Scandalul diplomelor false: zeci de profesori şi-ar fi cumpărat documente contrafăcute pentru bani în plus la salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
35 de cadre didactice duse la 
audieri sub acuzaţia că au beneficiat de gradaţii de merit în baza unor acte false/ Imagine de Arhivă
35 de cadre didactice duse la audieri sub acuzaţia că au beneficiat de gradaţii de merit în baza unor acte false/ Imagine de Arhivă

Zeci de profesori sunt suspectaţi că au primit bani în plus la salariu după ce şi-au cumpărat documente false care să le ateste participarea la cursuri şi simpozioane de specialitate în vederea obţinerii gradaţiilor de merit.

În acest caz, procurorii şi poliţiştii au efectuat luni mai multe descinderi la adrese din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Dâmboviţa şi au dus la sediul poliţiei 39 de persoane suspecte de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune. 

Totodată, patru persoane sunt bănuite că, în perioada 2013-2017, ar fi falsificat şi vândut mai multe documente în baza cărora cadre didactice, din cadrul mai multor instituţii de învăţământ din Judeţul Ilfov, ar fi beneficiat de gradaţii de merit.

„Aceste documente ar fi facilitat cumpărătorilor accederea în carieră, precum şi obţinerea de beneficii salariale. Documentele în cauză constau în certificate de participare la simpozioane naţionale şi internaţionale, precum şi diplome care atestă cunoştinţe dobândite de participanţi la diverse cursuri de specialitate“, precizează poliţiştii, care adaugă că prejudiciul total cauzat este de peste 1.090.000 de lei. Cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi recuperarea prejudiciilor, mai precizează oamenii legii.

„Acest eveniment nu face decât să arate vârful aisbergului unei probleme de sistem. Este vorba de un cerc vicios. Pe de o parte, sunt vinovaţi profesorii pentru că apelează la astfel de metode. Pe de altă parte, culpabili sunt şi cei care furnizează astfel de diplome contra cost. Şi uite-aşa se ajunge în situaţii în care unii profesori au mii de puncte la gradaţie, deşi fizic vorbind este imposibil. Un profesor extrem de muncitor nu poate să obţină mai mult de câteva sute de puncte“, atrage atenţia specialistul în Educaţie, Marian Staş.

Expertul mai punctează că nu ar fi surprins dacă ar ieşi la iveală şi infracţiuni legate de acordarea catedrelor de către inspectoratele şcolare în complot cu directorii unităţilor de învăţământ.

La rândul său, Daniela Vişoianu, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie, apreciază că în ultimii ani există o atenţie mai mare pentru corupţia din şcoli şi, implicit, pentru banii care circulă nefiscalizaţi în educaţie. 

„Primele acţiuni au fost cele legate de examenul de Bacalaureat. După care am avut eliminarea din şcoli a concursurilor şcolare cu taxe de participare, condiţii şi premii simbolice. Anul trecut, au fost auxiliarele. Anul acesta este încercarea de reglementare a activităţii «şcoală după şcoală». Gradaţia de merit a rămas singura metodă de plată diferenţiată a cadrelor didactice. În practică, aceasta este moştenită din vremea comuniştilor şi bazată pe hârtii. De abia recent s-au făcut încercări de recompensare a profesorilor care fac eforturi pentru reducerea abandonului şcolar, de exemplu.

Pe de altă parte, o nuanţă cu care mă simt datoare să vin este că noi suntem o federaţie de organizaţii neguvernamentale care desfăşoară cursuri acreditate în sistem. Furnizăm aceste cursuri, de regulă, în cadrul unor programe pentru care atragem şi finanţare – profesorii nu trebuie să plătească, sau cel puţin nu integral. Dar avem provocarea atragerii de profesori care nu au un interes ridicat. Pentru că aceştia nu doresc să participe la program în forma sa acreditată, cu tot numărul de ore, cu temele pe care le au de făcut etc.“, conchide preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie.

Ce este gradaţia de merit şi cum se acordă 

Gradaţia de merit reprezintă un mecanism de recunoaştere oficială a progresului, respectiv a meritelor cadrelor didactice. Vorbim atât de creşterea salariului cu 25%, cât şi de creşterea statutului în ierarhia din cancelarie. Cuantumul de bani presupus de aceasta se calculează raportat la norma didactică de bază conform actului de numire/transfer/repartizare, arată metodologia de acordare a gradaţiilor de merit aprobată de Ministerul Educaţiei. Puncte la gradaţia de merit se pot obţine prin mai multe metode. Printre acestea se află implicarea în vederea pregătirii olimpicilor sau a elevilor cu risc de abandon şcolar ridicat, elaborarea de manuale sau materiale auxiliare, dar şi participarea la conferinţe, simpozioane sau cursuri de formare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite