Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Permisul auto nu va mai fi eliberat decât celor care au absolvit cel puţin 11 clase

72
10 Nov 2016 08:15:04
Autor: News.ro

Permisul de conducere auto nu va mai fi eliberat decât persoanelor care au absolvit cel puţin 11 clase, restricţie prin care, alături de alte măsuri, Guvernul vrea să reducă la jumătate numărul de decese rezultate din accidente rutiere, în următorii 3 ani, scrie Profit.ro.

Interdicţia eliberării carnetului de şofer auto pentru persoanele care nu au cele 11 clase va fi introdusă de Executiv printr-un act normativ care va schimba actuala legislaţie rutieră.
 
Astfel, Guvernul şi-a propus să completeze legislaţia în domeniu cu norme care să facă posibilă, acolo unde evoluţia fenomenului rutier impune, aplicarea obiectivelor incluse într-o Comunicare a Comisiei Europene având titlul "Pentru un spaţiu european de siguranţă rutieră: orientări pentru politica de siguranţă rutieră 2011-2020". Documentul Comisiei propune, de asemenea, reducerea la jumătate a numărului de decese în accidente rutiere şi încurajează statele membre să contribuie la realizarea acestui obiectiv prin propriile strategii naţionale în domeniul siguranţei rutiere.
 
Pe baza acestui document, Guvernul a gândit mai multe măsuri, dintre care una impune obligativitatea absolvirii învăţământului minim obligatoriu pentru obţinerea permisului de conducere.
 
Conform Legii educaţiei naţionale, învăţământul general obligatoriu este de 11 clase şi cuprinde învăţământul primar (5 ani, inclusiv clasa pregătitoare), învăţământul gimnazial (4 ani) şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior (liceul). Obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 11 clase încetează la vârsta de 18 ani.
 
Din momentul în care Guvernul va schimba însă legislaţia, cine nu a terminat 11 clase nu va mai primi permisul de şofer auto. Prin această restricţie, Guvernul vrea să se asigure că cine se află la volan are capacitatea intelectuală de a învăţa regulile de circulaţie şi de a analiza în trafic indicatoarele rutiere.
 
Restricţia va fi introdusă alături de alte măsuri, precum reducerea perioadei în care şoferii trecuţi de o anumită vârstă sunt obligaţi să efectueze verificarea medicală, pentru a dovedi că mai sunt apţi să conducă un autovehicul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

72 Comentarii

Stefan din nord
10.11.2016, 08:24:37

In felul asta mancati-as nu o sa mai vedem bruneti la volan Ideal ar fi fost sa aiba minimum 12 clase chiar si fara BAC

+3 (15 voturi)
banderas bebe
10.11.2016, 08:29:01

da si doctoratu' ca "ponta, oprea etc." si ar mai trbui ceva... !

+9 (9 voturi)
Romanul
10.11.2016, 08:37:42

Este o discriminare nejustificată, apropos ca este la moda sa vorbim de discriminări si minorități. Opt clase sunt suficiente pentru a putea să treci cinstit "sala". Ca avem analfabeți cu liceu si doctori în drept care nu au citit cursuri de drept nu trebuie să discrimineze milioane de români care nu au avut posibilități de a depăși cele 8 clase obligatorii. Sunt sate și nu puține unde școala se oprește la opt clase . Unde sa plece acel copil când părinții sunt săraci? Nici măcar șofer să nu poată fi? A fi un bun șofer presupune aptitudini fizice și cunoașterea legislației rutiere care legislație este accesibilă nu trebuie să fii doctor în drept. Actualii șoferi care conduc camioane sunt majoritatea în această situație. Iar în ce privește minoritatea bronzata, stați linistiti, vor lua în continuare carnet de conducere ere chiar de se va cere doctorat în drept pentru asta. Ați văzut cum se ia doctoratul în Rromanica.

+12 (16 voturi)
banderas bebe
10.11.2016, 08:39:43

oricum, te umilesti suficient pana il iei, daca nu l-ai aranjat. te instruiesti cu niste soferi care au devenit instructori, dai exemen cu niste cacanari cu cateva clase, etc. etc.

+5 (7 voturi)
Sorin Barbul
10.11.2016, 08:32:37

În sfârșit! Era și cazul!

-4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (72)

Modifică Setările