Platforma Dacia de la Mioveni a livrat 7 milioane de maşini. Cum arată modelul aniversar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vehiculul aniversar este destinat unui client din România, care va achita aproape 23.000 de euro
Vehiculul aniversar este destinat unui client din România, care va achita aproape 23.000 de euro

Automobile Dacia, cel mai mare producător român de maşini, a anunţat că „la uzina de la Mioveni a fost fabricat vehiculul Dacia cu numărul 7 milioane”. Conform informaţiilor oferite de producător, modelul aniversar este un exemplar al Seriei Limitate Duster Extreme, de culoare Grey Urban, echipat cu motorul TCe 150 CP în versiunea cu cutia de viteze automată EDC, unul dintre cele mai scumpe modele produse de Dacia.

Beneficiind de o imagine exclusivă, noua serie limitată comercializată de Dacia oferă în standard toate echipamentele disponibile pe versiunea superioară de echipare „Prestige”, la acestea adăugându-se dotări cum ar fi funcţia mâini libere, camera multiview sau avertizorul pentru unghi mort. La interior, seria limitată Duster Extreme are printre altele scaune faţă încălzite, cu tapiţerie specifică şi cu elemente de design de culoare portocalie. Atât volanul, cât şi maneta schimbătorului de viteze sunt îmbrăcate în piele. 

La exterior se remarcă inserţiile de culoare portocalie prezente în partea superioară a calandrului, pe carcasa oglinzilor retrovizoare şi la nivelul barelor de pavilion şi noile jante de aliaj 17 Inch Full Black.

 

85% din producţie merge la export 

Inaugurată în august 1968, uzina de la Mioveni a produs, de-a lungul timpului, şase generaţii de modele, de la Dacia 1100 până la noul vehicul de familie, Jogger. Jalonul de 1 milion de vehicule a fost atins în anul 1985, cel de 2 milioane în 1998, iar cel de 5 milioane, în anul 2014. În timp, mai ales în perioada comunistă, au fost produse şi unele modele mai exotice, cum ar fi Dacia Sport-Turbo, Dacia MD87 cu faruri escamotabile, Dacia Convertible sau Dacia Hycomat, o maşină bazată pe modelul 1310, dar care a fost proiectată pentru persoane cu dizabilităţi. Avea 3 volane, unul jos, care era acceleraţia, unul sus, care era frâna, şi unul în mijloc, acesta fiind volanul normal, cel de direcţie.

În prezent, din totalul producţiei de vehicule Dacia, aproximativ 85% sunt destinate exportului. În condiţiile unei pieţe afectate de criza sanitară şi de cea a componentelor electronice, marca românească deţinută de grupul Renault a reuşit să-şi majoreze vânzările cu 3,1%, până la 537.095 de unităţi. Din acest total, în Europa au fost comercializate 410.788 unităţi produse atât în România, cât şi în Maroc. Rezultatul bun înregistrat de Dacia (410.788 unităţi, +1,3%) este cu atât mai important cu cât piaţa europeană (UE + EFTA + Marea Britanie) a înregistrat un recul cu 1,5%, până la doar 11,77 milioane de autoturisme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite