Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senator Niculae Bădălău ar fi implicat în acest dosar FOTO Marian Iliescu
Senator Niculae Bădălău ar fi implicat în acest dosar FOTO Marian Iliescu

27 de persoane au fost reţinute, luni seară, de procurorii anticorupţie într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, se numără şi procurorul de la Parchetul General, Angela Nicolae şi fiul său. Senatorul PSD Niculae Bădălău a fost sub învinuire fiind acuzat de trafic de influenţă.

UPDATE Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a decis luni seară, reţinerea a 27 de persoane. Alte cinci persoane nu au voie să părăsească ţara. 

Printre persoanele reţinute s-ar afla şi liderul grupării, un om de afaceri, cetăţean străin, dar şi procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul General, şi a fiului acesteia, Daniel Nicolae.

Toate persoane vor fi duse, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorul Angela Eugenia Nicolae, şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE) din cadrul Parchetului General, este cercetat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul său este acuzat de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, se precizează într-un comunicat emis de DNA.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susţinerea şi implicarea mamei sale, ar fi cerut, în numeroase rânduri, şi ar fi primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiţii cercetaţi în dosarul evaziunii, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror şef birou la PICCJ, Angela Eugenia Nicolae va putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi pentru infracţiuni de evaziune fiscală.

Astfel, arată DNA, în perioada 2012-2013, Angela Eugenia Nicolae ar fi pretins şi primit de la învinuiţi, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 de lei.

„Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela şi în raporturile cu o altă persoană, administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis că va interveni pe lângă un prim procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Eugenia Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate”, mai susţin procurorii anticorupţie.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, luni, că a încuviinţat, la cererea DNA, percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae.

UPDATE Senatorul Niculae Bădălău a fost pus sub învinuire de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă.

La ieşirea de la DNA, senatorul Bădălău a declarat că procurorii îl acuză că ar fi intervenit pe lângă prefectul judeţului Giurgiu să primească în audienţă un om de afaceri, care ulterior a fost acuzat de evaziune fiscală în acest dosar. Acesta a precizat că nu a fost audiat, ci anchetatorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în acest caz.

„Procurorii mă acuză că i-am rugat pe doamna prefect şi pe directorul APIA să primească în audinţă un om de afaceri”, a explicat acesta.

Senatorul a ţinut însă să precizeze că nu ştie ce s-a discutat în cadrul întâlnirilor dintre aceştia.

„Nu cunosc ce au discutat în acea întâlnire. Ei (procurorii – n.r.) spun că prin lucrul acesta eu aş fi facilitat aceste întâlniri. Eu nu ştiu ce au discutat. Sigur că am făcut demersuri prin telefon. Eu o sun pe doamna prefect şi o rog să primească pe reprezentantul acelei firme să vadă ce doleanţe are. Cred că e normal să reprezint interesele tuturor oamenilor care ne-au ales. Dacă au încălcat legea, trebuie să răspundă”, a precizat Bădălău.

Întrebat dacă a mai trimis şi alţi oameni de afaceri în audienţă, acesta a precizat că „sigur că da. Orice om are probleme în judeţul Giurgiu, eu ca parlamentar sunt dispus sa îl ajut”.

Totodată, firma care a produs evaziunea ar fi făcut ceste lucru până în 2012 când acesta nu avea nicio calitate.

Potrivit unui comunicat emis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), faţă de Niculae Bădălău s-a dispus începerea urmăririi penale pentru trafic de influenţă după ce acesta ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

Anchetatorii ar avea date şi indicii temeinice potrivit cărora „societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit învinuitul Bădălău Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi”.

De asemenea, în cursul acestui an Bădălău ar fi luat mită produse alimentare de la societatea comercială implicată pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

În aceeaşi perioadă, senatorul Bădălău ar fi făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei persoane de la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist. 

„Astfel, deşi aceasta nu a desfăşurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată”, au mai arătat procurorii.

UPDATE Persoanele suspectate coordonau o reţea infracţională ce viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, susţin procurorii. 

În cadrul acestui mecanism, ar fi fost utilizate societăţi comerciale de tip fantomă, pe care persoanele suspectate le controlau şi care derulau operaţiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale. 

Potrivit procurorilor, fiecare membru al grupării avea un rol bine stabilit. Unii dintre suspecţi s-ar fi ocupat de înfiinţarea firmelor fantomă, alţii ar fi avut atribuţii pe linia racolării cetăţenilor străini în vederea plasării acestora ca asociaţi în cadrul firmelor implicate în circuitul evazionist, iar alţii aveau atribuţii pe linia racolării cetăţenilor români dispuşi să îşi asume calitatea de asociat şi administrator al firmelor de acest gen, în schimbul unor sume de bani.

Alţi suspecţi aveau rolul de a reprezenta firmele în faţa autorităţilor fiscale şi în identificarea funcţionarilor fiscali care să-i sprijine (prin muşamalizarea controalelor fiscale, prin neefectuarea controalelor fiscale - n.r.). Din reţea nu lipseau cei care intermediau legăturile cu funcţionari din cadrul ANAF cu atribuţii în verificarea firmelor şi s-au implicat în soluţionarea controalelor fiscale asupra societăţilor fantomă .

Totodată, unii dintre cei vizaţi în anchetă întocmeau documentaţia contabilă pentru operaţiunile comerciale realizate de către firmele fantomă, iar alţii coordonau operaţiunile de transport şi menţineau legătura cu şoferii, cu reprezentanţii firmelor beneficiare.

Anchetatorii DNA susţin că membrii grupării desfăşurau activităţi în scopul de a reduce substanţial obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Concomitent, erau evidenţiate cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale ori erau evidenţiate alte operaţiuni fictive.

Sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, reprezenta o altă modalitate de evaziune fiscală.

În acelaşi timp, persoanele suspectate ar fi stabilit cu rea-credinţă impozitele, taxele sau contribuţiile, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, în special sume datorate cu titlu de TVA.

Membrii reţelei ar fi derulat operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice, în care au fost implicate societăţi comerciale pe care membrii grupului le-ar fi folosit pentru reducerea masei impozabile.

Astfel, aceştia ar fi declarat scriptic fictiv raporturi comerciale intracomunitare şi menţionau, tot fictiv, că operaţiunile ar fi fost susţinute şi prin realizarea de tranzacţii bancare în „buclă”. În realitate operaţiunile comerciale ar fi fost folosite pentru tranzitarea succesivă a conturilor societăţilor în circuitul comercial, după care se reîntorceau la societatea iniţiatoare, scopul fiind ascunderea circuitului real al mărfurilor.

De asemenea, pentru eludarea sistemului de taxe şi impozite, impus de legislaţia financiară a statului român, reprezentanţii societăţilor menţionate recurgeau la „reglarea” balanţei de TVA sub forma corelării valorii achiziţiilor cu livrările efectuate, uzând de interpunerea unor circuite comerciale frauduloase în care au fost angrenate societăţi comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, controlate prin interpuşi.

Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat în perioada 2011-2013 fost estimată la peste 50 de milioane de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA neachitate, precum şi TVA rambursat prin declararea de operaţiuni fictive.  

Senatorul Bădălău susţine că este nevinovat

UPDATE Senatorul Bădălău s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat, iar la intrarea în sediul instituţiei acesta a precizat că este de acord ca în cazul în cazul în care va fi pus sub învinuire să i se ridice imunitatea. Mai mult, acesta a arătat că în acel caz îşi va da şi demisia din Senat.

„Indiferent ce funcţie deţin, trebuie să răspund în faţa legii ca orice alt cetăţean”, susţine Bădălău.

De asemenea, acesta a precizat că nu ştie de ce a fost chemat şi că nu are nicio legătură cu nicio persoană din industria alimentară

Totodată, Bădălău a explicat în faţa jurnaliştilor că nu o cunoaşte pe Angela Nicolae şi că nici numele acesteia nu „îi spune nimic”.

Senatorul a spus că are foarte multe cunoştinţe şi prieteni în rândul oamenilor de afaceri străini şi români, fiind în politică de 23 de ani. Bădălău a mai precizat că este cunoscut de foarte multă lume, înainte de a fi senator fiind deputat.

UPDATE Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, în şedinţa de pe 27 octombrie, „percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela - Eugenia Nicolae, procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe – altele decât Phare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu a declarat, luni, că nu este o situaţie plăcută ca un procuror al Parchetului General să fie implicat într-un dosar de corupţie, precizând că urmează ca cercetările să stabilească în ce măsură magistratul a acţionat în legătură cu atribuţiile de serviciu.

„Personal, ca şi conducător de instituţie, sunt mâhnit, nu este o situaţie plăcută. (...) Imaginea Parchetului General ar putea să nu fie afectată deloc sau absolut deloc în situaţia în care se va stabili că procurorul, chiar cu funcţie de conducere, nu a acţionat în legătură cu interesele de serviciu, ci a acţionat în nume personal şi în interes personal”, a spus Tiberiu Niţu, la ieşirea de la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general al României a precizat că urmează ca cercetările să stabilească în ce măsură procurorul Angela Nicolae „a acţionat în legătură cu atribuţiile de serviciu sau nu”.

„Urmează ca ancheta să lămurească acest lucru. Nu ştiu mai mult decât ceea ce scrie în comunicatul de presă. Nu pot să vă dau mai multe detalii pentru că dosarul este la Direcţia Naţională Anticorupţie, este un dosar pe rol şi dumnealor cu siguranţă vor face precizările necesare în momentul în care au mai multe informaţii”, a mai spus Tiberiu Niţu.

Procurorul Angela Nicolae şi senatorul Niculae Bădălău implicaţi în acest caz

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, procurorul implicat în acest caz ar fi Angela Nicolae. De asemenea, aceleaşi surse au precizat că în dosar ar fi implicat şi senatorul Niculae Bădălău.

Niculae Bădălău – un parlamentar controversat

Senatorul Niculae Bădălău (53 de ani) şi-a început ascensiunea politică în 2000, când a fost numit prefect de Giurgiu de Guvernul condus de Adrian Năstase. În legislatura 2004-2008 a fost deputat, iar între 2000 şi 2004 a fost prefect de Giurgiu.

SENATOR NICOLAE BADALAU FOTO GIURGIUVEANUL

Parlamentarul a absolvit trei facultăţi şi a făcut două masterate în acelaşi an, a fost condamnat la închisoare în 1988 şi graţiat de Ceauşescu (când dictatorul a împlinit 70 de ani), a fost cercetat de ANI, iar firmele copiilor săi au avut contracte cu statul. 

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, senatorul PSD Niculae Bădălău deţine patru terenuri intravilane şi un teren agricol. Dintre acestea unul are 2.800 de metri pătraţi şi se află în sectorul 1 al Capitalei. Bădălău mai deţine şi o motocicletă Yamaha cumpărată în anul 2006, bijuterii din aur şi diamante în valoare de 25.000 de euro, precum şi tablouri în valoare de 12.000 de euro dobândite în 1993, respectiv în 2009. Senatorul PSD are şi două depozite bancare, precum şi 5.500 de euro numerar. 

Bădălău declară şi venituri de 11.435 de lei de la NBG SRL şi venituri de 18.600 de lei de la Senat, cărora li se adaugă venituri de 16.041 de lei realizate de soţia sa, Rodica Bădălău, care este cadru didactic. Potrivit declaraţiei de interese, atât fiica senatorului, Sabina, cât şi fiul acestuia Radu au obţinut, prin firmele lor, mai multe contracte cu statul în valoare de zeci de milioane de lei.

Procurorul Angela Nicolae are o casă de vacanţă în Giurgiu şi două apartamente

Procurorul Angela Nicolae, şef de birou la Parchetul General are două terenuri şi o casă de vacanţă în judeţul Giurgiu, moştenite de la bunici, precum şi două apartamente. Magistratul a fost delegat pe 23 mai 2012, pentru şase luni, în funcţia de procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe, altele decât programele Phare, din cadrul Parchetului General. Delegarea acesteia pe funcţie a încetat în 23 noiembrie 2012, însă a fost prelungită.

Angela Nicolae are, potrivit declaraţiei de avere din 10 iunie 2013, două terenuri în comuna Crevedia Mare, judeţul Giurgiu, unul intravilan de 2.500 metri pătraţi şi celălalt extravilan de 17.200 de metri pătraţi, precum şi o casă de vacanţă de 90 de metri pătraţi, toate moştenite de la bunici. Procurorul mai deţine un apartament în suprafaţă de 74 de metri pătraţi, cumpărat în 1991, precum şi un apartament de 60 de metri pătraţi, moştenit în 2010 de la mama sa.

Magistratul a mai notat în declaraţia de avere că deţine un autoturism Ford Mondeo din 2008, iar în octombrie 2012 a vândut o maşină Volkswagen Touareg, în valoare de 5.570 de euro. Angela Nicolae are de plătit trei credite în valoare totală de 20.000 de lei şi 15.000 de euro. În anul fiscal anterior, Angela Nicolae a avut venituri de 139.923 de lei din funcţia de procuror şef birou.

UPDATE Potrivit procurorilor anticorupţie, astăzi se mai fac percheziţii domiciliare la două locaţii şi la locul de muncă unde îşi desfăşoară activitatea un şef de birou din cadrul Parchetului General. Acesta este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată în favoarea unor reprezentanţi ai societăţilor comerciale cercetate pentru evaziune fiscală.

În vederea recuperării prejudiciului din acest caz, procurorii au făcut demersurile necesare pentru identificarea bunurilor mobile şi imobile, astfel încât să fie aplicate măsuri asiguratorii.

UPDATE Potrivit anchetatorilor, este vorba de firme din industria cărnii şi a produselor agroalimentare. Conform unor surse judiciare, în acest caz ar fi vizat şi un senator, acesta fiind suspectat că ar fi făcut parte din palierul de protecţie a grupării de evaziune fiscală.

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat dimineaţă că nu poate da detalii despre persoanele din acest dosar care deţin calitate specială şi care nu au fost audiate.

De asemenea, Kovesi a precizat că dosarul este unul complex, în care sunt vizate peste o sută de de firme româneşti şi străine, aproximativ 100 de persoane fiind suspectate de corupţie şi evaziune fiscală.

Procurorii arată că persoanele implicate au calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili, angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice. În plus, în cazul a peste 50 de persoane implicate s-a dispus începerea urmăririi penale.

Prejudiciul estimat în acest caz este de aproximativ 50 de milioane de euro, mai arată procurorii DNA.

La acţiune, procurorii sunt sprijiniţi de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), precum şi de angajaţi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, ai Inspectoratului General al Poliţiei Romane (IGPR) şi ai Agenţiei Naţionale de Administare Fiscală (ANAF). De asemenea, procurorii beneficiază de sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite