Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Pentru insultă şi calomnie s-ar face loc în puşcărie, în timp ce tâlhari şi violatori sunt eliberaţi mai devreme prin efectul recursului compensatoriu

71
24 Jan 2019 18:12:00
Autor: Laurenţiu Sirbu
Eugen Nicolicea, Foto: mediafax
Eugen Nicolicea, Foto: mediafax

Dorinţa liderilor PSD de a pedepsi cu închisoarea insulta la adresa politicienilor şi a altor demnitari ar putea conduce la pedepse cu închisoarea inclusiv pentru postări critice pe Facebook. Asta în timp ce, mii de deţinuţi condamnaţi pentru pedepse grave părăsesc închisorile.

Dorinţa, exprimată recent de liderii PSD Codrin Ştefănescu şi Eugen Nicolicea, de reintroducere în codul penal a insultei şi calomniei, reprezintă un pericol pentru libertatea de exprimare în condiţiile în care inclusiv o postare critică pe Facebook ar putea conduce la o pedeapsă cu închisoarea, arată specialiştii in drepturile omului. 
 
„Pe Noul Cod Penal aceste infracţiuni nu există. Pericolul ar fi că ne-am putea întoarce la sistemul din anii 90, când oricine avea ceva de comentat i se închidea gura imediat, iar insulta şi calomnia în presă constituiau circumstanţe agravante. Astăzi când se dau amenzi pentru ceea ce spui pe Facebook, lucrurile ar putea fi mult mai grave. Dacă eşti un influencer sau pur şi simplu postarea ta ajunge la domnul Codrin Ştefănescu, atunci acesta ar putea face şi o plângere penală şi nu doar să pornească o acţiune civilă împotriva ta”, atrage atenţia avocatul Cristian Surcel, cel care a apărat în instanţă mai mulţi protestatari amendaţi de Jandarmeria română.
 
În aceste condiţii, o asemenea măsură este văzută drept un mijloc de a opri criticile la adresa politicilor de guvernare. „O asemenea iniţiativă nu ar face decât să reintroducă în societatea românească frica, şi astfel să oprească criticile la adresa lor. Nu caută decât să amuţească glasul populaţiei, după ce ei însăşi au creat condiţiile acestui val de nemulţumiri în societate”, este de părere Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional la Universitatea Bucureşti.
 
Specialiştii în drept au catalogat această idee drept o nouă tendinţă iliberală a actualei coaliţii de guvernământ şi au atras atenţia că jurisprudenţa CEDO în această materie este clară, persoanele publice beneficiază de mai puţină protecţie atunci când vine vorba de dreptul la imagine. „Practica CEDO a stabilit o graniţă clară în această materie. Persoanele publice, care îşi asumă notorietatea şi trag un profit de pe urma acesteia, au o protecţie diminuată a dreptului lor la imagine, la viaţă privată etc.. De aceea insulta şi calomnia trebuie să rămână în zona dreptului civil. Practic aceşti domni de la PSD nu au primit prea bine faptul că au fost fluieraţi, când acest lucru face parte din job-description-ul funcţiei. Dorinţa de reîncadrare penală este o tendinţă iliberală”, spune avocatul Cristian  Surcel. 
 
„Jurisprudenţa europeană e clară. Când deţii o funcţie publică, protecţia constituţională este invers proporţională cu vizibilitatea şi responsabilitatea funcţiei. Altfel spus, cu cât deţii o funcţie mai importantă cu atât eşti mai expus criticilor. În România se doreşte inversarea acestui raport. Cu cât eşti mai sus, cu atât beneficiezi de o mai mare protecţie faţă de cei care au rolul de a veghea asupra mecanismelor democratice”, este de părere şi Ioan Stanomir. 
 
„Dacă te-ai făcut politician ţi-ai asumat că poţi fi şi înjurat”
Augustin Zegrean 
fost preşedinte CCR
 
 
Curtea Constituţională nu ar opri un astfel de demers
 
Insulta şi calomnia au fost dezincriminate din Codul Penal în 2006, însă Curtea Constituţională (CCR) a declarat procedura neconstituţională iar Parlamentul nu a mai pus în acord textul Codului Penal cu decizia Curţii. Ulterior a existat o decizie în plenul Curţii Supreme în care a spus că aceste infracţiuni nu mai fac parte din Codul penal. În ciuda jurisprudenţei CEDO în această materie, specialiştii în drept atrag atenţia că CCR nu ar opri o astfel de măsură. „Politica penală aparţine Parlamentului, CCR nu are treabă cu asta. Această modificare ar fi un mare pas înapoi, în condiţiile în care ţinta este presa. Dorinţa nu cred că este neapărat de a sancţiona calomnia ci doar pe cei care îi înjură pe ei, şi nu-i poate opri nimeni, nici măcar CCR, care a cerut în câteva decizii reintroducerea ei”, a declarat fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean. 
 
Acelaşi conflict în această materie între CCR şi jurisprudenţa CEDO l-a semnalat şi judecătorul Cristi Danileţ. „Sunt două decizii ale CCR care spun că aceste infracţiuni nu pot lipsi din Codul penal. Doar că, potrivit CEDO, sancţionarea jurnaliştilor cu închisoarea pentru comiterea lor nu e adecvată. Libertatea de exprimare nu înseamnă că ar exista un drept de a înjura sau de a minţi. Însă critica la adresa politicienilor poate avea o doză de exagerare. Ei trebuie să fie extrem de toleranţi la atacurile prin vorbe”, a declarat acesta.
 
„E o contradicţie aici. Pe de o parte se plâng de aglomeraţia din închisori şi vor o lege de amnistie şi graţiere iar, pe de altă parte, vor introducerea unor noi infracţiuni care să bage lumea la închisoare”
Cristian Surcel, avocat
 
 
PSD: Legea trebuie modificată urgent
 
Deputaţii PSD, Eugen Nicolicea şi Codrin Ştefănescu şi-au exprimat susţinerea pentru reintroducerea insultei şi calomniei în Codul penal după un episod în care mai multe persoane i-au fluierat pe stradă şi i-au acuzat că susţin corupţia. „Azi vin şi vandalizează intrarea în Ministerul de Justiţie, au vandalizat casele unor oameni politici, ale unor jurnalişti, mâine, poimâine intră şi în casă. Unele legi trebuie modificate foarte urgent”, a explicat Codrin Ştefănescu, care a subliniat urgenţa acestei modificări. „Aţi văzut o mie de cazuri în care poliţişti, judecători, procurori, ca să nu zic şi demnitari, sunt înjuraţi, insultaţi pe motiv că nu are nimeni ce le face şi evident că trebuie reformulat”, a declarat şi Eugen Nicolicea.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

71 Comentarii

mihai nazare
24.01.2019, 18:24:14

Si atunci cum rămâne cu drepturile omului clamate si susținute de către Uniunea Europeană ? Este o vorbă: Vrabia mălai visează și calicu' praznicul.

+14 (14 voturi)
Constantine Constantine
24.01.2019, 18:30:37

Nu au materie cenusie daca se gindesc la astfel de lucruri.In cazul asta ar apare detinutii politici.Demnitarii lui peste.

+15 (15 voturi)
Augustin Man
24.01.2019, 18:42:29

Zice Tudorel-Rahatel ca cine ii vorbeste de rau aduce un deserviciu Romaniei; eroare fundamentala: cine spune pretutindeni ca ei sint niste gunoaie penale si analfabete ii face Romaniei si noua tuturor un mare serviciu!

+15 (15 voturi)
Constantine Constantine
24.01.2019, 19:08:28

@Augustin Man: daca mai tineti minte cum Dej s-a dus la Stalin si i-a spus ca sint oameni care rid si ii injura pe comunisti, iar Stalin a cerut o harta pe care era trasata o linie ce reprezenta viitorul canal Dunare-Marea Neagra si i-a spus ca cine va mai ride si ii va mai injura pe comunisti sa fie trimis la canal.Astia se pare ca au citit "Cel mai iubit dintre paminteni "si vor sa-l copieze pe Stalin.Pai nu merita sa fie injurati? Si nu pe Fbook ci direct , ochi in ochi. Sa vad eu cum or sa inchida jumatate din populatia Romaniei.Domnilor guvernanti, bagati-va mintile in capetele alea seci si nu uitati ca atit voi cit si parlamentarii sinteti in slujba poporului. el va plateste.Asa ca lasati fandoseala si apucati-va odata de treaba altfel veti simti furia oarba a poporului roman,inclusiv aia care va voteaza.

+12 (12 voturi)
kalu kalu
24.01.2019, 18:50:27

Ce rade kakatzoiul nenorocit si analfabet !!! Va vine vremea leprelor, o sa ajungeti balegar odata si odata !!!

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (71)

Modifică Setările