UPDATE FOTO Adrian Iovan, parastas în direct la televizor. Peste 1.000 de oameni au venit la înmormântarea fostului pilot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înmormântarea lui Adrian Iovan (vineri, 24 ianuarie 2014, Cimitirul Bellu Catolic) FOTO Sever Gheorghe
Înmormântarea lui Adrian Iovan (vineri, 24 ianuarie 2014, Cimitirul Bellu Catolic) FOTO Sever Gheorghe

Pilotul Adrian Iovan, care a murit luni din cauza unui şoc hipotermic şi traumatic suferit în urma tragicului accident aviatic din Munţii Apuseni, a fost înmormântat vineri la cimitirul Bellu Catolic, în aplauze şi flori aruncate dintr-un avion militar. Au participat peste 1.000 de oameni, rude, prieteni, salvatorii victimelor din Apuseni, dar şi familia Aureliei Ion. Şi PF Daniel a transmis familiei un mesaj de condoleanţe.

UPDATE: Parastasul lui Adrian Iovan este transmis în direct la televizor. „Era uimitoare fineţea acestui pilot, fiind mereu lădudat de pasageri, aşa cum s-a întâmplat şi ultima oară. Adrian Iovan a dat dovadă de înţelepciune în lunga lui carieră de aviator. Nu putem şti dacă, în eventualitatea în care ar fi fost găsit mai devreme, ar fi fost salvat. Nu ştim ce s-ar fi întâmplat. Noi nu am fi reuşit aterizarea asta!”, a subliniat un coleg al fostului pilot, într-un mesaj pe care l-a citit în faţa familiei lui Adrian Iovan.

UPDATE: PF Daniel a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe familiei lui Adrian Iovan, spunând despre pilot că a dovedit, de atâtea ori, în timpul prestigioasei sale cariere, profesionalism, curaj şi abnegaţie.

"Cu multă tristeţe am aflat vestea trecerii neaşteptate din această viaţă a regretatului pilot Adrian Iovan, urmare tragicului accident aviatic petrecut în Munţii Apuseni, care a îndurerat o ţară întreagă", arată Patriarhul Daniel, citat de Mediafax.

Prefericitul spune despre Iovan că "profesionalismul, curajul, abnegaţia şi responsabilitatea împlinirii misiunilor încredinţate, dovedite de atâtea ori în timpul prestigioasei sale cariere de pilot, spiritul altruist şi dorinţa de a-şi ajuta semenii aflaţi în suferinţă sunt doar câteva dintre calităţile care l-au făcut atât de iubit de către familie, prieteni, colegi şi toţi cei care l-au cunoscut", apreciind că aceste calităţi definitorii pentru personalitatea lui Adrian Iovan s-au manifestat şi în timpul ultimului său zbor cu un scop umanitar.

"În acele momente dramatice, a încercat în primul rând să-i salveze pe cei care se aflau în avion cu preţul jertfei vieţii sale. În aceste momente grele de suferinţă şi durere pentru familie, prieteni, colegi şi pentru toţi cei care l-au cunoscut, vă adresăm tuturor cuvânt părintesc de alinare sufletească şi vă încredinţam de întreaga noastră compasiune", mai spune PF Daniel.

UPDATE: Pilotul Adrian Iovan a fost înmormântat. Fanfara cântă Imnul României şi oamenii strigă în cor cuvântul „erou”. Peste 1.000 de oameni au participat la slujbă.

UPDATE: Sicriul cu trupul lui Adrian Iovan a ajuns la Cimitirul Bellu Catolic, unde este primit în aplauzele sutelor de oameni care aşteptau de câteva ore în jurul locului de veci, marcat cu o elice albastră, dorinţa expresă a aviatorului. Urmează să aibă loc înmormântarea acestuia. 

Dintr-un elicopter militar care survolează cimitirul se aruncă flori.

UPDATE: Sute de oameni s-au alăturat cortegiului funerar al lui Iovan, care a plecat spre Cimitirul Bellu Catolic. Slujba din Capela de la Biserica Sf. Ilie s-a încheiat.

UPDATE: Familia studentei Aurelia Ion a venit să îl conducă pe ultimul drum pe Adrian Iovan.

UPDATE: Sute de oameni s-au adunat la Cimitirul Bellu Catolic din Capitală, unde aşteaptă sosirea cortegiului funerar de la Capela Bisericii Sf. Ilie, unde se oficiază ultima slujbă religioasă.

Adrian Iovan va fi înmormântat alături de părinţii lui. Când a murit tatăl său, în octombrie 2013, Iovan a zis că, atunci când îi va veni vremea, vrea ca la căpătâiul lui să fie aşezată o elice de avion. Astăzi, lângă crucea de la mormânt, printre lumânările aprinse, se află o elice albastră cu un tricolor.

Mormant Iovan elice FOTO

FOTO: Roberto Sălceanu

UPDATE: Familia, prietenii, salvatorii victimelor din Apuseni, dar şi oameni care nu l-au cunoscut şi au vrut să-i aducă un ultim omagiu au venit la Biserica „Sf. Ilie” să-l conducă pe Adrian Iovan pe ultimul drum. Pilotul va fi înmormântat cu onoruri militare la Bellu Catolic.


Joi, trupul neînsufleţit al aviatorului Adrian Iovan a fost depus la Capela „Sf. Ilie“ de lângă Patriarhie, unde astăzi la ora 13:00 va avea loc slujba, urmând ca după aceea să fie înhumat la cimitirul Bellu Catolic. 

La biserică a venit, ieri, familia, inclusiv fosta soţie Romaniţa Iovan şi fiul lor, dar şi prietenii lui Iovan, piloţi care l-au cunoscut şi au zburat cu el mulţi ani.

Prietenii săi, aviatori de meserie, susţin că Iovan „şi-a sacrificat propria viaţă“ pentru a-i salva pe cei cinci medici. „Şi-a făcut meseria cu profesionalism, iar în acest ultim zbor, când a realizat că nu mai poate stăpâni avionul, şi-a sacrificat viaţa ca să salveze cinci oameni. Nu s-a gândit în clipa aceea să se salveze pe el, iar autorităţile nu au făcut tot ce le stătea în putinţă să-l salveze“, a declarat Şerban Ionescu, prietenul lui Iovan de 30 de ani, adăugând că înmormântarea pilotului a fost programată pentru vineri.

Un alt coleg venit la priveghi, Florea Păun, aviator din 1973, a lucrat timp de 10 ani cu Iovan la Tarom. A ieşit la pensie, dar mai pilotează din când în când „tot un coşciug zburător, cum era avionul cu care zbura Iovan“.

Păun a povestit că a trecut la rândul său printr-o experienţă similară, avându-l „în spate“ chiar pe preşedintele ţării. „Şi eu am avut probleme, am avut şi givraj (n.r. - formarea de gheaţă pe aripile avionului) şi eram, culmea, cu domnul Băsescu şi cu domnul Petre Roman chiar la Oradea, când am degivrat avionul. Veneam de la Arad la Oradea şi am coborât la 2.400 de metri în plafon, exact cum a fost la Iovan, am degivrat avionul şi am plecat, totul a fost bine. Sunt situaţii şi situaţii“, a relatat Păun.

Studenta Aurelia Ion, înmormântată cu onoruri militare

Aurelia Ion, studenta de 23 de ani care şi-a pierdut viaţa în accidentul de avion din Apuseni, a fost înmormântată joi la Cimitirul Ghencea cu onoruri militare, iar la slujbă au participat patru preoţi, dar şi ministrul Apărării, Mircea Duşa. 

Lunea neagră în Munţii Apuseni: 2 morţi şi cinci răniţi

Luni, 20 ianuarie, în zona Munţilor Apuseni, a avut loc un accident aviatic în urma căruia două persoane au murit, pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul Medico-Militar, Aurelia Ion, iar alte cinci au fost rănite.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Accidentul s-a produs la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând evenimentul.

„Totul a decurs iniţial bine, pe parcursul trecerii munţilor a survenit un val de ceaţă. Avionul a virat, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi am văzut copacii de aproape. Când am ieşit din avion am văzut că un pilot era în afara avionului, probabil propulsat prin parbriz, iar Adrian Iovan era prins între sfărâmăturile avionului. Trei colegi erau loviţi, dar au ieşit pe picioarele lor. Când m-am asigurat că sunt cât de cât în regulă am sunat la 112. Imediat ce mi-a explicat cineva cum să transmit acele coordonate, le-am transmis. Apoi am fost sunat de alţii care erau implicaţi în acţiunea de salvare, ei ne-au luat coordonarea. Nu ştiu nimic despre trimiterea unor coordonate false”, a povestit ulterior medicul Zamfir care marţi a plecat pe proprie răspundere, din spitalul din Cluj şi a venit la Bucureşti unde a rămas internat la Spital Fundeni.

Acesta a povestit că Adrian Iovan era încarcerat şi că a încercat să îl ajute să scape însă fără niciun rezultat. De asemenea, acesta a mai arătat că nici studenta nu a murit pe loc, însă era inconştientă şi îi era foarte frig.

SML Alba: Fata ar fi putut fi salvată

Gheorghe Vieru, şeful Serviciului Medico Legal (SML) Alba, a declarat că Adrian Iovan a murit din cauza unui şoc traumatic şi a şocului hipotermic, iar tânăra Aurelia Ion din cauza şocului hipotermic şi a unor tulburări respiratorii.

„Pilotul a murit din cauza şocului traumatic şi a şocului hipotermic, asta înseamnă că a suferit un politraumatism cu fracturi pe membre şi fracturi costale şi expunere la frig. Fata a murit din cauza unui şoc hipotermic şi a unor tulburări de dinamică respiratorie cauzate de un traumatism toracic”, a precizat şeful SML pentru „adevarul.ro”.

Mai mult, acesta a adăugat că este greu de spus dacă Adrian Iovan ar fi supravieţuit dacă echipa de salvare ar fi ajuns mai devreme, însă în cazul Aureliei Ion ar fi fost şanse.

„Cel puţin în cazul studentei, cred că ar fi avut şanse de supravieţuire, în situaţia în care era descoperită repede. Nu aş putea face o cuantificare în timp”, a declarat Gheorghe Vieru.

La acţiunea de salvare au participat salvamontişti din mai multe judeţe, echipaje de ambulanţă şi SMURD, pompieri, dar şi sute de localnici.

Epava avionului, găsită de un pădurar

Epava avionului a fost găsită prima oară de un pădurar, după mai bine de cinci ore de la producerea accidentului. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Ulterior, aproape 400 de săteni din localităţile din zonă au venit la locul cu pricina pentru a încerca să îi ajute pe răniţi. Unul dintre localnici a declarat pentru „Adevărul” că după ce a văzut ce se întâmplă la televizor, el împreună cu mai multe persoane au hotărât să se alature echipajelor de urgenţă.

„Am văzut la televizor ce tragedie se întâmplă, am ieşit în drum şi am vorbit cu alţi săteni să venim ca să le dăm oamenilor o mână de ajutor. Nu am văzut avionul, dar am pornit cu toţii, împreună cu pădurari şi cei de la Salvamont pe munte. Am găsit răniţii la o distanţă mare de avion”, a spus Alexandru Roşu, localnic.

Autorităţile au ajuns la faţa locului după mai bine de şase ore, moment în care au preluat răniţii şi s-au transportat către maşinile SMURD.

Ministrul de Interne a demisionat

La trei zile după tragedie, Ministrul de Interne, Radu Stroe, a demisionat din funcţie, în urma presiunii făcute de colegii săi de partid. Liderul PNL, Crin Antonescu, a purtat miercuri, la Guvern, o discuţie cu premierul Victor Ponta, la finalul căreia ministrul de Interne, Radu Stroe, a fost chemat în biroul lui Ponta. 

În acest moment, MAI funcţionează fără ministru şi fără un secretar de stat. Vicepremierul Gabriel Oprea a fost mandatat de Victor Ponta să preia interimatul funcţiei, până când liberalii îşi pregătesc un succesor.


Pe aceeaşi temă:

Lanţul slăbiciunilor care a ucis doi oameni în Munţii Apuseni

Mai mulţi şefi de instituţii, dar şi un secretar de stat au fost schimbaţi din funcţii după ce raportul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni s-a soldat cu doi morţi şi cinci răniţi din cauza proastei coordonări a echipelor de salvare. Şeful Executivului a catalogat acţiunea de salvare ca fiind un „eşec total“.

„Unde nu-i cap, vai de … victime”, sau de ce s-a murit în Apuseni. Jumătăţi de măsură în cazul vinovaţilor

Victimele accidentului din Apuseni au murit de frig, au stabilit legiştii. Evident, dacă ar fi fost localizaţi şi preluaţi mai repede ar fi avut şanse să supravieţuiască. Bâlbâielile autorităţilor au fost amendate, miercuri, de Guvern. Însă cu jumătăţi de măsură. Şefii ROMATSA, IGSU şi un secretar de stat din MAI au fost demişi. „Patronii” lor politici sunt, însă, bine mersi.

Petiţie online pentru demiterea tuturor responsabililor de accidentul aviatic în care au murit Aura Ion şi Adrian Iovan

Românii au iniţiat o petiţie online pentru demiterea tuturor celor responsabili de tragedia din Munţii Apuseni, în care şi-a pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi rezidenta Aura Ion.

Victimele accidentului aviatic sunt bine, dar pot apărea oricând complicaţii. „Nu pot fi transferaţi, nici măcar cu maşina“

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri după-amiaza, că pacienţii au fost reevaluaţi de medici de la toate specialităţile şi că, momentan, starea lor este una bună şi că nu vor transferaţi din Cluj.

Ghid de supravieţuire în situaţii critice: cum se puteau salva cei implicaţi în accidentul aviatic din Apuseni 

Accidentul aviatic din munţii Apuseni în care a murit Adrian Iovan dovedeşte că în ciuda tehnologiei disponibile, oamenii încă n-o folosesc la potenţialul real. „Tech Adevărul“ îţi prezintă acele aplicaţii şi trucuri pe care ar trebui să le foloseşti şi ştii pentru a te asigura că mereu ai cele mai mari şanse să fii descoperit de salvatori.

Radu Stroe, ministrul care ar trebui demis pentru bâlbâieli în accidentul aviatic: „Nu demisionez“

Reacţia ministrul de Interne Radu Stroe în urma accidentului aviatic din munţii Apuseni poate fi rezumată astfel: bâlbe, gafe şi declaraţii contradictorii. Radu Stroe este ministrul care nu şi-a asumat nimic, dar care nu se gândeşte la demisie. "Îmi pare rău că s-a întâmplat în mandatul meu", a spus ministrul. Surse din Guvern afirmă că se pregăteşte debarcarea lui Stroe, care, în acest moment este la Palatul Victoria alături de Crin Antonescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite