Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Pe urmele banilor din Dosarul „Microsoft”: imperiul magazinelor lui Dorin Cocoş

17
11 Oct 2016 18:42:14
Autor: Ionel Stoica
Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au de acoperit un prejudiciu de 17 milioane de euro în dosarul Microsoft
Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au de acoperit un prejudiciu de 17 milioane de euro în dosarul Microsoft

Statul poate recupera uşor cea mai mare parte din şpaga „Microsoft” de 16 milioane de euro. Dorin Cocoş are sechestru asigurator pe 3 firme şi 18 imobile, iar Nicolae Dumitru a achitat tot prejudiciul. Probleme ar putea apărea în cazurile politicienilor Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, care nu mai au pe numele lor multe bunuri.

Curtea Supremă a decis confiscarea de la cei patru acuzaţi din dosarul „Microsoft” a  sumelor de 16 milioane de euro şi 2 milioane de dolari. Banii reprezintă şpaga pe care au primit-o pentru a face intervenţii în Guvernul României. În cazul milionarul Dorin Cocoş (55 de ani), condamnat la 2 ani şi 4 luni şi judecătorii au decis confiscarea a 9 milioane de euro. Următorii în acest top inedit sunt fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan (63 de ani), condamnat la 6 ani, căruia Curtea Supremă i-a confiscat suma de 3.996.360 de euro şi afaceristul Nicolae Dumitru (52 de ani), condamnat la 2 ani şi 4 luni, căruia I s-au confiscat sumele de 2.050.000 de dolari şi 1.000.000 de euro.

Cea mai „mică” sumă confiscată în „Microsoft”, este în cazul fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu (53 de ani), condamnat la 3 ani, 2.196.035 de euro. Pentru recuperarea banilor, magistraţii au menţinut sechestrele asiguratorii puse de procurorii DNA în acest dosar.

„Este foarte uşor de recuperat”

Săptămâna trecută, procurorul-şef DNA a declarat că prejudiciul de circa 17 milioane de euro din acest caz „este foarte uşor de recuperat”. „Încă din cursul urmăririi penale, au fost dispuse măsuri asigurătorii, au fost indisponibilizate în curs 25 de terenuri, imobile şi clădiri, în jur de cinci apartamente şi mai multe bunuri care pot fi executat”, explica Kovesi. Procurorul -şef a arătat că din acest moment, responsabilitatea executării prejudiciului revine Ministerului Finanţelor prin structura specializată.

Potrivit datelor „Adevărul”, afaceristul Nicolae Dumitru a consemnat de bună voie la CEC Bank, pe 25 iunie 2015, imediat după ce a fost trimis în judecaă, suma de 12.709.670 de lei, „cu titlu de folos necuvenit primit”. De altfel, după ce a achitat această sumă, Curtea Supremă a ridicat sechestrele care erau puse pe imobilele lui Nicolae Dumitru.

Firmele care au făcut milioanele

În 2015, imediat după începerea anchetei, procurorii DNA descoperit o adevărată avere pusă pe numele lui Dorin Cocoş. În primul rând au pus sub sechestru toate părţile sociale pe care le deţinea la trei firme: Centrul de Diagnostic Clinic International SRL  (95% din capitalul social), Clamari Trading Impex (100% din capitalul social) şi Euro Hotels International Co (50% din capitalul social). Societăţile au fost folosite de Dorin Cocoş în afaceri prin care a rulat milione de euro de-a lungul timpului. Centrul de Diagnostic Clinic International SRL a fost folosită de milionar într-o afacere legată de plecarea „căpşunarilor” şi constructorii care lucrau pe şantierele din Israel prin intermediul Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM). Oamenii erau  obligaţi să plătească „taxa Cocoş”: adică să obţină certificate medicale prin intermediul firmelor lui Cocoş. 

Clamari Trading Impex a avut mai multe contracte uriaşe, de achiziţii de reactivi,  cu spitalele din Bucureşti în guvernarea PDL. Societatea Euro Hotels International Co are trei hoteluri în Bucureşti: pe strada Polizu, bulevardul Mareşal Averescu şi Calea Griviţei. De altfel, cei implicaţi în dosarul „Microsoft” se întâlneau frecvent la hotelurile lui Dorin Cocoş unde discutau despre comisioane şi cum se derulau contractele IT cu statul.

Cele 18 imobile

Pe 4 decembrie 2014, un ofiţer de la DNA i-a anunţat pe avocaţii lui Dorin Cocoş că a pus sechestru asigurator pe 18 imobile. Cel mai valoros este un imobil impozant pe Calea Griviţei, unde este unul dintre hotelurile societăţii Euro Hotels International Co, iar Cocoş deţine un sfert din acesta. Clădirea are o suprafaţă construită de 2.753 de metri pătraţi. Pe lista sechestrelor mai apare un apartament de 35 de metri pătraţi în blocul din strada Frederic Chopin (Sectorul 2)- o afacere imobiliară a Elenei Udrea, fosta soţie a lui Cocoş.

În iarna 2014, poliţistul DNA a pus sechestru pe 14 spaţii comerciale, majoritatea situate în Sectorul 2 al Capitalei. Acestea sunt închiriate de Dorin Cocoş către diverse firme, majoritatea sunt la parterul blocurilor şi au suprafaţe  între 11 şi 212 metri pătraţi (mp): şoseaua Colentina (212 mp), şoseaua Pantelimon (70 mp, 74 mp), şoseaua Ştefan cel Mare (52  mp, 47 mp, 62 mp), şoseaua Iancului (145 mp), bulevardul Basarabia (11 mp), strada Poiana cu Aluni (119 mp), bulevardul Mihai Bravu (82 mp), bulevardul 1 Decembrie (129 mp), calea Văcăreşti (78 mp), strada Mărgeanului (155 mp) şi bulevardul Iuliu Maniu (142 mp).

Gabriel Sandu, doar datorii

Sume mai mici de bani statul ar putea să recupereze de la politicienii din acest dosar: fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul primar Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”. Oficial, Sandu nu mai are nicio avere. Potrivit declaraţiilor oficiale, fostul minsitru al Comunicaţiilor nu avea, în 2008, case, nici terenuri, nici venituri din alte activitati, nici conturi. Avea doar o datorie de 80.000 de euro pe care trebuia să o achite până în 2033. Imobilele pe care le deţinea în Mizil, teren de 3 hectare, apartament şi casă de 500 metri, au fost date primei sale soţii.

După trimiterea în judecată, în iunie 2015, „Pinalti” a divorţat se soţia sa, după o căsnicie de 35 de ani. Pinalti va împărţi cu soţia lui bunurile dobândite în timpul căsătoriei, respectiv trei terenuri intravilane, un apartament în Bucureşti, o casă în Piatra Neamţ, dar şi tablouri şi bijuterii în valoare de aproape 10.000 de euro. Statul poate lua doar jumătate din această avere, cealaltă jumătate fiind a fostei soţii a lui „Pinalti”. Fostul primar este implicat şi în alte dosare penale, fiind judecat sau acuzat de finanţarea ilegală a campaniei electorale a PDL sau de trafic de influenţă la CNA.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Carmen Florea
11.10.2016, 20:36:03

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Popescu
11.10.2016, 21:43:21

Banii furati de acesti borfasi pedepsiti de coplicii lor judecatorii cu 2-3 ani de inchisoare pt. furtul de la buget a milioane de euro, pot fi confiscati usor dar cine sa o faca ? Alti borfasi din libertate care conduc tara asta ? Nu exista speranta de mai bine cu astia care conduc tara asta.

+3 (7 voturi)
Carmen Florea
11.10.2016, 21:46:52

Comentariu considerat abuziv.

Găvrila
11.10.2016, 22:24:01

Nu inteleg de ce nu li se confosca toata averea?....mai ales ca sunt la a n-spea abatere

+4 (6 voturi)
soare adrian
11.10.2016, 22:45:14

Acesti borfasi nenorociti au fost mana in mana cu chiorul de basescu jigodia aia ordinara alcoolizata de basescu corupta 100% un nemernic care din pacate a condus Romania 10 ani de zile. Dorin Cocos a facut parte din gasca chiorului de basescu cu curva aia de udrea fiind toti mana in mana cu chiorul de basescu. Deci concluzie ??? Trebuie arestat si chiorul si betivul de basescu cu forta anchetat fara mila batut la anchete si condamnat pe viata chiorul de basescu si averea confiscata cu forta pana la ultimul ac SA SUFERE SI BETIVUL ALA BORAT SI ORDINAR DE BASESCU CUM AU SUFERIT ROMANII 10 ANI CAND ERA BETIVUL LA PUTERE ( DIN PACATE)

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (17)