Petre Roman: Pentru intrarea în NATO în 2004 trebuie să îi mulţumim lui George W. Bush

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul premier român care a vizitat sediul NATO, Petre Roman, a povestit că România trebuie să îi mulţumească fostului preşedinte american George W. Bush pentru aderarea la Alianţă în 2004, pentru că decizia a fost în principal a acestuia.

Petre Roman a mai spus că a rămas în relaţii prieteneşti cu fostul preşedinte american Bill Clinton, cu care este coleg în Clubul de la Madrid, afirmând că i-a reproşat acestuia faptul că nu a susţinut, în 1997, aderarea României la NATO.

Fostul premier al României a reamintit şi momentul vizitei sale la sediul NATO, când Manfred Worner l-a pus în faţa tuturor ambasadorilor NATO, cu care a discutat peste trei ore, dar şi despre momentul 1997, când puterea de la Bucureşti a încercat să facă lobby în Statele Unite ale Americii pentru intrarea României în NATO, într-o întâlnire cu senatori democraţi şi republicani.

Actualul deputal liberal mai aminteşte momentul cel mai greu din parcursul aderării României la NATO, implicarea în războiul din Iugoslavia, în 1999. Acesta povesteşte despre atmosfera din Parlament, când s-a dat un vot pentru ca avioanele NATO să utilizeze spaţiul aerian al României în timpul operaţiunilor din Iugoslavia şi despre faptul că Ion Iliescu şi PSD s-au abţinut la vot.

Fostul premier consideră că acest moment a dus la o încredere crescută a Occidentului în România, dovadă fiind faptul că în acelaşi an ţara noastră a fost invitată să înceapă parcursul de integrare în Uniunea Europeană.

Citeşte şi:

După un deceniu de la aderarea la NATO, România şi-a consolidat profilului strategic

România marchează astăzi zece ani de la depunerea, alături de alte şase state (Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Slovenia),  la 29 martie 2004, la Washington, a instrumentului de ratificare a Protocolulului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord.

10 ani în NATO: Ion Iliescu a fost forţat să se îndrepte spre Occident

„Data de 29 martie nu ar trebui să treacă neobservată: azi se împlinesc 10 ani de când România este în mod oficial membru NATO”, scrie Adrian Niţă, profesor doctor Filosofie, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ioan Mircea Paşcu: NATO e ca o societate de asigurări - faci nişte eforturi ca la nevoie să fii apărat

Fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu a afirmat că faptul că România este în NATO ajută cetăţenii să-şi ducă viaţa în linişte, "apăraţi de articolul 5", în pofida situaţiei delicate de la graniţa cu Ucraina, iar Alianţa poate fi privită ca "o societate de asigurări"

Mircea Geoană: Apartenenţa la NATO, prima garanţie reală de securitate din istoria României

Mircea Geoană declară la zece ani de la aderarea la NATO, care a avut loc sub mandatul său de ministru de Externe, că apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică reprezintă prima garanţie reală de securitate pe care România o are în istoria sa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite