Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Poliţia n-a învăţat nimic din lecţia Caracal: dispeceratele de urgenţă, tot fără personal specializat

5
17 Sep 2019 18:27:53
Autor: Valentin Bolocan

Nu s-a schimbat nimic după tragedia din Caracal la nivelul Poliţiei Române, astfel că dacă un copil ar suna din nou la 112, situaţia s-ar repeta, la două luni de când Alexandra nu a fost salvată.

Conform preşedintelui Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL, Cosmin Andreica, şi în acest moment la aproximativ 80 la sută din dispeceratele poliţiei funcţionază tot cu un om, care lucrează în ture de 24 cu 72 de ore. „Situaţia se mai cârpeşte din când în când cu ordine de genul <<Tu nu mai mergi astăzi pe stradă pentru că o să stai în dispecerat>>. Dar, foarte grav, în prezent nu există un plan de încadrare a acestor posturi şi nici nu se prea vede unul la orizont”, spune Cosmin Andreica. 
 
Situaţia se mai cârpeşte din când în când cu ordine de genul <<Tu nu mai mergi astăzi pe stradă pentru că o să stai în dispecerat>>
Cosmin Andreica, sindicalist EUROPOL
 
În situaţia asta s-a ajuns, conform sindicalistului, după după o reorganizare a acestor departamente care a avut loc cu câţiva ani în urmă. „Până la reorganizare erau cel puţin doi dispeceri, dar unele inspectorate aveau şi câte patru oameni simultan în acest birou”, a precizat Cosmin Andreica.
„În acelaşi timp, la fel de grav,  nu se întrevăd nici înfiinţarea unor cursuri de formare a acestor poliţişti care ocupă posturi de dispeceri la apelurile de urgenţă”, mai atrage atenţia Andreica. Acesta subliniază că operatorii de la dispeceratul inspectoratelor de Poliţie nu au niciun fel de specializare absolvită pentru a face faţă unui astfel de post extrem de stresant şi de important. Mai mult, serviciile de resurse umane nici măcar nu au pus la punct un curriculum pentru ocuparea acestor posturi. Au pregătire identică cu cea a agenţilor care patrulează pe stradă sau lucrează la birou, de exemplu. „Practic, sunt posturi ca oricare altele din cadrul unei structuri de poliţie. Şi asta pentru că, în general, în Poliţie nu mai există un ghid al carierei aşa cum se întâmpla până acum 15 ani”, a mai spus preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL. 
 
Modelul occidental
 
În Occident, operatorii punctelor de răspuns pentru siguranţa publică, aşa cum sunt denumiţi, beneficiază de o pregătire specială, iar pentru a putea aplica pentru un astfel de post candidaţii trebuie să facă dovada că au unele aptitudini şi cunoştinţe obligatorii. În plus, ei au de trecut un examen medical complet şi o evaluare psihologică.
 
Dacă toate acestea sunt trecute, în Statele Unite de exemplu, în şase luni, aspirantul va fi certificat în resuscitare sau comunicare şi managementul stresului. În plus, viitorul dispecer va fi format pentru a putea manageria cazuri în care apar materiale periculoase (exploziv, substanţe toxice sau nucleare) şi de a da sfaturile potrivite celor implicaţi.  În plus, sunt instruiţi pentru a  interveni, în prima fază, în cazuri de atacuri teroriste, răpiri şi violenţă în familie. Apoi, tot dispecerul va avea aptitudinile necesare pentru a face faţă persoanelor cu tentative de suicid. În fine, operatorii nu pot primi postul dacă nu demonstrează că au cunoştinţe avansate despre zona geografică în se află dispeceratul respectiv.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Stan Toma
17.09.2019, 18:52:24

De fapt întreaga structura are probleme . Singura secție care inca functioneaza este politia rutieră in activitatea căreia se amesteca si pol. Comunitară si se propune ca si jandarmii sa aiba atributiuni .

+2 (2 voturi)
Red Reddington
17.09.2019, 19:28:25

Sunat la 112,pentru o problema non violenta la baza,dar care putea escalada,doamna care nu stia de locul de unde sunam,a trebuit sa ii desenez verbal fiecare intersectie obiect constructie mai impunatoare,dupa care mi-a transmis telefonic,nr personal al politistului de proximitate din zona,il sun si pe dumnealui,spunand ca "x" face drege...imi spune sa il fotografiez,si sa merg la el sa ii arat pozele si apoi sa ia masuri...Merg imediat la sectia rurala pe raza careia ma aflam,dau sa trag/imping de usa sectiei ,insa usa era inchisa,iar cineva binevoitor m a invitat sa ma duc la magazinul satului,ca acolo isi face veacul politistul de serviciu. Intru in magazinul satesc,un batranel o doamna client,si alta doamna dupa tejghea,cumpar un suc,si intru in vb cu gestionara,intreband-o daca stie unde este dl politist,intrucat masina de serviciu,o coaja de logan,se afla in fata magazinului,dansa mirata,imi arata catre acel batranel,aflat in trening,care ma intreaba despre ce este vorba,mai mult deranjat,si ma invita luni la sectie,deoarece,in week end sectia nu functioneaza...si uite asa,am constatat ca in week end legea nu este de veghe,iar in comunitatile mici,politia este mana in mana cu infractorul,iar eu ca pagubit,sa tac,si sa uit,cele intamplate.

+3 (3 voturi)
alex i
17.09.2019, 19:34:10

Stati ca baga imediat cursuri de perfectionare.. la munte si la mare.

+3 (3 voturi)
florin bala
17.09.2019, 20:01:05

lucram, sefu', lucram ...

+3 (3 voturi)
ana_
18.09.2019, 20:45:57

Frumoasa moștenire a ministrei Carmen Dan și a valoroșilor ei urmași la funcție.