Plagiat şi în Guvernul Cioloş? Suspiciuni pentru teza de doctorat a ministrului de Interne. Consiliul Naţional de Etică va analiza cazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul de Interne Petre Tobă FOTO MAI
Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul de Interne Petre Tobă FOTO MAI

A venit rândul unui ministru din Guvernul Cioloş să dea explicaţii pentru diplomele universitare din palmares. Asta pentru că mai bine de jumătate din teza de doctorat a ministrului de Interne Petre Tobă ar fi fost copiată ad litteram din lucrări de specialitate susţin jurnaliştii de la pressone.ro, care au analizat lucrarea. Reacţia Guvernului: „Dacă va fi un verdict de plagiat, nu poate fi decât o singură soluţie”.

UPDATE Consiliul Naţional de Etică a confirmat înregistrarea solicitării lui Petre Tobă şi a anunţat că va analiza lucrarea de doctorat.

„Conform prevederilor legale, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI), în subordinea căreia se află Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, a cerut Consiliului să se întrunească în cel mai scurt timp posibil în vederea demarării procedurilor prevăzute în aceste cazuri. Deliberările CNE vor avea în vedere respectarea cvorumului necesar pentru luarea unei decizii.
Procedurile de analiză se vor desfăşura în conformitate cu normele legale ce reglementează funcţionarea Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării”, potrivit unui comunicat de presă.

UPDATE Ministrul de Interne, Petre Tobă, a cerut, joi, Consiliului Naţional de Etică al Ministerului Educaţiei să îi analizeze lucrarea de doctorat, în urma informaţiilor privind un posibil plagiat în cazul tezei sale de doctorat, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

UPDATE Consiliul Naţional de Etică al Ministerului Educaţiei va analiza cazul privind posibilul plagiat al lui Pere Tobă în şedinţa din 11 decembrie, indiferent dacă, până atunci va fi primită sau nu o sesizare în acest sens, potrivit Mediafax..

Consiliul nu primise, până joi, nicio sesizare privind un posibil plagiat al lucrării de doctorat a noului ministru de Interne, Petre Tobă.

În schimb, în prima şedinţă a Consiliului de Etică va fi luat în discuţie cazul unui posibil plagiat, semnalat în presă, şi se va decide dacă se va face o analiză asupra lucrării de doctorat a lui Tobă.

"Chiar dacă până atunci nu va fi fost primită nicio sesizare legat de un posibil plagiat al ministrului Petre Tobă, vom lua în dicuţie acest caz", au precizat sursele citate.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, joi, legat de acuzaţiile apărute în presă potrivit cărora ministrul de Interne, Petre Tobă, şi-ar fi plagiat teza de doctorat, că, dacă „va fi un verdict de plagiat, nu poate fi decât o singură soluţie", arată Mediafax.

"Obiectivul de integritate este fundamental şi un obiectiv la care premierul şi Guvernul ţin foarte mult. Dacă va fi un verdict de plagiat, nu poate fi decât o singură soluţie. Vom vedea verdictul şi vom avea şi soluţia", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Totodată, el a precizat că nu s-a discutat în Guvern acest subiect.

Tobă, acuzat că a plagiat

Noul ministru de Interne, chestorul principal Petre Tobă, care a condus Poliţia Română în ultimii 3 ani, se alătură listei de demnitari suspectaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat. 

Peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care el a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii ar fi copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice, potrivit pressone.ro.

Contactat de reporterii pressone.ro pentru a comenta asupra acestui fapt, Petre Tobă a declarat că lucrarea sa de doctorat a fost una practică. „Ce pot să vă garantez este că am lucrat la teza de doctorat cu bună-credinţă, că am făcut o lucrare aplicată şi că am avut şansa să pun în practică ceea ce am studiat acolo în cel de-al doilea mandat de inspector general al Poliţiei Române", a spus ministrul.

Petre Tobă a urmat cursurile doctorale la Catedra de Strategie Militară şi Securitate, Departamentul Operaţii Întrunite, Studii Strategice şi de Securitate din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I". Conform CV-ului său, postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, perioada studiilor doctorale a fost 2008–2011. Potrivit unui răspuns oficial primit de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I", Petre Tobă şi-a susţinut teza în mod public în 15 februarie 2011.

Titlul tezei prin care Petre Tobă a devenit doctor în Ştiinţe Militare este „Poliţia Română – forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale". Coordonator de doctorat i-a fost chestorul general de Poliţie (r) Anghel Andreescu. Acesta a deţinut, pe rând, funcţiile de director al Serviciului de Pază şi Protecţie (1998-1999), comandant al Jandarmeriei (1999-2001, inclusiv la mineriada de la Stoeneşti) şi secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (2005–2013).

Universitatea din Bucureşti cere din nou retragerea titlului de doctor al lui Ponta

Şi cazul fostului premier Victor Ponta este redeschis de Universitatea din Bucureşti, care cere şi noii conduceri a Ministerul Educaţiei, retragerea titlului de doctor a lui Victor Ponta, după ce în 2012, Consiliul Naţional de Etică, instituţie care se află în subordinea ministerului, a concluzionat că fostul premier nu şi-ar fi plagiat teza de doctorat susţinută în 2003 la Facultatea de Drept.

„Joi trimitem o nouă solicitare de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta, trimitem tot dosarul pe care l-am trimis şi atunci în 2012. Practic, de atunci nu s-a mai întâmplat nimic în acest caz. În privinţa doctoratelor suspectate de plagiat ale lui Gabriel Oprea şi Olguţa Vasilescu vom discuta la Comisia de Etică a Universităţii dacă trimitem şi dosarele lor“, a explicat, pentru „Adevărul“ rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru. 

La rândul său, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, profesorul Marian Popescu, spune că ar trebui schimbată şi componenţa Consiliului Naţional de Etică, cel care a dat verdict favorabil în cazul plagiatului lui Ponta. În cazul demnitarilor, retragerea unui titlu de doctor nu poate fi făcută doar în baza analizei realizate de Comisia de Etică a Universităţii , de aceea există un Consiliu Naţional de Etică, subordonat direct Ministerului Educaţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite