Poliţiştii acuzaţi că au bătut un jurnalist, anchetaţi pentru purtare abuzivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reporterul Ştefan Mako susţşine că a fost agresat de poliţişti FOTO Facebook
Reporterul Ştefan Mako susţşine că a fost agresat de poliţişti FOTO Facebook

Poliţiştii bucureşteni acuzaţi că au bătut un jurnalist în Centrul Vechi fac obiectul unui dosar penal şi sunt cercetaţi disciplinar, a precizat, vineri, Ministerul Afacerilor Interne. Jurnalistul Ştefan Mako, de la Casa Jurnalistului, a fost agresat în timp ce filma cum poliţiştii loveau un bărbat.

MAI susţine, într-un răspuns transmis la solicitarea hotnews.ro, că s-a deschis dosar penal şi că ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.
 
 "În legătură cu incidentul din data de 10.11.2014 în care a fost implicat jurnalistul Mako Ştefan, au fost întreprinse verificări, în urma cărora a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, constituindu-se un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă, sub directa îndrumare şi coordonare a procurorului de caz", a informat MAI, pentru HotNews.ro.
 
 "Totodată, în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, conducerea Poliţiei Capitalei a dispus efectuarea cercetării prealabile faţă de poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie pentru Centrul Vechi implicaţi în eveniment", a adăugat Ministerul Afacerilor Interne.
 
Reporterul Ştefan Mako, de la publicaţia Casa Jurnalistului, a reclamat că a fost agresat de un echipaj de poliţie din Centrul Vechi din Bucureşti, pentru că a filmat în timp ce îl poliţiştii îl băteau pe un alt bărbat.
 
Când a precizat că este jurnalist şi se află pe spaţiul  public, poltistii au răspuns "şi ce dacă" şi i-au smuls mobilul, apoi l-au lovit şi l-au dus la secţia de poliţie, a relatat Mako, publicând şi o înregistrare audio-video în sprijinul acuzaţiilor sale.
 
În plus, jurnalistul a publicat şi investigaţiile medicale de la spital şi identitatea poliţiştilor respectivi.
 
Ştefan Mako documenta de câteva luni procesul unui poliţist acuzat că a omorât în bătaie un parcagiu, în contextul unui val de plângeri şi anchete pentru abuzuri la Poliţia Centrului Istoric şi Secţia 10 din Bucureşti.
 
Cazul a declanşat reacţii dure ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), precum şi ale principalelor organizaţii interne de apărare a drepturilor omului şi de promovare a libertăţii de exprimare, printre care Active Watch şi APADOR-CH .
 
În 13 noiembrie, reprezentantul pentru libertatea presei al OSCE, Dunja Mijatovic, a declarat că "recentul atac al unor poliţişti" asupra jurnalistului român Ştefan Mako, în Bucureşti, "este inacceptabil şi trebuie să facă obiectul unei anchete cuprinzătoare".
 
"Am încredere că acest incident va fi investigat rapid şi complet. Jurnaliştii trebuie să poată lucra liber şi în condiţii de siguranţă, orice obstacole la libertatea lor constituie un atac asupra mass-media libere", a declarat Mijatovic, la Budapesta, potrivit unui comunicat emis de OSCE.
 
"Atacurile asupra jurnaliştilor de către ofiţerii din instituţiile de aplicare a legii sunt deosebit de îngrijorătoare, pentru că poliţia ar trebui să protejeze şi să ofere siguranţă membrilor mass-media. Astfel de incidente contribuie la o atmosferă de frică şi pun în pericol libertatea presei", a mai declarat reprezentantul OSCE pentru libertatea presei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite