Pavel Abraham, sfetnicul interlopului Fane Căpăţână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Abraham (stânga) a fost interceptat de procurori în timp ce vorbea cu Fane Căpăţână (dreapta)
Pavel Abraham (stânga) a fost interceptat de procurori în timp ce vorbea cu Fane Căpăţână (dreapta)

Fost şef al Agenţiei Naţionale Antidrog, generalul locotenent (r) Pavel Abraham a fost cercetat pentru complicitate la dare de mită, în dosarul interlopului Fane Căpăţână.

Pavel Abraham a primit neînceperea urmăririi penale în ancheta care îl viza pe Ştefan Dinu, zis Fane Căpăţână, după ce interlopul a încercat să mituiască un poliţist.

Fane Căpăţână a fost trimis în judecată pentru dare de mită, după ce i-a propus comisarului Ionel Udatu, ofiţer în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov, suma de 2.000 de euro pentru închiderea unui dosar.

„Două mii de euro, ţi-i dau acum dacă vrei... Dacă m-a trimis nea Dincă, fii convins că nu sunt măgar, nu? Eu am venit să-mi rezolv treaba că-mi arde sufletu', că mi-e frică. Poate să mă ia din orice", i-a propus Fane Căpăţână, la data de 5 iunie 2009, poliţistului Ionel Udatu.

Propunerea interlopului era ca poliţistul să-i închidă dosarul în care era cercetat pentru înşelăciune, după ce a păcălit un cetăţean polonez. Subcomisarul Ionel Udatu a formulat un denunţ, în care a reclamat cum s-a încercat mituirea lui. El a povestit că la data de 6 iunie a fost sunat de o „persoană de încredere", Ilie Dincă, secretar general al Partidei Romilor şi preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi care l-a rugat să se întâlnească cu cineva.

Din acel moment, procurorii Parchetului Capitalei au început monitorizarea lui Fane Căpăţână, interceptându-i convorbirile telefonice.

„Încă nu am răspunsul, Fane"

Întrucât poliţistul nu voia să-i arate acte din dosar, Fane Căpăţână l-a sunat pe Pavel Abraham, căruia i-a explicat situaţia şi cu care s-a întâlnit apoi, la 10 iunie 2009. A doua zi după întâlnirea cu Abraham, Fane Căpăţână l-a sunat din nou pe general: „Şi m-a băgat prin spate şi mi-a arătat numai coperta cu numele meu, vreu să vă spun telefoanele astea". „Bine. Hai să văd care e treaba, că nu mi se pare ceva în regulă, din ce mi-ai spus", i-a comunicat Pavel Abraham interlopului.

Într-o altă convorbire din data de 11 iunie 2009, fostul şef al ANA i-a comunicat lui Fane Căpăţână că nu ar avea de ce să-şi facă griji: „Încă nu am răspunsul, Fane. Dar se pare că nu e adevărat până acum. Deci, ţine cont ce îţi spun. Deci, a rămas să mă mai caute, dar se pare că nu e adevărat. Ai înţeles?"

Audiat la Parchet

Pavel Abraham a fost informat de procurori, în urmă cu două luni, că a avut telefonul interceptat timp de 30 de zile. El a explicat anchetatorilor că a fost contactat de Fane Căpăţână, care i-a povestit că este implicat într-o cauză penală la Poliţia Ilfov şi i-a cerut să verifice dacă este adevărat.

Contactat telefonic de reporterii „Adevărul", Pavel Abraham a susţinut că nu ştie că a fost cercetat de procurori, subliniind doar că a dat o declaraţie de martor. „Îl ştiu de mai multă vreme pe Fane Căpăţână, eu am fost cel care l-a arestat prima dată şi l-am trimis în judecată", a declarat Abraham. Chestorul a subliniat că nu are nicio legătură cu interlopul, ci doar că acesta l-a sunat şi după ce s-a eliberat din puşcărie, la începutul anului, când voia să se angajeze ca bodyguard.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite