Percheziţii în Bucureşti şi în 17 judeţe într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani cu medicamente pentru bolnavi cronici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 90 de percheziţii au loc, marţi dimineaţă, în Bucureşti şi în 17 judeţe din ţară într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu medicamente pentru bolnavi cronici. În acest caz, oamenii legii au  început deja urmărirea penală faţă de 74 de persoane fizice şi juridice.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012 – 2014, suspecţii din acest caz ar fi făcut livrări intracomunitare de bunuri (produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate în tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice şi hepatitei) în valoare totală de aproximativ 160 milioane de lei, bunuri pe care le colectau de pe piaţa neagră, fără documente justificative. 

„Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor şi pentru a reduce sarcina fiscală aferentă acestor venituri, suspecţii au înregistrat achiziţii fictive de medicamente de la societăţi afiliate sau cu comportament de tip fantomă”, se arată într-un comunicat emis de anchetatori. 

Oamenii legii precizează că, pentru a-şi însuşi sumele de bani provenite de la partenerii externi, suspecţii ar fi creat circuite financiare prin care au transferat banii în contul unor societăţi comerciale de tip fantomă, de unde banii erau retraşi în totalitate în numerar şi restituiţi beneficiarului real.

Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 65 milioane de lei.

În urma acţiunii de astăzi, 79 de persoane urmează să fie duse la audieri.

Sesizarea din acest caz a aparţinut Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF) – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Activităţile au fost desfăşurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite