Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Un proiect al Ministerului Justiţiei ar putea desecretiza arhivele penitenciarelor din ultimii 30 de ani

1
16 May 2013 20:21:10
Autor: Mihaela Cojocariu
Ministerul Justiţiei vrea declasificarea informaţiilor din perioada 1972-2002 FOTO Shutterstock
Ministerul Justiţiei vrea declasificarea informaţiilor din perioada 1972-2002 FOTO Shutterstock

Ministerul Justiţiei propune, printr-un proiect de hotărâre, declasificarea şi schimbarea clasei de secretizare a unor documente referitoare la activitatea penitenciarelor, emise între 1972 şi 2002, a căror clasificare încalcă Legea privind liberul acces la informaţiile de interes publice.

Proiectul de hotărâre privind declasificarea şi schimbarea clasei sau nivelului de secretizare  unor categorii de informarţii care se referă la activitatea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANM), a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Justiţiei.

Viitoarea lege prevede „declasificarea informaţiilor secrete de stat” şi „trecerea în altă clasă ori nivel de secretizare” a informaţiilor cuprinse în unele documente emise în perioada 14 ianuarie 1972 - 31 decembrie 2002 de către Direcţia Generală a Penitenciarelor, fosta denumire a ANM, dar şi de unităţile subordonate.

De asemenea, proiectul de hotărâre prevede şi „declasificarea informaţiilor secrete de stat şi secrete de serviciu” cuprinse în unele documente emise de Ministerul de Interne în perioada 14 ianuarie 1972 - 15 ianuarie 1991, ce se referă la activitatea penitenciarelor din acea perioadă.

Această declasificare, spun reprezentanţii Ministerului Justiţiei, este necesară întrucât informaţiile din respectivele documente nu prejudiciază siguranţa naţională şi deci pot fi date publicităţii. Mai mult, aceştia susţin că secretizarea unor astfel de informaţii încalcă legea privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Totodată, prin adoptarea proiectului de hotărâre, s-ar elimina restricţiile specifice sistemului comunist privind accesul la informaţiile de interes pentru cetăţenii statului român şi s-ar asigura buna desfăşurare a activităţii instituţiilor.

Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiţiei, se arată pe site-ul instituţiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Meluş Negrescu
16.05.2013, 21:04:41

Nu e întâmplătoare lipsa comentariilor: românii au uitat ca pământul tot ce o fost, în speţă, au uitat simplul fapt că dacă au mai fos deţinuţi politici, şi au fost sigur - apoi aceştia nu mai erau băgaţi la Aiud ori la Gherla, ci de'a dreptul la...Jilava şi Rahova, adică la grămadă cu...deţinuţii de drept comun. Ba mai mult, chiar şi pentru aceştia, adică pentru deţinuţii de rept compun, regimul penitenciarelor a fost de fapt un regim care respecta tot atât de mult legile'n vigoare cât şi toate celelalte instituţii comuniste în frunte cu...partidul-stat. Nici măcar regulamentul drepturilor deţinuţilor - în frunte cu cele referitoare la vizite sau la "pachete", nu era publice, adică pentru nasul orişicui, ci se limitau practic la afişele de pe pereţii sălilor de aşteptare ale familiilor deţinuţilor,. afişe ce reprezentau interpretarea legii în speţă de către...reprezentanţii Miliţei. Şi când spun asta, o fac din cea mai amară experienţă personală, cînd, prin anii 80 a trebuit să răscolesc săptămâni de zile prin rafturile fişierelor Bibliotecii Centrale de Stat până ce'am izbutit să dau de urma legii în speţă, semnate de ticălosul de Ion Gheorghe Maurer.

Modifică Setările