Ministrul Municii sesizează Parchetul cu privire la decesul suspect al unei tinere dintr-un centru social din Bragadiru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Muncii a făcut o plângere la Parchet privind decesul în condiţii suspecte al unei tinere care a murit la un centru social aparţinând Asociaţiei Endemedica Holding 4 Life din Bragadiru. Femeia avea 27 de ani şi în februarie cântărea doar 34 de kilograme.

Plângerea a fost înaintată de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, după ce Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) şi Centrul pentru Investigaţii Media, au semnalat o serie de nereguli la centrul social. De asemenea, instituţii aflate în subordinea Ministerului Muncii au făcut o serie de verificări cu privire la moartea Vasilicăi Constantin, tânăra care a murit în centru, arată news.ro.

Tânăra se afla în grija centrului de la Bragadiru de doi ani şi a murit pe 2 iunie 2016, la vârsta de 27 de ani, cazul său fiind prezentat pe 3 august de Centrul pentru Investigaţii Media.

Cu doar o zi înainte, noul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu, efectuase o vizită inopinată la centrul Asociaţiei Endemedica Holding 4 Life din Bragadiru, constatând că din documentele medicale aflate la dosarul Vasilicăi Constantin nu reiese în niciun fel degradarea stării de sănătate în ultimele luni, iar ultima referinţă legată de starea de sănătate a acesteia este o menţiune din februarie 2016, când tânăra avea 34 de kilograme.

Pîslaru cere controale intensificate în centrele sociale

Conform Centrului de Investigaţii Media, după moartea Vasilicăi Constatntin certificatul constatator a fost eliberat de către medicul de familie al tuturor persoanelor asistate în centru, Nadia Lazăr. Lazăr este soţia patronului centrului.

De asemenea, Pâslaru a cerut Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 să găsească, în regim de urgenţă, soluţii de relocare a persoanelor asistate în centru. Astfel, cei 17 bărbaţi ar urma să fie mutaţi până în 19 august, iar cele 25 femei până la sfârşitul lunii.

Pîslaru a mai cerut ca în această perioadă să fie intensificate acţiunile de control în toate centrele sistemului de protecţie pentru copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, revizuirea protocolului de colaborare cu ONG-urile pentru creşterea rolului reţelei de monitori în prevenirea abuzurilor şi eliminarea disfuncţionalităţilor din sistem, proces aflat deja în derulare şi a făcut demersuri la Guvern pentru intrarea în funcţiune a Mecanismului independent de monitorizare, prevăzut de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Cine este Valentin Câmpeanu?

Cazul tinerei Vasilica Constantin readuce în discuţie tragica poveste a lui Valentin Cîmpeanu, un copil abandonat la naştere, seropozitiv şi cu dizabilităţi intelectuale, care şi-a petrecut întreaga viaţă în instituţiile statului, după ce a fost nevoit să părăsească orfelinatul la vârsta majoratului şi nicio instituţie nu şi-a asumat responsabilitatea îngrijirii sale.

Pe 13 februarie 2004, când abia împlinise 19 ani, Valentin a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare unde a fost găsit de reprezentanţii Centrului pentru Resurse Juridice, organizaţie neguvernamentală care avea dreptul să efectueze controale inopinate în instituţiile cu profil psihiatric. 

„Era izolat, închis singur într-un depozit întunecos şi pe jumătate dezbrăcat. Cântărea cel mult 45 de kilograme. Deşi era bolnav, nu primea niciun tratament. În plus, nimeni nu voia să îl atingă”, îşi aminteşte Georgiana Pascu, fost manager de proiect la Centrul pentru Resurse Juridice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite