Poliţia Română: „Waze nu le ştie chiar pe toate...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia Rutieră îi îndeamnă pe şoferi să respecte regulile de circulaţie FOTO Facebook / Poliţia Română
Poliţia Rutieră îi îndeamnă pe şoferi să respecte regulile de circulaţie FOTO Facebook / Poliţia Română

Aplicaţia Waze tinde să detroneze clasicul sistem „Colegu’“, bazat pe comunicare zonală între şoferi prin staţii de emisie-recepţie. Poliţiştii atrag însă atenţia şoferilor că, dacă vor să ajungă cu bine la destinaţie şi cu permisul în buzunar trebuie să respecte regulile de circulaţie.

Pentru a-i sensibiliza pe şoferii care se bazează pe Waze pentru a localiza în trafic agenţii de circulaţie, Poliţia a apelat la o modalitate amuzantă. A postat pe Facebook dialogul unui agent cu un şofer oprit în trafic: 

„- Dar nu trebuia să fiţi aici!

- De ce?

- Gabriela mi-a zis că sunteţi pe strada cealaltă!

- Gabriela fiind cine?

- Fata asta care vorbeşte la Waze! Aveţi ordin de serviciu pentru strada asta? Dacă mi-l arătaţi suflu...dacă nu aveţi, nu suflu!“, este postarea Poliţiei Române pe Facebook. 

Din acest dialog, poliţiştii trag şi concluziile: „Nu vă bazaţi pe aplicaţiile de navigaţie pentru a ne identifica în trafic, uneori şi noi le folosim! Vedeţi, Waze nu le ştie chiar pe toate...“.  

O impresie falsă de siguranţă

Poliţiştii spun că aflarea de către şoferi unde sunt amplasate radarele, cu ajutorul Waze, le dă acestora o falsă impresie de siguranţă.

„Oficial, poliţiştii de la Rutieră nu folosesc Waze, dar vă daţi seama că neoficial toţi folosim... Mai mult prin ţară, pe drumurile naţionale. Dar aplicaţii de genul acesta îţi dau o impresie falsă de siguranţă, ştiind unde sunt poliţiştii. Şoferii văd pe Waze unde este amplasat radarul, iar după ce trec mai departe nu mai respectă limita de viteză. Aplicaţia previne doar o posibilă amendă. Am avut un caz la Maramureş cu un şofer amendat pentru viteză. Apoi, după numai 5 kilometri a făcut un accident, din cauza vitezei, şi a murit. A fost găsit cu procesul-verbal în mână... Concluzia este că fiecare trebuie să fie conştient de riscurile la care se expune. Faptul că ştii sau nu ştie unde este agentul de circulaţie, nu ştiu cât ajută. Important este să ajungem în siguranţă la destinaţie, iar pentru asta trebuie respectate regulile de circulaţie. Până la urmă vorbim de conştinţa şi educaţia fiecăruia “, spun experţii de la Direcţia Rutieră. 

Calculul Poliţiei pentru vitezomani

Tot printr-o postare amuzantă pe Facebook, Poliţia Română a încercat să-i sensibilizeze pe şoferii vitezomani. „Viteza maximă legală, pe autostradă – 130 km/h. Viteza la care rămâi fără permis – 190 km/h. Timp de completare a procesului-verbal – aproximativ 10 minute. Distanţa pe care ai fi putut să o parcurgi în acest timp, circulând cu viteza legală – 21,6 km“, este mesajul Poliţiei. 

„Calculul simplu de mai sus ne arată că ieşi clar mai bine dacă respecţi viteza legală: ajungi mai repede şi în siguranţă la destinaţie, cu permis şi fără amendă de plătit. Săptămâna trecută, 73 de şoferi nu au ţinut cont de acest calcul şi au rămas fără permis pentru 90 de zile“, mai spun poliţiştii.

Nume de cod „Colegu’“

Nu doar cu ajutorul Waze şoferii încearcă să scape de amenzi. Mulţi se folosesc de staţii radio. Fiecare participant la discuţie răspunde la apelativul „Colegu“. Principalul scop este totuşi identificarea „pericolelor“ pe şosea. Şoferul care vede primul un radar anunţă imediat prin staţie, iar vestea ajunge la toţi „colegii“ din trafic, aflaţi în raza de acţiune a staţiilor de emisie-recepţie, adică o distanţă de cel mult 15 kilometri.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite