UPDATE DNA: Rebega, urmărit penal în dosarul de corupţie de la Ministerul Agriculturii. Nagy Peter Tamas şi Virgil Găman, reţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au descins în această dimineaţă la sediul Ministerului Agriculturii
Procurorii au descins în această dimineaţă la sediul Ministerului Agriculturii

Europarlamentarul Constantin Rebega este urmărit penal pentru mai multe infracţiuni, în dosarul mitei de 40.000 de euro din contracte fictive la un eveniment organizat de Ministerul Agriculturii, acesta primind, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticorupţie.

UPDATE Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman, au fost reţinuţi, joi seară, de procurorii anticorupţie, în dosarul mitei de 40.000 de euro din contracte fictive, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

UPDATE Europarlamentarul Constantin Rebega este urmărit penal pentru mai multe infracţiuni, în dosarul mitei de 40.000 de euro.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că Rebega este urmărit penal pentru: folosire a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial; instigare la spălare de bani; instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2014, în contextul organizării unor evenimente agricole, Rebega a primit de la administratorul unei firme, printr-un intermediar, 23.000 lei, "folosindu-se de influenţa pe care şi-a manifestat-o ca vicepreşedinte al unui partid politic (PC), responsabil de Departamentul de Agricultură şi Dezvoltare Rurala, influenţă percepută ca fiind reală asupra unui funcţionar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale".

"Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, suspectul Rebega Constantin Laurenţiu, prin acelaşi intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective să plăsmuiască şi ulterior să folosească un contract fictiv de prestări servicii către firma organizatoare a evenimentelor", mai precizează DNA.

Europarlamentarului i-au fost aduse la cunoştinţă, joi seară, calitatea în dosar şi acuzaţiile.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, europarlamentarul Constantin Rebega ar fi de asemenea vizat în acest caz. Acesta s-ar fi numărat printre cei care ar fi primit mita de 40.000 de euro.

Rebega urmează să fie dus în faţa procurorilor anticorupţie pentru a fi audiat.

Procurorii fac nouă percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Braşov, Mureş şi Prahova, una fiind la sediul Ministerului Agriculturii. 

Potrivit DNA, anchetatorii vizează infracţiuni de corupţie comise în perioada octombrie - decembrie 2014.

Anchetatorii precizează că în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie la Romexpo a avut loc târgul Indagra, ediţia a 19-a, iar în perioada 29 – 31 octombrie a avut loc, tot la Romexpo, Forumul „16 +1“, cu tema „Tendinţe privind dezvoltarea cooperării în domeniul agricol – politici şi strategii”.

Potrivit documentelor de la dosar, pentru desfăşurarea celor două evenimente între S.C. Romexpo S.A în calitate de prestator şi M.A.D.R în calitate de beneficiar a fost încheiat contractul de prestări servicii înregistrat în cadrul ministerului la 27.10.2014, iar la Romexpo la 31.10.2014.

Obiectul contractului consta în prestarea de activităţi de organizare a evenimentului Indagra în Centrul Expoziţional deţinut de Romexpo, de către prestator. 

Valoarea iniţială a contractului a fost de 334.000 de euro fără TVA, echivalentul a 1.829.180 de lei cu TVA inclus, respectiv 414.160 de euro.

„Cei doi au încercat să capaciteze reprezentanţi ai Romexpo şi s-au implicat aşa încât în organizarea de către Romexpo a evenimentului să fie implicate firme agreate de ei. Adică serviciile necesare Forumului care urmau a fi efectuate de Romexpo să fie prestate de anumite firme agreate de ei, adică unele din activităţi necesare organizării evenimentului, aşa încât din suma totală de 334.000 euro, 40.000 euro să fie plătiţi din banii din contract viraţi de Ministerul Agriculturii la Romexpo către anumite firme desemnate de ei şi să fie găsită  deci  modalitatea pentru încheierea unor contracte  dintre ROMEXPO şi societăţile comerciale agreate de cei doi,  aşa încât să existe aparenţa între contract şi obiectul de activitate al firmelor respective, însă în realitate acele firme să nu fie nevoite să presteze efectiv acea activitate şi practic acele firme dădeau cei 40.000 euro celor doi”, se arată în documentele anchetatorilor.

Pe 27 octombrie 2014, Ministerul Agriculturii a emis ordinul nr. 1613 privind organizarea Conferinţei în format 16+1 cu tema „Tendinţe privind dezvoltarea cooperării în domeniul agricol – politici şi strategii”, în perioada 29 - 31 octombrie 2014, la Bucureşti. 

Potrivit articolului 1 din ordin, se aproba organizarea evenimentului de către Romexpo. Articolul 2 stabilea suportarea din bugetului ministerului a cheltuielilor în cuantum de 434.868 de euro.

DNA precizează că suma de 40.000 euro trebuia să fie fragmentată în mai multe părţi, sub forma mai multor contracte cu mai multe firme, „cel puţin trei”, pentru ca fiecare plată să nu depăşească 15.000 de euro. 

Virgil Laurenţiu Găman şi Peter Tamas Nagy şi-ar fi luat obligaţia de a identifica mai multe societăţi comerciale, urmând a intermedia relaţia dintre reprezentanţii acestor societăţi şi reprezentanţii Romexpo pentru încheierea contractelor fictive.

Cei doi ar fi găsit două firme, una care să încheie un contract având ca obiect „producţia de spoturi publicitare, iar valoarea va fi de 11.000 euro plus TVA”, iar cealaltă un contract  „produse de protocol pentru 9.000 euro plus TVA”.  

Oamenii legii mai precizează că, în acest fel, Nagy intenţiona să obţină prin încheierea unui contract simulat de prestări servicii pentru el suma de 11.000 de euro. Pentru îndeplinirea acestui scop, el urma să-l identifice pe reprezentantul unei asociaţii de crescători de bovine care să încheie acel contract fictiv.

„În realitate, doreau ca din suma alocată evenimentului să-şi ia şpagă pe seama contractului dintre Romexpo şi MADR, forţând Romexpo ca pentru suma de 40.000 euro din valoarea contractului încheiat cu MADR să încheie contracte fictive cu firme agreate de cei doi şi reprezentate de persoane de încredere, care să fie dispuse să încheiere astfel de contracte fictive”, se mai arată în documentul citat.

La finalul percheziţiilor, Virgil Laurenţiu Găman şi Nagy Peter Tamas vor fi duşi la audieri la sediul central al DNA. 

Procurorii anticorupţie beneficiază de sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi de cel al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Cine este Nagy Tamas

Nagy Peter Tamas, a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de către Daniel Constantin. El şi-a dat însă demisia în decembrie 2014 după ce UDMR a ieşit de la guvernare.

Anterior numirii ca secretar de stat în MADR şi validării în funcţia de director general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ). Nagy a fost director general al ANARZ, în perioada mai 2012 – iulie 2013.

Peter Tamas Nagy şi-a început activitatea în 2004, ca medic veterinar la societatea Agromec Scorillo din Sântana de Mureş.

Cine este Virgil Găman

Virgil Laurenţiu Găman este din 2013 secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Anterior, timp de un an, acesta a fost Director General la Buget Finanţe şi Fonduri Europene tot din cadrul aceluiaşi minister.

Din 2010 şi până în 2012, el a fost Director Executiv în cadrul Direcţiei Generale Operaţiuni din Primăria Municipiului Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite