Poliţia Română, dotări ca-n filme. Cum funcţionează benzile cu ţepi pentru prinderea şoferilor fugari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia Română a achiziţionat 400 de benzi cu ţepi, care îi vor opri în siguranţă pe şoferii fugari. Imagine: IGPR
Poliţia Română a achiziţionat 400 de benzi cu ţepi, care îi vor opri în siguranţă pe şoferii fugari. Imagine: IGPR

Un număr de 400 de benzi cu ţepi pentru oprirea autoturismelor conduse de infractorii care fug de Poliţie au fost achiziţionate de către IGPR. De asemenea, au fost recepţionate 4.237 de autovehicule de Poliţie noi, 20.000 de pistoale Beretta, 1.000 de pistoale Glock şi 1.500 de veste antiglonţ.

 „Au intrat în dotarea poliţiştilor 400 de complete de blocare a trecerii auto, ce vor fi folosite în cazul celor despre care există indicii că ar fi comis infracţiuni şi care nu se conformează semnalului de oprire al poliţistului rutier. Aceste dispozitive au rolul de a preveni producerea de evenimente grave, prin blocarea autovehicului”, se aratăîntr-un comunicat al Poliţiei Române.

Dispozitivele sigure, pentru că nu provoacă explozia pneului, ci îl fac să se dezumfle uşor.

„Par inofensive, dar n-ar trebui să vă lăsaţi înşelaţi de cauciucuri, deoarece sub ele sunt cuie foarte ascuţite”, a declarat pentru Digi24 Radu Gâtan, inspector de poliţie.

Până acum, poliţiştii îi prindeau pe cei pe care îi urmăreau făcând un baraj din autospeciale.

„Maşina respectivă este transmisă în reţeaua radio către ceilalţi poliţişti aflaţi în serviciul direcţia de deplasare. Sunt în total 400 de astfel de dispozitive de blocare forţată în trafic”, a explicat poliţistul.

Unde au fost folosite pentru prima oară benzile cu ţepi

Specialiştii în domeniul auto spun că benzile cu ţepi sunt cea mai eficientă metodă să opreşti o maşină rapid, dar în siguranţă.

„Acest sistem este foarte bine gândit prin prisma acelor care au de fapt diametrul destul de mic, nu face altceva decât să facă câteva găuri, iar aerul să se piardă treptat.  Maşina fugarului, a infractorului este asemenea unui animal rănit căruia îi scad puterile pe măsură ce înaintează, pe măsură ce aleargă”, a declarat pentru sursa citatp Sorin Ene, pilot de drift.

Noile benzi au fost testate deja şi în teren. După o urmărire ca în filme în judeţul Suceava, mai mulţi contrabandişti de ţigări, au fost prinşi după ce le-au fost înţepate cauciucurile. În dubă au fost găsite 1,5 milioane de ţigarete, cea mai mare captură din acest an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite