UPDATE Prodecanul ASE Iuliu Şerbănescu, acuzat că ar fi luat mită de la studenţi, a fost arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prodecanul Iuliu Şerbănescu, conferenţiar la Facultatea de Finanţe-Bănci de la Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE), reţinut de procurori vineri seară, fiind acuzat că ar fi luat mită de la studenţi între 400 de lei şi 400 de euro, a fost arestat de Tribunalului Capitalei. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. O decizie privind anularea diplomelor de licenţă va fi luată după finalizarea anchetei.

UPDATE Prodecanul Facultăţii de Finanţe-Bănci din ASE, Iuliu Cosmin Şerbănescu, a fost reţinut, vineri seară, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi primit de la studenţi între 400 de lei şi 400 de euro în schimbul unor lucrări de licenţă gata elaborate şi al unor note de promovare, potrivit Mediafax.

Şerbănescu va fi prezentat Tribunalului Capitalei, sâmbătă, cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit Parchetului instanţei supreme, prodecanul de la Finanţe-Bănci este urmărit penal pentru şase infracţiuni de luare de mită şi una de trafic de influenţă.


Acesta, în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări şi reasigurări, a pretins şi primit de la studenţi sume între între 400 de lei şi 400 de euro, în schimbul unor lucrări de licenţă gata elaborate, în formă digitală, susţin anchetatorii.


Procurorii mai spun că Şerbănescu le-ar fi garantat studenţilor că el, în calitate şi de membru al comisiei de licenţă, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licenţă.


De asemenea, prodecanul "a acceptat să-şi traficheze influenţa, în schimbul banilor primiţi, prin intervenţii la profesorii coordonatori ai lucrărilor de licenţă şi membri ai comisiilor de examinare, în vederea promovării examenelor de an şi a celor de licenţă".

UPDATE Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) a declarat vineri că percheziţiile vizează doar una dintre facultăţile de la ASE, precizând că este regretabil că se întâmplă astfel de lucruri.

„Există percheziţii la o facultate din ASE care are ca obiect luare de mită şi trafic de influenţă, care vizează finalizarea unui an de studiu. Este regretabil că se întâmplă asemenea lucruri, dar am încredere în cadrele noastre didactice”, a explicat rectorul Pavel Năstase, într-o conferinţă organizată vineri.

Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că examenele de admitere nu sunt vizate de anchetatori.

„Eu aş vrea să faceţi separarea între examenul de admitere şi examenul de licenţa. Eu am încredere în cadrele didactice că nu au făcut lucruri care să strice imaginea Academiei”, a mai spus Năstase.

Însă, o decizie ar putea fi luată în privinţa examenului de licenţă, a adăugat acesta, după finalizardea anchetei. 

"Vom lua măsurile care se impun la momentul respectiv. Acesta va fi un punct de plecare. Administrativ, intern, noi nu dorim ca diplomele eliberate de universitatea noastră să nu aibă în spate pregătirea corespunzătoare", a mai spus rectorul Pavel Năstase.

El a precizat că în momentul în care se făceau percheziţii, la un alt sediu al Academiei era o conferinţa la care participa şi ministrul de Finanţe Ioana Petrescu. 

UPDATE Contactat de adevarul.ro, Iuliu Şerbănescu a declarat că „nu ştie nimic de nicio percheziţie, la locuinţa sa ori la biroul de la ASE”. Apoi a închis telefonul, fără a oferi vreun argument.

În timp ce pe site-ul Facultăţii Finanţe-Bănci de la ASE şi în CV-ul său acesta apare doar cu funcţia de conferenţiar, pe site-ul ASE apare unul dintre cei trei prodecani ai facultăţii.

image

Iuliu Cosmin Şerbănescu, foto CV

Şerbănescu are 37 de ani, a absolvit în 2000 aceeaşi facultate unde apoi s-a angajat ca şi cadru didactic şi unde predă de atunci, acum având funcţia de conferenţiar dr. Iar în 2008 a obţinut titlul de doctor în fiscalitate.

Este căsătorit şi pasionat de muzică şi sport, potrivit CV-ului său de pe site-ul facultăţii.


Potrivit unui comunicat emis de Parchetul General, în acest caz sunt urmărite penal cadre didactice universitare, fiind acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă, existând suspiciuni că, în cursul lunilor iunie - iulie ar fi cerut şi primit bani de la studenţi pentru a le facilita promovarea unor examene de an, inclusiv a examenului de licenţă.

Surse din Poliţia Română au precizat că sunt făcute trei percheziţii în Bucureşti, la locuinţa lui Iuliu Şerbăescu, la biroul  acestuia  din cadrul facultăţii şi la sediul  ASE.

   

În acest caz sunt efectuate cercetări faţă de opt suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  luare  de  mită  şi trafic de influenţă (1), respectiv  dare  de  mită  şi  cumpărare  de influenţă (7).

Mită între 400 de lei şi 500 de euro

Conform surselor citate, Şerbănescu ar fi luat de la studenţi între 400 de lei şi 500 de euro, pentru lucrări de licenţă. Şerbănescu mai este suspectat şi de faptul că intervenea pe lângă comisia de licenţă pentru ca studenţii de la care ar fi luat bani să ia examenul, potrivit Mediafax.


Au fost emise şi vor fi puse în aplicare 8 mandate de aducere pe numele persoanelorbănuite.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţiei Generale Anticorupţie,  precum şi cu suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite