Pe ce probe se bazează DNA când cere arestarea preventivă a celui mai bogat israelian. Interceptările lui Steinmetz, locul 178 în topul miliardarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin „Beny” Steinmetz  FOTO Arhivă
Benjamin „Beny” Steinmetz  FOTO Arhivă

Propunerea DNA de arestare preventivă în lipsă a miliardarului israelian Benjamin „Beny” Steinmetz se va judeca, pe 14 martie, la Curtea de Apel Braşov. În acelaşi dosar, DNA cere arestarea altor trei cetăţeni israelieni: consultantul politic Tal Silberstein, Shimon Sheves - fostul şef de cabinet al premierului Yizhac Rabin - şi afaceristul Moshe Agave.

Potrivit procurorilor DNA, Beny Steinmetz, controlează compania  Beny Steinmetz Group (BSG), având o avere estimată de Forbes la 3,6 miliarde de dolari. El a intrat în afaceri în România în domeniul imobiliar în anii 2000, fiind asociat cu Remus Truică şi cu Tal Silberstein. În octombrie 2007, se înfiinţează firma BRG Residencial Consulting Services, compania are profil imobiliar, Truică deţinând 50% din acţiuni, restul revenind offshore-ului Riverside Real Estate Corp LTD, controlată de BSG şi, implict, de Beny Steinmetz.

Steinmetz este acuzat de DNA de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor. În decembrie 2015, Beny Steinmetz era cotat drept cel mai bogat israelian, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires şi se afla pe locul 178 din lume. Averea lui este estimată la 7,4 miliarde de dolari, în scădere cu 10,4% faţă de acceaşi perioadă a anului 2014.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, începând cu luna noiembrie 2006, afaceristul Remus Truică împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) şi alte persoane, ar fi constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.

Procurorii spun că Steinmetz, care venea rar în România, ar fi asigurat cea mai mare parte din bani, în primul rând 4 milioane de euro daţi prinţului Paul pentru cedarea unor drepturi litigioase, în contul firmei reciplia. În acest caz, sunt cercetate mai multe persoane, printre care Dan Andronic, patronul ziarului „Evenimentul Zilei“, afaceristul Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, şi academicianul Gheorghe Sin.

Tal, relaţii cu Băsescu şi Ponta

Una dintre declaraţiile care arată rolul lui Steinmetz este dată chiar de prinţul Paul, la DNA: “După ce am semnat contractul cu Reciplia, la un moment dat Remus Truică mi l-a prezentat pe Tal Silberstein care venise din Israel. Tal a spus că el este în spatele firmei Reciplia, că avocaţii sunt ai lui şi că ei sunt proprietarii întregului etaj de la America House, că este consilier a lui Tăriceanu în probleme de PR şi cu Roşia Montană şi că este reprezentantul din România a lui Benny Steinmetz. Tal a mai spus că are relaţie bună cu toţi oamenii politici, cu Tăriceanu, cu Adrian Năstase şi inclusiv cu Băsescu şi Ponta.”

Frica prinţului

Procurorii arată că pentru a pune în practică planul infracţional,Paul  i-ar fi promis lui Remus Truică şi asociaţilor lui o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor.

Prinţul Paul a făcut şi alte declaraţii interesante:

Doresc să se menţioneze faptul că la un moment dat, la semnarea contractului, când discuţia a devenit contradictorie referitor la procentul de 80%, aceştia au adus ca argument că dacă nu semnez contractul cu ei, imaginea mea publică va fi foarte mult afectată deoarece ei au relaţii puternice în această zonă prin domnul Dan Andronic şi alţi ziarişti şi, de asemenea, că este posibil ca procesul de exequator să fie finalizat negativ pentru mine ca urmare a intereselor foarte mari ale multor comercianţi cu privire la terenul de la Băneasa, pe care nu l-aş putea dobândi vreodată.

Povestea firmei Reciplia

DNA arată că firma Reciplia SRL are ca singur asociat persoana juridică offshore Reciplia Limited, cu sediul în Cipru, şi are ca administrator pe numita Sandra Merloni Horemans (specialistă în politici de investiţii, piaţa de capital, imobiliare şi management de resurse naturale) colaboratoare şi persoană de încredere a lui Beny Steinmetz.

Verificările efectuate de procurori au stabilit că Reciplia Limited are ca asociaţi alte trei societăţi offshore, respectiv: Riverside Real Estate Corp LTD înregistrată în Insulele Virgine Britanice, o altă firmă înregistrată în Cipru şi STG Ventures  LTD  înregistrată în Insulele Virgine Britanice, companii deţinute şi controlate de Beny Steinmetz, Tal Silberstein, Shimon Sheves şi un alt afacerist, care are calitatea de martor la DNA.

Steinmetz, omul din spatele Reciplia

Despre rolul lui Steinmetz, mai mulţi martori şi suspecţi din dosar au declarat că este în spatele Reciplia.

Afaceristul Lucian Mateescu, suspect în acest caz: "Eu ar fi urmat să fac o evaluare a proprietăţilor din contractul avut cu prinţul Paul, împreună cu avocaţii, iar apoi trebuia făcută o strategie pentru a canaliza eforturile pentru bunurile valoroase. Mi-a spus că Tal are nevoie de această inventariere pentru „stăpânul mare”. Nu îmi mai acum dacă în această primă discuţie Andronic mi-a spus expres că acest şef al lui Tal este Beny Steinmetz. Am aflat această ala scurt timp cred că de la Tal Silberstein…"

Avocat, audiat ca martor în dosar: „Din afirmaţiile lui Truică am aflat că acesta are parteneri israelieni şi că are şi el o participaţie în Reciplia. Tot din discuţiile cu Truică am aflat că asociat la Reciplia este şi Steinmetz Beny. Despre Tal Silberstein nu mi-a spus că ar fi şi el asociat, iar mie mi s-a părut acesta mai degrabă consultant. La discuţii au participat şi alte persoane străine, dar nu îmi amintesc numele lor. Precizez că nu mai auzisem anterior de Tal".

Afacerist, audiat ca martor în dosar: "Am aflat ulterior că acţionar majoritar la Reciplia Ltd este Benny Steinmetz, dar că acţiuni deţin şi Tal Silberstei şi Shimon – cumnatul lui Steinmetz şi de asemenea Remus Truică. Ştiu că Tal Silberstein este partener cu Dan Andronic, pe care l-am cunoscut mult mai târziu. Am aflat că cei doi sunt asociaţi într-o firmă de comunicaţii şi în alte afaceri, dar nu pot preciza în ce societăţi”.

Afacerist, audiat ca martor în dosar: ”Tot Remus Truică mi l-a prezentat şi pe Tal Silberstein despre care a spus că este mâna dreaptă a lui Steinmetz şi că în România este consultant politic. Despre Silberstein Truică mi-a spus că este un om influent, nu doar în România, ci şi în alte ţări din Europa, şi că a fost consultant politic pentru Băsescu, Năstase, Tăriceanu şi apoi pentru Blaga, candidat la primărie. Am discutat de mai multe ori cu Tal Silberstein şi acesta a confirmat că este reprezentantul lui Steinmetz.”

Tal, mâna dreaptă a miliardarului

Tal Silberstein este prezentat de DNA ca fiind  un apropiat al lui Beny Steinmetz, cu care este asociat în afaceri, activează în România în calitate oficială de consultant politic, încă de la începutul anilor 2000, fiind pe rând consilier de imagine/politic pentru Traian Băsescu şi PDL, Adrian Năstase şi PSD şi Călin Popescu Tăriceanu şi PNL. A lucrat direct cu Marcovici Marius Andrei- suspect în acet caz, de asemenea consilier al primului ministru Tăriceanu. În aceeaşi perioadă a desfăşurat afaceri în domeniul imobiliar în România, acţionând ca reprezentant al cuplului Steinmetz - Shevez, calitate în care l-a promovat pe Marcovici Marius Andrei ca administrator la Reciplia SRL şi totodată ca împuternicit al Reciplia LTD din Cipru, societate folosită drept paravan al traficului de influenţă comis pentru obţinerea averii revendicate de inculpatul Paul Al României.

Shimon Sheves, şeful de cabinet al lui Yizhac Rabin

Shimon Sheves este asociat în afaceri cu Beny Steinmetz, cunoscut pentru implicarea sa în dezvoltarea companiei RSLB New York, dar mai ales pentru faptul că a activat ca  şef de cabinet al lui Yizhac Rabin, prim ministru al Israelului. Din anul 2002 activează în România şi în ţări din regiune  (Ungaria, Austria, Serbia) ca şi consultant politic şi de PR.


În România a activat ca şi consilier al lui Adrian Năstase, împreună cu inculpatul Remus Truică şi cu suspectul Tal Silberstein, iar în anul 2006 se implică, alături de acesta din urmă în conducerea societăţii First One Communication, formată în urma parteneriatului între One Communication, deţinută de Dan Andronic şi două companii străine, GCS Issue Management (Israel) şi RSLB Partners (SUA).

Apare în discuţii şi Viorel Hrebenciuc

În urmă cu o săptămână, procurorii au extins ancheta privind retrocedarea Fermei Regale Băneasa, prin care statul ar fi fost prejudiciat cu alte 136 de milioane de euro. În acest caz, Truică şi prinţul Paul au fost acuzaţi de noi infracţiuni de corupţie. Prin extinderea anchetei procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Theodor Chiriac, fost şef al Direcţiei Silvice Ilfov, pe fostul primar al comunei Snagov, Apostol Muşat şi pe fostul prefect de Ilfov, Nicolae Jecu. Foştii funcţionari ai statului sunt acuzaţi că i-au facilitat prinţului Paul retrocedarea celor 47 de hectare de pădure, deşi acesta nu avea dreptul pentru că regele Carol al II-lea nu era proprietarul pădurii în momentul exproprierii.

Unul dintre martorii cheie din dosar a explicat la DNA că gruparea ar fi urmărit să pună mâna pe alte proprietăţi revendicate ilegal de prinţul Paul:   „Am fost la o şedinţă la sediul firmei de avocaţi la care s-a discutat şi despre alte bunuri revendicate, respectiv pădurea Broşteni şi posibilitatea obţinerii acesteia. A participat Lucian Mateescu, Dan Andronic, Tal Silberstein şi avocaţi. S-a menţionat numele Hrebenciuc, dar nu am înţeles sigur dacă acesta e în competiţie sau facilitează dobândirea acestui bun, pentru care menţionez că toate căile legale fuseseră epuizate de cel puţin 4 ani”.

Distracţiile din Monte Carlo, Dubai sau Bucureşti

Potrivit interceptărilor, Truică era omul de legătură între români şi israelieni, iar fostul şef de Cabinet al lui Adrian Năstase chiar avea influenţă în Executiv. De regulă, lucrurile importante erau discutate faţă în faţă, la Monte Carlo, Dubai sau Bucureşti. „Când vom bea şampanie?”, era întrebarea lui Steinmetz, atunci când întreba de retrocedarea de la Băneasa.  „Sper că în curând. Suntem foarte, foarte… la fiecare două zile mă întâlnesc cu persoane, îţi voi explica aici”, îl asigura Truică. La dosar sunt mai multe discuţii telefonice interceptate.

„Ne vedem la Monte Carlo“

Truică era cel care ţinea legătura cu Steinmetz, miliardarul se interesa telefonic de toate demersurile, inclusiv de mita dată unor funcţionari ai statului, cum ar fi discuţia din 6 mai 2008.

Steinmetz: Deci lipseşte doar o semnătură?
Truică: Exact, doar una.
Steinmetz: Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?
Truică: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta.
Steinmetz: Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic….să dăm un hectar aici, un hectar acolo.
Truică: Ăhh, …..Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti
oameni, dar nu mare.
Steinmetz: Ok. Excelent.
Truică: Da. Începem din 23 şi, de asemenea, Valentino va veni….
Steinmetz: Foarte bine. Este la putere acum, nu?
Truică: Da. Urmează să fie numit secretar de stat pentru Europa de Est şi Rusia.
Steinmetz: Uau!
Truică: Este o poziţie bună.
Steinmetz: Tu ai unde să stai. Vei sta cu Radu?
Truică: Nu, am un apartament acolo. Am unde să stau.
Steinmetz: A, ai luat un apartament pentru tine sau al lui Radu?
Truică: Nu, nu, al meu.
Steinmetz: Ok. L-ai luat. Foarte bine. Pentru data viitoare pot să stau la tine.
Truică: Desigur. Este într-o locaţie foarte bună.
Steinmetz: Ţi-ai luat rezidenţa deja?
Truică: Da. Mă mişc repede, Beny!
Steinmetz: Te mişti cu viteza luminii! Ok. Ne vedem la Monte Carlo, voi ajunge vineri dimineaţa, vom fi împreună, va fi o petrecere sâmbătă noaptea, va fi o mulţime de oameni cu care ne vom vedea acolo.
Truică: Excelent.
Steinmetz: Tu ştii că prietenul lui Tal a fost în Dubai şi… toată lumea inclusiv. Dar ştii cum prietenul lui Tal vorbeşte, vorbeşte şi în final nimic.
Truică: În opinia mea va fi în următoarea guvernare, nu în asta. Dar hai să vorbim la Monte Carlo.

"Şi apoi nu trebuie să dăm nimic, ca la Snagov"

Potrivit discuţiilor telefonice, Steinmetz era ţinut la curent de Remus Truică despre faptul că retrocedarea Pădurii Snagov – Fundul Sacului  s-a făcut ca urmare a coruperii funcţionarilor publici implicaţi. Truică i-a spus că în cazul retrocedării pădurii Snagov a dat suprafeţe de teren oferite în schimbul unor decizii favorabile date de funcţionari. Gruparea era la un pas pentru a pune mâna pe Ferma Regală Băneasa.

Steinmetz: Bună!
Truică: Beny, bună! Sunt Remus.
(…)
Truică: Nimic. Doar vor semna şi va fi a noastră. (Ferma Băneasa –n.r.) Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas.
Steinmetz: Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?
Truică: Da. Doar de semnat. Asta-i tot.  Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.
Steinmetz: Deci lipseşte doar o semnătură?
Truică: Exact, doar una.
Steinmetz: Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?
Truică: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta (râde).
Steinmetz: Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic, ca la Snagov, să dăm un hectar aici, un hectar acolo...
Truică: Ăhh, avem de la început, cei 20%, cu care Radu este însărcinat să ..., dar în rest nu. Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite