Pensiile şi salariile depind de 24 de voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presat de termenele strânse pe care le-a promis în acordul cu FMI, Guvernul îşi angajează răspunderea pe măsurile de austeritate. Executivul s-ar putea prezenta în faţa Parlamentului la începutul săptămânii viitoare cu un proiect legislativ. Premierul Emil Boc iese însă din termenul de 1 iunie.

Proiectul legislativ care va fi asumat de Guvern în faţa Parlamentului a fost definitivat deja de Executiv, susţin surse guvernamentale. Obstacolele care nu au lăsat Guvernul să avizeze deja în şedinţa de ieri legea sunt chiar partenerii de guvernare ai PDL, reprezentanţii UDMR.

Mai citeşte şi:

România, pe urmele Greciei?

Premierul Emil Boc a anunţat ieri că Guvernul va aproba proiectul legislativ doar după discuţii în Coaliţie şi după noi negocieri cu partenerii sociali.

Surse care au participat ieri la şedinţa de guvern au declarat că miniştrii UDMR au cerut premierului consultări în cadrul Coaliţiei tocmai pentru că nu vor susţine reducerea pensiilor minime.

„Ne vom întâlni în Coaliţie şi, cu siguranţă, vom găsi o soluţie la această problemă", a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Acesta a precizat că, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare, Guvernul va merge în Parlament pentru a-şi asuma răspunderea pe pachetul legislativ. În legea care a fost definitivată de Guvern „nu se fac concesii, măsurile sunt de reducere de peste tot", mai spun sursele citate.

Cum vom strânge cureaua

Boc a uitat de calendar

Chiar dacă Guvernul se va duce cu proiectul în Parlament la începutul săptămânii viitoare, legea are mari şanse să nu fie aprobată până la 1 iunie. După asumarea răspunderii, Opoziţia are termen trei zile pentru a depune moţiune de cenzură şi alte trei zile pentru dezbaterea moţiunii.

Mai mult, dacă legea va fi contestată la Curtea Constituţională înainte de a fi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, actul normativ nu poate intra în vigoare până la o decizie din partea Curţii. În contextul în care partidele de Opoziţie au anunţat deja că vor depune o moţiune de cenzură, sunt foarte puţine şanse ca legea să intre în vigoare de la 1 iunie.

„Nu există un calendar deja stabilit, vom vedea când ne vom întâlni în Coaliţie ca să putem respecta termenele", a mai spus Laszlo Borbely. Întârzierile în privinţa adoptării unor soluţii concrete vin după ce, mai bine de două săptămâni, Executivul nu a luat nicio decizie în acest sens, ba, mai mult, nu a anunţat oficial modalitatea prin care măsurile asumate vor fi aprobate.

Pentru că termenul asumat nu poate fi respectat, miniştrii cabinetului au găsit o soluţie de compromis: proiectul de lege trebuie aprobat până în iunie, spun aceştia, evitând o dată exactă. „Dacă în lege se va specifica că intră în vigoare de la 1 iunie, bugetarii oricum îşi iau salariile pe iunie în luna iulie, deci reducerea poate fi aplicată", mai spun sursele citate.

" Chiar dacă măsurile sunt du­re­roase, ele sunt necesare, iar o asemenea decizie nu poate fi luată decât printr-o asumare a răspunderii Guver­nului în faţa Parlamentului."
Emil Boc
prim-ministru

Premierul nu demisionează

Şeful Executivului nu va demisiona. „Nu există nicio demisie în alb, încuiată în vreun sertar", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului,
Ioana Muntean.

Opoziţia, hotărâtă să dea jos guvernarea PDL-UDMR

Social-democraţii şi liberalii au anunţat ieri că îşi menţin intenţia de a depune o moţiune de cenzură, imediat după anunţul Guvernului privind asumarea răspunderii.

"Era de aşteptat acest gest. Mă bucur că domnul Boc a înţeles că nu poate aplica măsurile prin ordonanţă de urgenţă, care ar fi fost neconstituţională. Decizia PSD este luată deja, am anunţat-o săptămâna trecută: vom introduce moţiune de cenzură", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta.

Acesta a adăugat că PSD aşteaptă sprijin inclusiv de la parlamentarii Puterii. La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a arătat că şi liberalii sunt categoric în favoarea depunerii unei moţiuni de cenzură.

"Am anunţat deja că noi suntem în mod categoric pentru o moţiune de cenzură. O vom face, presupun că vrea şi PSD, că singuri nu putem face, şi vom vota moţiunea de cenzură", a susţinut Antonescu.

El a subliniat că liberalii doresc iniţierea şi depunerea unei moţiuni de cenzură pentru că nu sunt de acord "cu soluţia Guvernului de reducere drastică a salariilor bugetarilor şi a pensiilor".

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor.

Pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de 236 de voturi. PNL şi PSD au 212 voturi, ceea ce înseamnă că Opoziţia va mai avea nevoie de 24 de voturi pentru a debarca Executivul.

" Am anunţat deja că noi suntem în mod categoric pentru o moţiune de cenzură!"
Crin Antonescu
preşedinte PNL

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite