Eveniment

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Percheziţii în jumătate de ţară la contrabandiştii de ţigări. Cum a fost descoperită reţeaua şi câte tone de tutun au fost confiscate

5
15 Mar 2019 07:35:49
Autor: George-Andrei Cristescu
Tutunul era promovat la vânzare în mediul online
Tutunul era promovat la vânzare în mediul online

Poliţiştii au efectuat aproape o sută de percheziţii în 22 de judeţe din ţară şi în municipiul Bucureşti la persoane bănuite de comerţ ilegal cu tutun. Sunt implicaţi cetăţeni români şi bulgari vizaţi în cinci dosare penale. Produsul se vindea pe site-uri de comerţ electronic, vânzătorul prezentând date de identificare false. În total s-au confiscat 15.000 kg. de tutun, 17.000 de tigarete şi diverse utilaje pentru procesarea tutunului.

GALERIE FOTO

UPDATE Poliţiştii au comunicat în urma acestor percheziţii au fost ridicate peste 15.000 kg. de tutun, în diferite stadii de prelucrare, peste 17.000 de tigarete şi sumele de 174.200 de lei şi 3.000 de euro.

Au fost descoperite 13 instalaţii artizanale de prelucrat tutun şi 3 cazane de fierbere a tutunului, 20 de instalaţii de injectat tutun în ţigarete, precum şi peste 35.000 de tuburi de ţigarete.

Totodată, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane, tablete, laptopuri, medii de stocare şi înscrisuri ce ar fi fost folosite în activitatea infracţională.

Până în prezent, au fost audiate peste 60 de persoane.

"Precizăm că acciza datorată bugetului statului este de  429,83 lei/kg tutun de fumat şi că, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, constituie infracţiuni atât deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 1 kg tutun de fumat, cât şi producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat", a mai comunicat Poliţia Română.

UPDATE Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Olt au depistat 2.300 de kg de tutun foi, 300 de kg de tutun mărunţit, 4.500 de ţigarete netimbrate, 4 instalaţii artizanale de prelucrat tutun, 2 instalaţii de injectat tutun în tuburi ţigarete, 28.100 de tuburi pentru ţigarete, 39 de telefoane mobile si a fost ridicata suma de 12.700 de lei.

De asemenea, 10 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Olt, în vederea audierii si dispunerii măsurilor legale.
 
Descinderi de la prima oră

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, fac, vineri, 98 de percheziţii, în 22 de judeţe şi în Capitală.
 
Percheziţiile au loc pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Dâmboviţa, Călăraşi, Ilfov, Olt, Dolj, Argeş, Arad, Bihor, Ialomiţa, Ilfov, Botoşani, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Timiş, Prahova, Tulcea şi Vâlcea, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite şi la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.
 
”În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că, în perioada 2017-2019, cetăţeni bulgari şi români ar fi introdus, în mod frecvent, în România, tutun şi frunze de tutun, prezentând la punctele de trecere a frontierei documente de însoţire a mărfii cu destinatar societăţi comerciale din alte state din Uniunea Europeană. În realitate, tutunul nu părăsea România, era descărcat în diferite locaţii clandestine din ţară şi transportat ulterior spre locul de prelucrare, fiind comercializat, folosindu-se, de regulă, serviciul de curierat”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române.
 
 
Potrivit acestora, tutunul prelucrat ar fi fost promovat la vânzare în mediul online, pe site-urile de comerţ electronic, unde vânzătorul s-ar fi prezentat cu date de identificare false, folosind numere de telefon ale unor cartele prepay.
 
Activităţile se desfăşoară în 5 dosare penale, instrumentate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice Călăraşi, Dâmboviţa, Olt şi Teleorman, sub supravegherea Parchetelor de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, Parchetului de pe lângă Judecătoria Găeşti, Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria.
 
”Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, al Institutului Naţional de Criminalistică, Direcţiei Rutiere, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Poliţia Română şi al luptătorilor pentru acţiuni speciale din judeţele pe raza cărora se desfăşoară descinderile. În activităţi sunt angrenaţi şi specialişti ai Direcţiei Generale a Vămilor, cu 2 echipaje canine”, au mai transmis oficialii IGPR.
 
Percheziţiile din Fundeni, judeţul Călăraşi, vizează şi persoanele care au adus tutunul din Bulgaria, l-au prelucrat şi l-au trimis prin colete. La aceşti suspecţi s-a ajuns în urma percheziţiilor care s-au făcut anterior la colete transmise prin poştă sau firme de curierat.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Sorin Constantin
15.03.2019, 08:04:58

Ce îți e cu tutunul ăsta, îl importăm din Bulgaria și să nu îl fumăm? Abia aștept detalii venite de la fostul cap de cretă de la Brașov care s-a mutat la SIAAS, că el le știe pe toate... Da în România știți de ce nu mai cultivă țăranii tutun? Se fură de pe cîmp, mai ceva ca porumbul și strugurii.

+1 (1 vot)
Constantine Constantine
15.03.2019, 10:00:42

Nu se mai cultiva deoarece e prost platit de catre fabricantii de tigarete.Prefera taranul sa puna altceva sau chiar sa-l lase terenul pirloaga. Asa ca majoritatea se importa iar pentru a echilibra balanta de plati statul impune taxe,impozite si accize de ajunge un pachet de tigari la pretul a 20 de piini.Cum vechile fabrici de tigarete au fost falimentate voit actualii fabricanti au piinea si cutitul in mina lor.Asta pina se va trezi toata lumea la realitate si anume ca fumatul ucide, la nivel global peste 7 milioane de oameni murind anual din cauza fumatului.

Andrei Adrian
15.03.2019, 10:19:44

La un pachet de 17 lei fabricantul plus toata reteaua de vanzare isi opreste cam 5 lei. Restul de 12 lei il ia statul (calcul aproximativ). Asa ca las-o mai moale cu "imperialistii care ne fura tara", marele hot e chiar ministerul de finante!

+1 (1 vot)
mitrut
15.03.2019, 09:50:45

Cand tiganii fac contrabanda cu tigari in piata centrala sub protectia politiei (vezi la Turda), ce sa mai comentezi?

pescarul symy
15.03.2019, 12:27:25

Trecem pe canepa...:)))))e mai rentabila..''medical'':)))))

+1 (1 vot)