Poliţişti români, trimişi în America Centrală pentru a participa la misiuni de menţinere a păcii în Republica Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încă din 2004, Poliţia Română participă în Haiti la misiuni de menţinere a păcii FOTO Poliţia Română
Încă din 2004, Poliţia Română participă în Haiti la misiuni de menţinere a păcii FOTO Poliţia Română

Timp de un an, 13 ofiţeri din cadrul Poliţiei Române vor pleca în America Centrală pentru a participa la misiuni de menţinere a păcii în Republica Haiti, poliţiştii români urmând să ajute la implementarea programelor de dezarmare şi reintegrare socială.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), poliţiştii români vor desfăşura misiuni specifice în teatrul de operaţii din Republica Haiti, atât în capitala ţării, Port-au-Prince, cât şi în alte patru regiuni, „pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi stabilitate în Republica Haiti, precum şi în vederea protejării populaţiei civile împotriva ameninţărilor de violenţă fizică şi asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului”.

Totodată, poliţiştii vor avea un rol important în implementarea programelor de dezarmare şi reintegrare socială, pentru a fi restaurată şi asigurată ordinea şi liniştea publică, lucrând în echipe mixte cu colegii din Haiti.

Misiunea permanentă a ONU de menţinere a păcii din Haiti a fost demarată în anul 2004, Poliţia Română participând, încă de la început, alături de parteneri din 188 de ţări, dar şi în prezent.

Republica Haiti este considerată una dintre cele mai sărace ţări din emisfera vestică, astfel că nivelul de trai al locuitorilor este foarte scăzut, speranţa de viaţă este redusă, iar populaţia se află într-o creştere demografică spectaculoasă.

Principalele ameninţări la adresa locuitorilor acestor ţinuturi sunt dezastrele naturale, fenomenele meteorologice extreme (uragane şi ploi tropicale de mare intensitate), alunecări de teren cauzate de defrişarea excesivă a vegetaţiei, epidemiile de orice natură(holera), SIDA şi bolile tropicale (malaria şi febra Dengue).

Deşi statul Haiti a realizat, în ultimii ani, progrese vizibile pe plan instituţional, social şi economic, există încă situaţii şi aspecte ale vieţii cotidiene greu de imaginat pentru societatea naturală a secolului XXI. Astfel, autori ai unor fapte antisociale încă mai sunt ucişi cu pietre şi macete de către localnici, în numele unei aşa-zise justiţii populare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite