Percheziţii la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe percheziţii se efectuează în această dimineaţă la 18 adrese din Bucureşti şi judeţele Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov, dintre care trei în sediile unor instituţii publice, printre care şi sediile Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) din Bucureşti şi Ilfov. Descinderile vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi împotriva intereselor Uniunii Europene, comise în perioada 2012.

UPDATE  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni, întrebat despre percheziţiile la APIA Bucureşti şi Ilfov, că este vorba despre un caz din 2012, pe care atât el, cât şi cei de la APIA l-au sesizat instituţiilor statului, precizând că speră să se fi ajuns „la capătul aţei”.

„Este un caz din anul 2012, pe care şi eu şi cei de la APIA l-am sesizat tuturor instituţiilor statului de la acea vreme. Este vorba despre o societate din Bulgaria care, după ce a câştigat o anumită licitaţie, nu a mai livrat produsele respective”, a spus ministrul Agriculturii.

Constantin a mai adăugat că, potrivit informaţiilor pe care le are, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este în proces de recuperare a scrisorii de garanţie cu o bancă din Bulgaria, procesele din România fiind câştigate, în timp ce, în Bulgaria, acestea sunt în derulare.

„APIA, din câte ştiu, este în proces de recuperare, de învestire a scrisorii de garanţie cu o bancă din Bulgaria. Procesele se desfăşoară în Bulgaria, au fost câştigate în România. Sesizările noastre au fost făcute vizavi de identificarea celor care au mers pe o astfel de procedură, dincolo de recuperarea sumelor", a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a adăugat că, având în vedere percheziţiile de luni, speră să se fi ajuns „la capătul aţei".

UPDATE Surse judiciare au precizat că mai mullţi directori ai APIA Bucureşti şi Ilfov sunt vizaţi în acest caz, aceştia fiind suspectaţi de fraude cu fonduri europene, urmând ca la finalul percheziţiilor aceştia să fie duşi la sediul central al DNA pentru a fi audiaţi.

Prejudiciul în acest caz este estimat la 26 de milioane de euro.

DNA face, luni, percheziţii la sediile Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti şi Ilfov, iar ancheta vizează fraude cu fonduri europene.

Într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) se arată că „procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi împotriva intereselor Uniunii Europene, comise în perioada 2012“.

DNA arată că, în cursul zilei de 5 octombrie 2015, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 18 locaţii situate în judeţele Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu şi municipiul Bucureşti dintre care 3 în sedii ale unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.

„Procurorii au lucrat în strânsă cooperare cu reprezentanţii Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) care au asigurat sprijin operaţional pentru documentarea cauzei. De asemenea, în cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii“, se mai arată în comunicatul DNA. 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Începând cu 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). Subvenţiile se acordă sub formă de plăţi directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi în cadrul măsurilor de piaţă pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC).

România este ţara în care Oficiul European de Luptă Antifraudă a făcut, în 2014, cele mai multe investigaţii privind utilizarea fondurilor europene, fiind urmată, la mare distanţă de Ungaria şi Bulgaria, potrivit raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite