Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Poliţia Română interzice folosirea tabletelor şi a aplicaţiilor WhatsApp, Facebook Messenger şi Snapchat pentru comunicarea de serviciu. Reacţia Europol

6
9 Oct 2019 08:46:52
Autor: Sinziana Ionescu

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a emis o dispoziţie prin care interzice folosirea WhatsApp-ului, Facebook-ului şi a altor canale de comunicare alternativă, în activitatea profesională, considerând-o un risc de securitate.

Printr-o decizie făcută publică de Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol, şefii Poliţiei Române interzic transmiterea sarcinilor de serviciu prin aceste mijloace. 

CITEŞTE ŞI  Poliţia Română: Nu intezicem folosirea  aplicaţiilor de mobil de către poliţişti, ci doar transmiterea informaţiilor  clasificate

Iată ce scrie Europol:

„În urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizării aplicaţiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române care atrage atenţia asupra consecinţelor la care se expun poliţiştii.

Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc „ordine” pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare.

În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb a informaţiilor şi a datelor operative cu care lucrăm.

În primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizaţiei de informaţii clasificate. Iar după cum bine ştim, în lipsa acestei autorizaţii, poliţiştii sunt puşi la dispoziţia unităţii şi pot chiar să ajungă în situaţia de a li se înceta raporturile de serviciu.

De asemenea, este important de precizat că şi datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate şi distribuite prin intermediul acestor aplicaţii, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecţia datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operaţiuni.

Din păcate, deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializaţi şi mai bine dotaţi. În continuare îi cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral.

Viitorul ne aparţine!

Echipa Sindicatului EUROPOL“, este reacţia Europol la această decizie. 

Pe aceeaşi temă: 

Reacţia poliţiştilor la declaraţiile lui Bădălău: „Sutele de şefi, sprijiniţi politic de colegii săi de partid, chiar au burţi şi sunt foarte leneşi“

Cum sunt trataţi infractorii care ameninţă şi lovesc oamenii legii: „Dacă un cetăţean înjură un poliţist, ia amendă. Poliţistul care înjură face puşcărie“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Georgian Madalin Tudor
9.10.2019, 11:05:39

De ce nu interzic folosirea semanlului acustic/luminos fara motiv ,doar pt faptul de a scapa de aglomeratie,,,,,de ce nu interzic sa ai mai mult de 90 kg ca angajat al MAI....de ce nu interzic comportamentul tipic de ingamfare al multor angajati ai lor...si multe altele. Siguranta si incredere....... Vae victis....ne meritam soarta .....

+6 (6 voturi)
Giorgione
9.10.2019, 12:17:04

Propun folosirea telefoanelor de companie ( cu manivela si fir ).Poate stimabilii nu stiu ca nu mai exista nimic securizat 100%. De ce sa dotezi politia cu tehnica moderna?? Sub sloganul " Atentie, dusmanul asculta" vor sa-si mascheze incapacitatea si de ce nu, reauacredinta in a gasi infractorii sau in luarea de decizii imediate. Sa nu uitam totusi ca sunt multi politisti in conducere demascati ca fiind mana-n mana cu infractorii !!

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
9.10.2019, 14:12:52

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Popescu
9.10.2019, 14:16:23

Nasol, politistii nu mai pot tine legatura cu borfasii, prietenii lor !!!! Vor gasi alte cai de comunicare cu borfasii.

+5 (5 voturi)
dominic paul
9.10.2019, 17:43:26

Nu doar WhatsApp, Facebook şi alte canale de comunicare alternativă sunt un risc de securitate, ci chiar telefoanele mobile. Acesta este motivul interzicerii aparaturii Huawei.

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările