Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Peste 23 de tone de peşte infestat cu viermi, comercializate pe piaţa din România

3
12 May 2016 17:14:11
Autor: Nicoleta Onofrei

Peste 23 de tone de peşte plin cu praziţi a fost adus în România, din Spania. Până în acest moment, Autoritatea Sanitar- Veterinară a retras de pe piaţă aproape 4 tone de peşte.

O cantitate de 23.060 de kilograme de “trunchi  de merluciu congelat” a intrat în România, potrivit unui comunicat al Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
 
„În urma efectuării examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis în viscere, iar în probele din alte două loturi a fost decelată prezenţa larvelor parazitului atât în viscere, cât şi în musculatura dorsală şi cea abdominal”, arată în comunicatul ANSVSA.
 

Aproape 4 tone de peşte retrase, iar procesul este în derulare

 
Până la această dată, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kilograme de peşte (1.578 de kilograme din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular şi 2.262 de kilograme din loturile de produs cu localizare viscerală). Potrivit ANSVSA, acţiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este în derulare.
 

Care sunt efectele infecţiei

 
Potrivit unui material informativ privind infecţia produsă de Anisakis Simplex, publicat pe site-ul ANSVSA, anisakidoza umană se caracterizează prin manifestări alergice, cutanate sau articulare (faza invazivă), pseudo-ulceroase (faza acută) sau dureri sau sindroame subocluzive (faza subacută).
 
Boala are o repartiţie mondială, cu focare concentrate în Asia şi Europa de Vest, 90 la sută din cazuri fiind semnalate în Japonia, urmând apoi Germania, Olanda, Spania şi Franţa.
Majoritatea cazurilor au fost asociate consumului de produse tradiţionale din peşte crud, insuficient tratat termic sau marinat care conţine larve infestante.
 
Simptomatologia debutează cu urticarie pe fond alergic şi ulterior sindrom anafilactoid asociat cu infecţii gastro-intestinale. Cazurile studiate în Spania descriu simptome clinice evoluând de la angioedeme izolate şi urticarie, până la şoc anafilactic. Alte simptome descrise: gastroenetrita eozinofilică, boala respiratorie ocupaţională, boala reumatică şi dermatita de contact, potrivit informaţiilor de pe site-ul ANSVSA.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Popa Pius
12.05.2016, 17:37:05

In general pestele care vine in Romania este fara valoare comerciala in piata vest.

+2 (2 voturi)
Dionysos Bacchus
12.05.2016, 19:31:26

In general toate produsele care vin in Romania sunt gunoaie in vest .

+2 (2 voturi)
Stoica Avram
12.05.2016, 20:43:18

Tara de lumea a treia unde fiecare se vrea milionar calcand orice norma de conduita posibila.

+1 (1 vot)
Modifică Setările