Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Firme de construcţii sub lupa procurorilor într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciu: 16,5 milioane de euro. Angajaţi ANAF, suspecţi în caz

0
20 May 2015 08:09:53
Autor: Adina Vlad
Percheziţiile din această dimineaţă se desfăşoară în Bucureşti, Ilfov, Prahova şi Vâlcea
Percheziţiile din această dimineaţă se desfăşoară în Bucureşti, Ilfov, Prahova şi Vâlcea

Poliţiştii efectuează în această dimineaţă 34 percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Prahova şi Vâlcea, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, un un prejudiciu estimat la 16,5 milioane de euro. Trei funcţionari ANAF sunt cercetaţi în acest dosar pentru „compromiterea intereselor justiţiei”.

În urma percheziţiilor, 31 de persoane urmează să fie aduse la audieri în Bucureşti. 

Concret, procurorii Parchetului Capitalei arată că, „în perioada 2009 - 2014, reprezentanţii a 11 societăţi comerciale având ca obiecte de activitate „lucrări de construcţii”, „servicii de curăţenie”, „comerţ cu produse petroliere”, „lucrări de demolare”, „restaurante” au înregistrat în contabilitate şi au declarat organelor fiscale cheltuieli care nu au la bază operaţiuni de achiziţie reale de la două societăţi comerciale „de tip fantomă”, producând statului stat un prejudiciu de aproximativ 7.000.000 euro”.
 
Ulterior, spun anchetatorii, după încasarea în conturile bancare ale societăţilor „de tip fantomă” a sumelor înscrise în facturile false pe care acestea din urmă le-ar fi emis, acestea au fost fie retrase în numerar direct din conturile societăţilor cu comportament „de tip fantomă”, fie revirate în conturile personale ale reprezentanţilor acestora din urmă, de unde au fost retrase în numerar şi restituite celor care au făcut plăţile sau virate în conturile personale ale acestora din urmă, pentru a ascunde provenienţa ilegală a acestor sume.
 
Astfel, suma ce formează obiectul procesului de „spălare a banilor” este de aproximativ 9,5 milioane euro.

Trei funcţionari ANAF, cercetaţi pentru „compromiterea intereselor justiţiei”

Totodată, procurorii arată că fac cercetări faţă de trei funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru săvârşirea infracţiunilor de „compromiterea intereselor justiţiei” şi „favorizarea făptuitorului”, constând în divulgarea, fără drept, către una din persoanele cercetate a mai multor date şi informaţii privind data şi mijloacele prin care urmau a fi administrate anumite probe în prezenta cauză penală, respectiv audieri de martori, obţinerea de înscrisuri, în scopul îngreunării efectuării urmăririi penale.
 
Potrivit unor surse judiciare, printre firmele percheziţionate ar fi şi Euro Estate, Athenaeum Construct şi Alpha Grup Oil.
 
La percheziţii participă peste o sută de poliţişti de la Poliţia Capitalei, sub supravegherea Parchetului Tribunalului Bucureşti, cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie ale judeţelor Ilfov, Prahova şi Vâlcea. Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările