Planul B al Guvernului: sărăcirea populaţiei/ Ce produse se vor scumpi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) cu cinci procente va avea ca principale efecte scumpiri în lanţ, un leu mai slab şi şomaj mai mare. O taxă mai mare pentru un brutar înseamnă o franzelă mai scumpă sau mai mică pentru client. Cu aceeaşi sută de lei, românii vor cumpăra mai puţine produse.

Dacă pensionarii s-au pregătit să desfacă şampania, de bucurie că veniturile lor nu au fost diminuate cu 15%, ar trebui să se mai gândească. Nu numai mediul privat va fi afectat de majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, ci mai ales românii cu venituri medii şi mici care vor asista la scumpiri în lanţ.

Mai citeşte şi:

Statul cheltuieşte banul public în dezmăţ!

Nu se mai reduc pensiile, dar Guvernul creşte taxele şi impozitele/ Vin preţuri nesimţite

De la pâine până la bilete de vacanţă, totul se va scumpi cu circa 10%, pentru că ce majorează statul scumpeşte şi mediul de afaceri, însă nu în aceeaşi măsură, ci mai mult. O decizie deloc înţeleaptă pentru producători, fiindcă produse mai scumpe înseamnă şi vânzări mai mici, însă o soluţie de preferat în locul unui faliment, în cazul în care preţurile ar rămâne neschimbate.

Analistul economic Bogdan Baltazar crede că majoritatea comercianţilor îşi vor mai diminua profiturile (adaosul comercial) în loc să crească preţurile pentru a menţine nivelul cererii. Însă din experienţa majorărilor anterioare, doar companiile mari, cum ar fi lanţurile de retail, vor aplica această metodă, ceilalţi mergând pe varianta scumpirilor.

Coşul zilnic devine coşuleţ

Pâinea, laptele, carnea, legumele, uleiul, zahărul, îmbrăcămintea şi medicamentele (coşul lunar al unei familii din România) se vor scumpi în medie cu 10%, potrivit reprezentanţilor de profil, iar firmele mici şi mijlocii se vor confrunta cu falimente şi disponibilizări. Astfel, românii vor păstra în coşul lunar doar bunuri de strictă necesitate şi vor renunţa la celelalte produse şi servicii.

Principalul efect al majorării TVA este scăderea puterii de cumpărare, adică raportul dintre salarii şi scumpiri. Numai de la începutul anului, salariul mediu net al românilor a scăzut cu circa 3%, iar produsele (atât cele alimentare cât şi cele nealimentare) s-au scumpit cu 2,5%. Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale va duce la o scumpire suplimentară a acestor produse cu alte opt procente, potrivit reprezentanţilor mediului de afaceri.

 Aurel Popescu, preşedintele Rompan, a declarat pentru „Adevărul" că „decizia majorării TVA la 24% va duce la o scumpire, cel puţin a produselor de panificaţie, cu 10%".

„Aceste măsuri ar putea diminua piaţa produselor alimentare cu până la 40%", spune şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. De asemenea, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede că majorarea taxelor ar putea face ca 25% din firmele din domeniu să se închidă.

„Oamenii nu vor mai avea bani să cumpere, firmele vor ceda, iar şomajul şi preţurile vor creşte. Nu se va reuşi decât distrugerea firmelor care au reuşit să supravieţuiască până acum", subliniază liderul patronal.

Majorarea TVA ameninţă leul

Cursul de schimb a reacţionat rapid după ce Curtea Constituţională a declarat că reducerea cu 15% a pensiilor este neconstituţională şi a urcat la maximul ultimelor şapte luni. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pentru astăzi o referinţă de 4,2808 lei/euro, mai sus cu aproape cinci bani faţă de cotaţia precedentă, nivel nemaiatins de la 23 noiembrie 2009.

Majorarea TVA va duce implicit la creşterea preţurilor. Astfel, avansul ratei inflaţiei va pune presiune pe cursul de schimb. „Este un pericol ca o inflaţie mare să determine o depreciere a leului. Trebuie să avem grijă să nu ajungem acolo", a avertizat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Nu scăpăm de impozitarea progresivă

Sebastian Vlădescu a spus, la Realitatea TV, că impozitarea tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor, este o necesitate absolută, măsură ce va fi aplicată la un moment dat.

„Nu se poate aplica acum. La un moment dat se va întâmpla. Noi nu taxăm în România toate veniturile", a declarat Vlădescu.

„Personal, cred că o variantă cu impozit diferenţiat, care să se aplice tuturor formelor de venituri, inclusiv pensiilor, ar fi fost o variantă care ar fi reglat ceva mai mult din deficienţele sistemului nostru bugetar şi fiscal în acest moment. Din păcate, în momentul în care reduci salariile cu 25%, e greu să vii cu taxare diferenţiată pe partea superioară a veniturilor, pentru că unii oameni ar fi riscat să piardă 40-50% din venituri", a explicat el.

"Oamenii nu vor mai avea bani să cumpere, iar şomajul şi preţurile vor creşte."

Gheorghe Caruz
preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc

"Personal, cred că impozitarea diferenţiată ar fi fost mai bună."
Sebastian Vlădescu
ministrul Finanţelor Publice

Ce produse se vor scumpi

O familie de patru persoane va plăti pentru coşul lunar format din pâine, legume, fructe, ulei, carne, lapte, ouă şi brânzeturi mai mult cu 40,35 lei, astfel:

-pâine: +5,6 lei/lună
-fructe şi legume: +15 lei/lună
-ulei: 1,6 lei/lună
-carne: +11,25 lei/lună
-lapte, ouă şi brânzeturi: +6,9 lei/lună

Încasările bugetare nu vor creşte

Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, recunoaşte că are în plan şi impozitarea progresivă

image

Decizia de majorare a Taxei pe Valoarea Adăugată ­într-un moment în care consumul intern este puternic lovit de criză pare o măsură ce sfidează logica economică. De ce? Încasările din TVA au scăzut constant în ultimele 18 luni, chiar şi în condiţiile menţinerii acestuia la nivelul de 19%.

Efecte adverse pe termen mediu

Dacă în perioada ianuarie-aprilie 2008 veniturile la buget din acest impozit indirect se ridicau la 13,5 miliarde de lei, acestea au scăzut, în aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 14,2%, la 11,5 miliarde de lei. O reducere suplimentară s-a produs şi în primele patru luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2009, de 9,2%, până la 10,5 miliarde de lei.

AşteptareaGuvernului ca veniturile din TVA să crească în perioada următoare este nerealistă. Chiar dacă în primă instanţă efectul de bază al acestei decizii poate aduce o oarecare echilibrare - având în vedere faptul că încasările din acest impozit au absorbţie imediată la buget - pe termen mediu, măsura va produce efecte adverse.

Dincolo de scumpirile inerente ale tuturor produselor şi serviciilor purtătoare de TVA, care vor greva, în sine, coşul de consum, un efect negativ suplimentar îl va avea accentuarea neîncrederii în revenirea economică. Astfel, populaţia va încerca să economisească şi va cheltui din ce în ce mai puţin. Investitorii, pe de altă parte, sunt din nou bulversaţi de lipsa de predictibilitate a sistemului fiscal.

Preda: Boc trebuie să invite Opoziţia la discuţii

Cristian Preda acuză lipsa dezbaterilor din PDL

image

Europarlamentarul Cristian Preda a criticat, ieri, în termeni foarte duri atât măsurile decise de Guvern, cât şi inconsecvenţa de care au dat dovadă miniştrii Elena Udrea şi Vasile Blaga.

Preda a declarat pentru „Adevărul" că Guvernul ar trebui să invite PSD şi PNL la masa discuţiilor şi să găsească o soluţie rezonabilă, care să nu mai fie atacată înainte de a fi aplicată.

„Întotdeauna, o dezbatere ar trebui să fie considerată utilă în interiorul unui partid. Dacă am fi procedat aşa, nu am mai fi ajuns în situaţia ca Guvernul să ne oblige să spunem că reducerea pensiilor şi a salariilor este singura soluţie, pentru ca apoi să ne oblige să acceptăm că, de fapt, majorarea TVA este unica soluţie", a comentat Preda.

Un ton critic a folosit Preda şi la adresa miniştrilor care au vorbit despre demisia Guvernului, fără să-i nominalizeze însă. „Trebuie să stabilim o anumită retorică publică. Nu poţi ieşi cu declaraţii privind demisia Guvernului, iar apoi să te faci că uiţi", a spus democrat-liberalul.

Aleşii PDL, nemulţumiţi de Guvern

Cea mai bună soluţie pentru ieşirea din criză ar reieşi, în opinia lui Preda, din discuţiile pe care Guvernul ar trebui să le aibă cu PSD şi PNL.

„Cu asemenea adversari radicali, care nu vin cu soluţii decât dacă sunt invitaţi la masa discuţiilor, Guvernul riscă să ajungă la un proces de blocare totală a deciziei. Trebuie să definească împreună cu Opoziţia o soluţie consensuală, rezonabilă", a adăugat Preda.

Decizia de majorare a TVA la 24%, anunţată de premierul Emil Boc, a generat un val de nemulţumire şi printre parlamentarii PDL, care vor fi nevoiţi să le explice şi alegătorilor noua soluţie anticriză găsită de Guvern.

„Vom fi din nou puşi în situaţia de a explica în teritoriu cum s-a ajuns la o astfel de decizie, dureroasă pentru toată lumea şi care pe noi ne va costa electoral. Oricum, nici de data aceasta nu am fost consultaţi, nu ni s-a explicat nimic, de majorarea TVA am aflat de la televizor", a declarat ieri unul dintre parlamentarii democrat-liberali.

În ciuda tensiunilor generate de planurile economice ale Guvernului, democrat-liberalii sunt preocupaţi şi de reorganizarea partidului. Potrivit unor surse, Sulfina Barbu ar urma să gestioneze problemele de comunicare din PDL, de relaţiile internaţionale ar urma să se ocupe deputatul Sever Voinescu, de organizare, vicepreşedintele Gheorghe Flutur, îndrumat de secretarul general Vasile Blaga, în timp ce de stabilirea şi promovarea temelor politice ­s-ar putea ocupa vicepreşedintele Petru Filip.

Ada meseşan propusă pentru conducerea TVR

Liderii PDL au fost convocaţi ieri-seară într-o şedinţă a Biroului Permanent Naţional. După trei ore de discuţii cu uşile închise, preşedintele PDL Emil Boc a susţinut că singurul subiect pe agenda BPN a fost cel legat de nominalizările pentru Consiliile de Administraţie ale SRTv şi SRR.

Surse democrat-liberale au declarat  pentru "Adevărul" că PDL o susţine pe Ada Meseşan, şefa Biroului de Presă al partidului, pentru conducerea postului public de televiziune. Potrivit aceloraşi surse, prima propunere discutată ieri-seară a fost cea a senatorului Radu F. Alexandru, care a fost invitat la şedinţă.

Acesta a refuzat însă oferta, pe motiv că doreşte să îşi ducă la capăt mandatul de parlamentar. PDL aşteaptă însă şi nominalizarea din partea preşedinţiei. Potrivit aceloraşi surse,  este posibil ca persoana desemnată de Traian Băsescu să fie sprijinită pentru şefia TVR, situaţia în care Ada Meseşan se va mulţumi cu un loc de simplu membru al Consiliului de Administraţie.

Pe de altă parte, Robert Turcescu a susţinut sâmbătă că şefia televiziunii publice va fi oferită consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Acesta a negat însă că ar fi primit o astfel de ofertă.

"Nu discutăm creşterea TVA-ului. Dacă nu vom fi în stare să aplicăm măsurile anunţate, va veni alt guvern care să crească taxele."
Elena Udrea
ministrul Turismului
(declaraţie de la 20 iunie)


"Dacă se aplică măsurile pe care ni le-am asumat şi totuşi se ajunge la ridicarea taxelor, atunci Guvernul ar trebui să plece."
Vasile Blaga
ministrul Administraţiei
(declaraţie de la 13 iunie)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite