UPDATE BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au descins la Liceul Bolintineanu după ce s-a examenul s-a încheiat
Anchetatorii au descins la Liceul Bolintineanu după ce s-a examenul s-a încheiat

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.

UPDATE Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat luni seara pentru RTV că, în urma scandalului  de la Liceul teoretic „Dimitrie Bolintineanu“,  nu se repetă Bac-ul la Română.

„La 'Dimitrie Bolintineanu' se pare că era un sistem prin care cineva în interiorul şcolii soluţiona problemele şi foile ajungeau la elevi. Existau nişte suspiciuni din mai multe zone că se întâmpla asta la liceul respectiv. Este absolut firesc ca organele statului să intervină şi poate aşa pricepe toată lumea că Bacalaureatul este un examen serios. Conform procedurii, ISMB a demis conducerea liceului şi a înlocuit toată comisia de Bacalaureat de la centrul de examen“, a declarat Pricopie la RTV.

UPDATE Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, la proba scrisă de la Limba Română s-au prezentat 154.586 de candidaţi din totalul de 162.338 înscrişi.

De asemenea, 93 de elevi au fost eliminaţi din sălile de examen din cauza tentativelor de fraudă, făcute cu ajutorul telefoanelor mobile sau a unor materiale ajutătoare nepermise. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Constanţa (21), Bucureşti (19) şi Dolj (7).

Elevii care au fraudat examenul au pierdut dreptul de a susţine Bacalaureatul în următoarele două sesiuni. 14 centre de examen au solicitat varianta de rezervă ca urmare a unor situaţii specifice (întârzieri ale elevilor din motive obiective).

UPDATE Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat luni, între alte probe, în urma percheziţiilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, toate înregistrările video din sălile de examene pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupţie presupus săvârşită la examenul de bacalaureat.

Surse judiciare au declarat că anchetatorii care au descins la Liceul Bolintineanu din Capitală au ridicat înscrisuri, obiecte şi laptopuri, dar şi toate înregistrările video făcute în sălile de examinare şi în alte spaţii din liceu.

UPDATE  Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că, dacă se va dovedi că proba de limba şi literatura română a examenului de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ a fost viciată, această probă trebuie să fie repetată doar în acest centru de examen, nu în toată ţara.

„Este regretabil că există dascăli care se pretează la astfel de fapte reprobabile, iar în situaţia în care organele abilitate care cercetează acest caz vor demonstra presupusa fraudă, împotriva personelor implicate trebuie luate cele mai dure măsuri. Din cauza unui grup restrâns de dascăli, care au un astfel de comportament nedemn pentru această meserie, nu trebuie să fie împroşcaţi cu noroi toţi cei care participă în aceste zile la examenul naţional de bacalaureat“,  declară preşedintele FSLI, Simion Hancescu, citat de Mediafax.

UPDATE Subiectele probei de Limba română de la bacalaureat au fost transmise în condiţii de securitate, nu există niciun indiciu de fraudă, iar examenul va continua aşa cum a fost stabilit, a declarat luni, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, după ce PDL a cerut reluarea probei.

„Vreau să precizez faptul că nu există niciun indiciu privind fraudarea subiectelor la proba de Limbă română scris a examenului de bacalaureat. Subiectele au fost transmise în condiţii de securitate, proba de luni s-a desfăşurat în condiţii bune în toate centrele de examen, cu excepţia Liceului «Dimitrie Bolintineanu»“, a spus ministrul Educaţiei.

Pricopie a precizat că examenul de bacalaureat va continua conform calendarului stabilit, marţi fiind programată proba la limba şi literatura maternă, miercuri proba obligatorie a profilului şi vineri proba la alegere a profilului şi specializării.

UPDATE  Surse apropiate anchetei susţin că  37 de persoane au fost duse la audieri, dintre care  5 profesori şi 32 de supraveghetori. 

Sursele citate au mai ptrecizat faptul că, în cazul fraudei de la liceul Bolintineanu, anchetatorii se bazezează şi pe fimări video şi audio.

UPDATE Aproximativ 20 de profesori supraveghetori la examenul de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală au fost duşi, luni, la Poliţia Capitalei pentru a fi audiaţi, susţin surse apropiate anchetei.

Aceştia urmează să dea declaraţii în faţa anchetatorilor  în legătură cu suspiciunile de fraudare a examenului.

UPDATE Aproximativ 20 de profesori supraveghetori la examenul de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală au fost duşi, luni, la Poliţia Capitalei pentru a fi audiaţi, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Sursele citate au precizat că până la acest moment nu a fost pusă sub învinuire în acest caz nicio persoană, iar profesorii supraveghetori vor da declaraţii prealabile privind procedurile de supraveghere şi modul în care s-a desfăşurat examenul.

  UPDATE: La Bacalaureatul de anul trecut, Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a avut o rată de promovare în rândul elevilor săi de aproape 57%, iar în medie notele obţinute au fost de 4,66, potrivit admitereliceu.ro.
 

Potrivit aceluiaşi site, liceul din Rahova ocupă locul 391 în Topul naţional al liceelor, iar mediile de admitere anul trecut, în funcţie de cele patru profiluri (Matematică-Informatică, Ştiinţe ale Naturii, Filologie şi Ştiinţe Sociale), au variat între 6,16 şi 7,42.

UPDATE: La descinderile de la Liceul Bolintineanu participă 50 de poliţişti. Potrivit acestora, profesorii din comisia de examinare şi conducerea unităţii şcolare sunt acuzaţi de fapte de corupţie după ce asupra lor au fost găsiţi bani şi cadouri. „Unele profesoare aveau bani ascunşi în sutiene“, susţin sursele citate.

UPDATE:  ”Cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificari de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijenţa în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionate în conformitate cu prevederile prezentei metodologii sau ale Codului penal. În astfel de cazuri, Comisia Naţională de Bacalaureat sau, după caz, comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti va sesiza în scris organele de cercetare penala”, se arată în metodologia de organizare a Bacalaureatului.

UPDATE: ”Ministerul Educaţiei Naţionale şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigură că nici una dintre variantele de subiecte de la proba de Bacalaureat 2013 nu a ieşit din reţeaua informatică gestionată de cele două instituţii”, potrivit unui comunicat de presă de luni.

Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că nici una dintre variantele de subiecte, de la proba scrisă la Limba şi literatura română - Bacalaureat iunie-iulie 2013, nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 09.00.

Conform verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care are în atribuţii păstrarea şi distribuirea subiectelor pentru examenele naţionale, în condiţii de maximă siguranţă, nu a existat nici o breşă în sistemul de transmitere a datelor, susţin reprezentanţii ministerului.

UPDATE: Ministerul Educaţiei a anunţat că ISMB a decis schimbarea întregii comisii de bacalaureat din centrul de examen Liceul Dimitrie Bolintineanu, din sectorul 5 al Capitalei, potrivit unui comunicat de presă.
 

Ce măsuri a luat ISMB:

1. schimbarea întregii comisii de Bacalaureat din centrul de examen, respectiv a tuturor celor 5 persoane, precum şi a celor 32 de profesori - supraveghetori
2. eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi a directorului adjunct ai Liceului Dimitrie Bolintineanu
3. eliberarea din funcţia de director, din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 178, a persoanei care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen Dimitrie Bolintineanu.

”ISMB va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul Dimitrie Bolintineanu, care va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-a să poată susţine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie - iulie 2013”, se mai arată în comunicat.

UPDATE: Florin Lixandru, inspector şcolar general adjunct la ISMB şi cel care coordonează desfăşurarea Bac-ului în Capitală, a explicat pentru adevarul.ro că există o suspiciune de fraudă la Liceul Bolintineanu şi a confirmat că există un mandat de percheziţie în acest sens.


”Nu ştiu dacă au fost oprite camerele de luat vederi în timpul examenului, nu avem încă informaţii în acest sens. Percheziţia a avut loc după examen, după ce au plecat toţi elevii din centrul de examen. Nu ne-am mai confruntat cu astfel de situaţii până acum şi metodologia prevede că, în situaţie de fraudă, elevul vinovat trebuie eliminat din examen, însă aici nu putem vorbi de aşa ceva, pentru că elevii ieşiseră deja din examen”, a mai spus Lixandru.

Acesta a spus însă că o decizie în cazul acestor elevi va fi luată la nivelul Comisiei Naţionale de Bacalaureat. 

UPDATE Potrivit unor surse apropiate anchetei, au fost făcute percheziţii în fiecare clasă din liceu şi în cancelarie, conducerea unităţii şcolare, şi o parte din membrii comisiei  fiind suspecţi că ar fi dat rezolvările la subiectele de examen.

La descinderi participă procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţeri ai Poliţiei Capitalei, dar şi ai Direcţiei Generale Anticorupţie. 

"Aceştia sunt sprijiniţi de angajaţi din Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost declanşată după ce am primit informaţii că aici s-a încercat  fraudarea examenului de Bacalaureat. Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă - accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi", au explicat anchetatorii.

„Urmare a controlului făcut la liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală de un echipaj al poliţiei, Inspectoratul Şcolar a decis: Schimbarea întregii comisii de bacalaureat din centrul de examen din cadrul liceului „Dimitrie Bolintineanu“, precum şi a celor 32 de profesori supraveghetori“, a declarat pentru adevărul.ro inspectorul Marian Banu. 

Totodată, urmare acestui incident, Inspectoratul a mai decis eliberarea din funcţia de conducere a direcţiunii liceului Bolintineanu, dar şi eliberarea din funcţie a directorului de la Şcoala 178 care atunci avea rolul de vicepreşedinte a comisiei de examen. 

Inspectorul Banu susţine că pentru acest centru de examen va fi numită în scurt timp o nouă comisie.


Subiecte neaşteptate şi mai dificile pentru cei de la Real

Peste 162.000 de absolvenţi de clasa a XII-a au dat luni prima probă scrisă la Bacalaureat 2013, examenul la Limba şi Literatura Română, cu subiecte diferite în funcţie de profil: Uman respectiv Real.

Subiectele au fost discutate şi rezolvate în direct la Adevărul Live, dimineaţă alături de Ecaterina Stanca, profesor de Română la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” şi ulterior la Adevărul Live de la ora 15.00, alături de Iulia Pop, profesor de Română la Colegiul Naţional ”Sf. Sava” 

Atât elevii, cât şi profesorii s-au declarat surprinşi de structura subiectelor primite luni, în condiţiile în care nu se aşteptau ca la Subiectul III, ce presupune redactarea unui eseu plecând de la o operă studiată, să fie poezie, ci proză.

De asemenea, dascălii susţin că, deşi subiectele diferenţiate în funcţie de profil ar fi trebuit să-i ajute pe candidaţii de la liceele cu profil real, Subiectul III a fost mai dificil în cazul lor faţă de ce le-a picat elevilor de la Uman: poeţii moderni (Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu) versus simbolişti (George Bacovia).

În rest, Subiectul I si II au fost asemănătoare atât din punctul de vedere al textului dat la prima vedere (G. Călinescu vs. M. Sebastian), cât şi al textului argumentativ (rolul modelelor în viaţă vs utilitatea jurnalului personal).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite