Ping-pong cu Institutul Cantacuzino, în timp ce vaccinurile se cumpără din import

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul Cantacuzino FOTO Inquam/ Marin Raica
Institutul Cantacuzino FOTO Inquam/ Marin Raica

Demilitarizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino aflat sub tutela MApN ar fi o decizie greşită, cu posibile consecinţe dezastruoase, consideră angajaţii instituţiei. Reacţia vine după ce premierul Ludovic Orban a declarat, săptămâna trecută, că se ia în calcul această posibilitate.

„Trebuie văzut dacă soluţia de a militariza Institutul Cantacuzino a produs efecte sau nu. Dacă nu a produs efecte şi nu se văd efecte pozitive, normal că îl vom demilitariza. Trebuie analizat cu mare atenţie ce resurse financiare sunt necesare pentru a reporni producţia la Institutul Cantacuzino", a afirmat Ludovic Orban.

Asta după ce, la începutul anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevedea trecerea Institutului din subordinea ministerului Sănătăţii - unde ajunsese de la Ministerul Educaţiei - în subordinea Ministerului Apărării Naţionale. „Demilitarizarea Institutului Cantacuzino va avea ca rezultat revenirea la situaţia dezastruoasă din anul 2017, atunci când institutul se afla în subordinea Ministerului Sănătăţii. De când <<Cantacuzino>> a fost preluat de MApN s-au făcut angajări masive şi de la o schemă de 430 de posturi ocupate s-a ajuns la 1075 posturi, din care aproximativ 580 sunt civili. Noi ne dorim sub tutela Ministerului Apărării pentru că înainte, timp de ani de zile, practic, s-a dorit distrugerea instituţiei”, a declarat Cătălin Bazac, preşedintele Sindicatului Liber „Dr. Ion Cantacuzino” din Institutul Cantacuzino (SLIC). 

Care sunt mizele

Cătălin Bazac susţine că sindicatul pe care îl reprezintă a şi identificat interesele care au stat în spatele deciziilor care au dus institutul într-o adevărată prăpastie.  „Sindicatul a demarat procedura depunerii unei plângeri penale la DNA, privind situaţia Institutului Cantacuzino, în perioada 2015-2018. Trebuie spus că interesele contrare instituţiei au mers pe două direcţii. În primul rând vorbim de intenţia vădită de eliminare a Institutului Cantacuzino de pe piaţa internă a vaccinurilor. Pe de altă parte, unele cercuri de interese vizau din punct de vedere imobiliar sediile din centrul Capitalei şi din Băneasa ”, a subliat Cătălin Bazac. Trebuie precizat că sediul din Bucureşti al instituţiei se află în cartierul Cotroceni, pe Splaiul Independenţei, chiar lângă Parcul Izvor, în apropierea Palatului Parlamentului. Mai mult, Staţiunea din Băneasa, care a fost ridicată în 1923 pe un teren donat de Casa Regală a României, se află nu departe de Aeroportul Băneasa şi are o suprafaţă totală de 11 hectare. 

Interesul strategic

Planurile viitoare ale MApN cu Institutului Cantacuzino prevăd în primul rând reluarea producţiei de vaccinuri. Pe 24 iulie, Ministerul Apărării anunţa că Institutul Cantacuzino a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate pentru producerea vaccinului antigripal. Totuşi, pentru demararea producţiei  „este obligatorie ridicarea unei linii de producţie în zona limitrofă a Capitalei pentru că vaccinul nu se poate fabrica în actualul sediu. Cu aproximativ 50 de milioane de euro aceasta ar fi gata într-un timp relativ scurt, de câteva luni”, spune Cătălin Bazac. Pe de altă parte, conform MApN, instituţia se va ocupa şi de „dezvoltarea capabilitătilor de cercetare-dezvoltare” sau de menţinerea în condiţii perfecte de securitate a „Colectiei naţionale de culturi microbiene şi celulare”. În plus, salariaţii de la Cantacuzino se vor ocupa şi de chestiuni strategice. Ei  vor pune la punct structurile şi vor participa la  dezvoltarea unitătilor „capabile să fie la dispoziţia Guvernului României în cazul unui război hibrid” sau vor asigura buna funcţionare a „Unitătii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism”.

Microbii mortali

Apoi, printre ţintele declarate de MApN  pentru Cantacuzino se află „operaţionalizarea” laboratorului de tip BSL-4. Această dotare este foarte rară.  Cu cel mai înalt nivel de sigurantă biologică, un laborator BSL-4 poate lucra cu microbi extrem de periculoşi şi exotici. Infecţiile cauzate de aceste tipuri de microbi sunt frecvent fatale. Două exemple de astfel de microbi ar fi Ebola şi Marburg. Ca măsuri de sigurantă în aceste laboratoare putem menţiona că personalul trebuie să poarte echipament de protecţie individuală şi un costum complet pe corp, cu aer comprimat şi cu presiune pozitivă. Oricum, un laborator BSL 4 este izolat într-o clădire separată şi beneficiază de surse dedicate de alimentare şi canalizare.   

Istoric

Institutul Cantacuzino a fost înfiinţat în 1921. Zeci de generaţii au primit imunitate în faţa bolilor prin vaccinurile preparate la Cantacuzino, cunoscute în întreaga lume. Institutul şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin. Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite