28 de percheziţii pentru prinderea unor suspecţi de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DIICOT au făcut percheziţii în mai multe oraşe din ţară
Procurorii DIICOT au făcut percheziţii în mai multe oraşe din ţară

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din mai multe oraşe, inclusiv din Capitală, au făcut vineri 28 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice.

Procurorii îi acuză pe B.A, C.V.R şi D.I.F că în perioada 2012 - 2013 ar fi constituit un grup infracţional organizat, structurat pe mai multe paliere, la care au  aderat pe parcursul anilor 2012, respectiv 2013, peste 10 persoane, „în scopul săvârşirii de infracţiuni prin falsificarea cardurilor bancare şi efectuarea de retrageri neautorizate în scopul obţinerii unor însemnate profituri materiale, în special din ţări ale comunităţii europene dar şi din afara Europei”.

Concret, B. A, în calitate de coordonator şi finanţator al grupării, ar fi recrutat mai multe persoane apropiate, din localitatea sa de domiciliu, pe care le controla în mod direct şi care, în cazul în care nu executau comenzile „liderului”, puteau fi supuse unor violenţe în mod direct sau erau ameninţate cu violenţe asupra membrilor familiilor lor.

C.V.R asigura transmiterea dispoziţiilor către palierele inferioare păstrând legătura permanentă între lider şi executanţi, dar se implica şi în activitatea de racolare a altor persoane în scopul atragerii acestora în activitatea infracţională.

Referitor la D.I.F, procurorii precizează că ar exista suspiciunea că asigura atât necesarul tehnic de echipamente, cât şi atragerea altor parteneri sau executanţi în activitatea infracţională cu cărţi de credit fraudate, având în mod real posibilitatea aceasta datorită multiplelor relaţii pe care le dezvoltase în acest mediu infracţional.

Parte din echipamentele destinate accesării sistemelor informatice şi falsificării instrumentelor de plată electronică ar fi fost procurate de către membrii grupării din străinătate, un exemplu dat de procurori fiind Honk Kong.

 Ulterior aceste dispozitive erau montate şi folosite pentru realizarea operaţiunilor de skimming, la diverse ATM-uri  în  ţări din Europa (Germania, Ungaria, Spania, Franţa).

La sediul  DIICOT – Serviciul Teritorial  Braşov urmează să fie aduse la audieri peste 20 de persoane.

Percheziţiile au fost făcute de ofiţerii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, Bacău, Bucureşti, Craiova, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov.

În acest caz, autorităţile din România au cooperat cu cele din Germania, Spania şi Franţa.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite