Poliţia Satu Mare, la cheremul baronului PSD Mircea Govor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai discreţi politicieni locali din România, Mircea Govor, avea influenţă nu numai la vârful PSD. Interceptările procurorilor au arătat că baronul social-democrat controla cu mână forte instituţiile publice importante din Satu Mare, inclusiv poliţia judeţului.

Detalii inedite apar în dosarul preşedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor (55 de ani), vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, acuzat de două infracţiuni de folosirea influenţei şi  patru infracţiuni de şantaj în formă agravată.
Procurorii DNA l-au monitorizat pe Govor timp de mai multe luni şi au observat că politicianul chiar avea influenţă în PSD, respectiv în Guvernul României, format la acea vreme din coaliţia USL, ce avea în componenţă şi PSD. DNA a remarcat că Govor a reuşit să impună numirea în funcţii de secretari de stat pe Oana Pârcălab (Ministerul Dezvoltării Regionale-aprilie 2014), respectiv pe  Gabriel Leş (Ministerul Apărării Naţionale-octombrie 2015), fapt care ar fi fost probat de discuţiile telefonice interceptate în cauză, pe care acesta le-a purtat cu Andrei Dolineaschi, secretar general PSD, suspect în acest dosar, sau cu Ciprian Ardelean, care ocupase funcţia de consilier personal al premierului Victor Ponta.

Poliţia la raport

Potrivit DNA, Mircea Govor reuşise să controleze mai multe instituţii locale, printre care şi  Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare, fapt şi din discuţiile telefonice pe care aceasta le-a purtat în 2013 cu comisarul-şef Constantin Taloş, inspector-şef al IPJ Satu Mare în acea perioadă.
În aprilie 2013, Govor s-a certat cu asociatul său din Gazeta de Nord Vest, senatorul Valer Marian, care ocupa atunci funcţia de preşedinte al PSD Satu Mare. Govor ar fi făcut mai multe presiuni asupra ofiţerului de poliţie pentru a  stopa apariţia unui cotidian local editat de Valer Marian, în care acesta urma să demareze o campanie de denigrare împotriva sa.
„Servus, Costică! Te-am sunat să te felicit şi să-ţi mulţumesc în acelaşi timp“, l-a felicitat Govor. „Na, nu-i de ce!“, era modest comisarul-şef. „Nu, ţi-ai făcut numa' treaba dar, în orice caz, aici în Satu Mare când o instituţie de stat îşi face treaba contra unui bandit ca şi el, atunci deja gata, toată lumea face abuzuri!“, îl lăuda baronul PSD. „Deci, i-am scos afară frumos, elegant, nu mai îs acolo şi cu asta basta! Amu o mers la Beni să tipărească clandestin nişte foi, o tipărit patru foi...“, era încântat Govor.

Ameninţări la telefon

Conflictul lui Mircea Govor cu Valer Marian a avut şi o latură penală, baronul  depunând plângere penală, pe 6 iunie 2013, împotriva senatorului,  chiar la IPJ Satu Mare. De câte ori îl suna Govor, era nemulţumit de modul în care Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) cerceta aceste plângeri. Taloş însă îl liniştea, asigurându-l că va vorbi cu Mircea Roman, şeful SIF la acel moment, pentru urgentarea cercetărilor.

Pe 30 iulie 2013, Govor l-a sunat din nou pe Taloş şi i-a dat un ultimatum pentru finalizarea anchetei. El i-a atras atenţia că era cu Dorel Coica, primarul din Satu Mare, Adrian Ştef, preşedintele CJ Satu Mare şi cu Ovidiu Silaghi Ovidiu, ministru al Transporturilor la acea vreme, pentru a analiza activitatea IPJ Satu Mare. „No, deci o spun... ultima dată când te sun, Costică,  pe tema asta, sincer!... Eu, domnul ministru, domnu' preşedinte suntem băieţi buni şi pe noi nu ne băgaţi în seamă,  numa' pe porcii ăştia care vă f..t toată ziua! No, ne-om transforma şi noi în porci care vom (înjură-n.r.) pe boi, bine? Ş-atunci vă veţi învăţa“, a ameninţat  Govor.

„Tu nu eşti general, da' te-om face şi pe tine”

Mircea Govor l-a sunat pe 30 iulie 2013 pe comisarul-şef Constantin Taloş, sugerându-i că l-ar putea susţine pentru a obţine o avansare la gradul de chestor. El l-a invitat pe IPJ Satu Mare să participe la o întâlnire la care va fi prezent şi fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Paşcu, în prezent europarlamentar PSD.

Constantin Taloş: Da?
Mircea Govor: Mai ai audienţă?
Constantin Taloş: Am terminat.
Mircea Govor: No, hai că îţi mai dau eu una prin telefon. Ce faci?
Constantin Taloş: Acuma am terminat cu ultima persoană.
Mircea Govor: Bun. Ce program ai?
Constantin Taloş: Păi, acuma n-am nimic deosebit...
Mircea Govor: Îi aici domnul ministru Paşcu, cu nişte generali şi mergem la pădure la Săcăşeni.
Constantin Taloş: Aşa.
Mircea Govor: Şi vreau să te chemăm şi pe tine ca să... tu nu eşti general, da' te-om face şi pe tine general. Aşa că hai şi tu să-i cunoşti. Hai până acolo să stăm de vorbă un picuţ cu ei, dacă ai timp.
Constantin Taloş: Bine. Da' când se pleacă?
Mircea Govor: Deci, noi plecăm în 10 minute. Deci, la unu jumate dacă eşti acolo, două fără un sfert  îi perfect.
Constantin Taloş: Bine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite