special confecţionate, ar fi pătruns, prin forţarea sistemelor de asigurare ale uşilor de acces, în locuinţele mai multor persoane din Bucureşti, de unde ar fi luat mai multe sume de bani, bijuterii, laptopuri şi alte bunuri de valoare.

În urma cercetărilor s-a stabilit că aceştia făceau parte dintr-o grupare infracţională nestructurată, specializată în comiterea de furturi din locuinţe cu un mod de operare deosebit, „caracterizat prin aceea că faptele erau comise, de regulă, în zone ale Capitalei unde este de notorietate că domiciliază persoane cu posibilităţi materiale importante, în timpul zilei, când persoanele vătămate nu se aflau la domiciliu, iar autorii foloseau în vederea deplasării autoturisme pe care le schimbau periodic pentru a îngreuna identificarea acestora, folosind inclusiv plăcuţe de înmatriculare false”, conform anchetatorilor.

De asemenea, procurorii precizează că pentru fiecare acţiune de-a acestora era atent plănuită şi pregătită, asigurându-se mijloacele necesare, prin verificări prealabile ale locului faptei şi prin procurarea instrumentelor prin care se puteau forţa sistemele de asigurare ale uşilor de acces.

Prejudiciul total creat prin comiterea faptelor (46 de fapte) a fost estimat la suma de 451.044 de lei şi 68.000 de euro.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, în cursul urmăririi penale au fost puse sub sechestru mai multe bunuri imobile şi mobile. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Alertă după ce un om de afaceri a fost bătut de mai multe persoane

Potrivit unor surse judiciare, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii Serviciului Omoruri au intrat în alertă la sfârşitul anului trecut, după ce, chiar în Ajunul Crăciunului, un om de afaceri a fost lovit în cap, cu bâtele, de mai multe persoane, potrivit Mediafax.

A fost deschis un dosar de tentativă de omor şi, în mai puţin de o lună, anchetatorii au descoperit că bărbatul a fost agresat de persoane specializate în spargeri de locuinţe, apropiate unor lideri ai lumii interlope, precum Adrian Mogoş şi Sile Pietroi, care controlează o parte din Sectorul 2.

Ulterior, pe 20 ianuarie, poliţiştii şi procurorii au organizat 29 de percheziţii, în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, în urma cărora au fost aduse la audieri 20 de persoane, dintre care cinci au fost reţinute: Teodoris Manole, zis Doris, Cristian Dumitru, poreclit Chiţoi, Alexandru Constantin Roşu, alias Pătrat, Matei Burcea, zis Mehas şi Ştefan Sârbu, cunoscut sub numele de Fane Răcănică.

Anchetatorii au stabilit că, timp de cinci ani, din 2009 şi până la sfârşitul lui 2014, suspecţii au comis 38 de fapte penale, majoritatea spargeri de locuinţe, dar şi o tentativă de omor şi o tâlhărie.

Printre victimele acestora s-a numărat şi Theodor Stolojan, căruia i-au spart locuinţa pe 28 decembrie 2013, dar şi un judecător.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că Teodoris Manole, zis Doris şi Cristian Dumitru, poreclit Chiţoi, au rupt butucul yalei de la intrarea în casa lui Stolojan, în timp ce o a treia persoană a rămas afară pentru a-i anunţa în cazul în care proprietarii reveneau acasă.

Aceştia au reuşit să fure din casa europarlamentarului 10.000 de euro şi bijuterii din aur, prejudiciul total fiind evaluat la 11.000 de euro.

O altă victimă a hoţilor a fost şi un judecător de la Curtea Supremă.

Un alt nume care apare pe lista celor reţinuţi este cel al lui Alexandru Constantin Roşu, alias Pătrat. Acesta este acuzat că a mers la mai multe spargeri împreună cu Teodoris Manolache, în urma cărora cei doi au furat sume mari de bani şi cantităţi importante de bijuterii.

Hoţii ar fi furat un kilogram de aur din casa unui iranian

Numai din locuinţa unui cetăţean de origine iraniană, cei doi au reuşit să plece, pe 12 octombrie 2014, cu un kilogram de aur, 1.500 de euro şi 1.200 de lei, prejudiciul fiind estimat undeva la 30.000 de euro.

Doris şi Pătrat sunt bănuiţi şi că, în aceeaşi zi, au furat dintr-o altă locuinţă un seif în care se aflau 7.500 de euro, 3.000 de dolari, 1.500 de lei şi bijuterii din aur. Prejudiciul total a fost evaluat la 15.000 de euro.

Conform procurorilor, în ultimii cinci ani, Alexandru Constantin Roşu, zis Pătrat, a participat la cel puţin 18 spargeri.

Anchetatorii au stabilit că suspecţii plecau la furat cu maşini pe care le schimbau des şi pentru care foloseau inclusiv plăcuţe de înmatriculare false, luate de la alte automobile. Înainte de comiterea furtului, ei parcurgeau trasee foarte lungi, pentru a fi siguri că nu sunt urmăriţi, iar după comiterea furtului părăseseau zona pe alt traseu.

Faptele erau comise în timpul zilei, în intervalul în care victimele se aflau la serviciu. Fiecare spargere era atent plănuită, iar hoţii verificau, în prealabil, dacă străzile din zona imobilului vizat sunt supravegheate video. Înainte să intre, aceştia verificau blocul, fără să-şi ia uneletele pentru spart yala, iar în timpul furtului ţineau permanent legătra prin telefon, folosind cartele prepaid, cu o persoană care îi aştepta în maşină.

Hoţii furau, de regulă, doar bani, bijuterii, ceasuri şi parfumuri, adică bunuri care puteau fi transportate uşor şi fără a atrage atenţia eventualilor martori.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că niciuna dintre victime nu a acceptat să se împace cu hoţii, cu toate că aceştia au încercat să cadă la înţelegere cu mai multe victime, potrivit Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite