Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Poliţiştii de frontieră români, acuzaţi într-un articol Euronews că bat, electrocutează sau incendiază refugiaţi

41
24 Sep 2020 09:31:07
Autor: Călin Gavrilaş
Euronews: migranţi bătuţi de poliţia de frontieră - foto realizată în 8 august 2020
Euronews: migranţi bătuţi de poliţia de frontieră - foto realizată în 8 august 2020

Într-un articol Euronews, poliţiştii de frontieră din România sunt acuzaţi că bat, incendiază sau electrocutează refugiaţi la graniţa cu Serbia.

Un grup de şase sirieni şi un egiptean a ajuns în Belgrad în căutare de ajutor, în data de 19 august. Refugiaţii spun că au fost trimişi cu forţa în Serbia de poliţia de frontieră română, dar nu înainte de a fi bătuţi şi chinuiţi, relatează Euronews, citat de Digi 24.

Mărturiile despre aceste bătăi au fost adunate de mai multe ONG-uri din Serbia, concluzia acestora fiind că Poliţia de Frontieră Română, dar şi forţele de ordine de la graniţele altor ţări prin care trec refugiaţi, se poartă cu o violenţă ieşită din comun faţă de aceştia.

Conform mărturiilor, publicate de Euronews, poliţiştii de frontieră folosesc bastoane pentru a îi lovi pe oameni şi cabluri cu care îi biciuiesc. Unii dintre migranţi au fost supuşi la şocuri electrice sau le-au fost incendiate hainele. Oamenii sunt intimidaţi cu focuri de armă trase în aer, iar unii vorbesc despre „comando-uri”, agenţi îmbrăcaţi în negru cu măşti sau cagule pe feţe pentru a nu putea fi recunoscuţi.

Poliţia de Frontieră neagă acuzaţiile. ONG sârb: „Am văzut cu ochii noştri vânătăile de pe pielea lor”

Contactată de Euronews, Poliţia de Frontieră din România a negat acuzaţiile sau că ar fi acţionat în acest fel: „Toate acţiunile întreprinse de poliţiştii de frontieră români împotriva migranţilor care acţionează ilegal la graniţă trebuie să fie în acord cu legislaţia naţională şi internaţională, inclusiv respectul pentru drepturile omului”.

Rados Djurovici, directorul unui ONG din Serbia spune că expulzările ilegale din România „devin din ce în ce mai violente”.

„Au început cu cel puţin un an în urmă, însă acest tip de violenţă este recent, a început acum 3-4 luni. El a început mai ales odată ce presiunea migratorie a crescut şi în România. Cu cât sunt mai mulţi migranţi, cu atât cazurile de violenţă se înmulţesc”, a mai spus el.

Mărturiile sunt confirmate şi de un alt ONG. Ivana Vukasevici Beti de la Centrul Pentru Integrare şi Toleranţă Umanitară, spune că numărul expulzărilor din România a început să crească în a doua jumătate a anului 2019 şi continuă să crească în mod regulat, lună de lună.

„Aceşti migranţi ar fi trebuit să aibă acces la proceduri de obţinere a azilului politic în România. Am văzut cu ochii noştri vânătăile de pe pielea lor”, a spus ea.

La graniţa cu România, de-a lungul Dunării, în provincia autonomă Voivodina, bătăile, intimidările şi expulzările ilegale au devenit parte a vieţii cotidiene pentru refugiaţi. Frontiera de acolo a devenit un „punct fierbinte” a aşa-zisei „Rute Balcanice”.

Un ONG din Serbia estimează că „cel puţin 50 de oameni” sunt expulzaţi forţat din România în Serbia în fiecare zi. Un altul estimează 400-600 pe săptămână.

Citeşte şi:

Politico: Insula din Grecia care arată de ce Austria şi Germania sunt cei mai buni „prieteduşmani”

Comisia Europeană prezintă, miercuri, propunerea pentru noua politică în materie de azil şi migraţie. Scandal uriaş în perspectivă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

Păcală
24.09.2020, 09:44:48

Pái sá se prezinte la granitá cu pasapoarte ca tot omul si nu o sá mai fie maltratati! Legile sunt pentru toti si nici migrantii nu reprezintá o exceptie!

+12 (46 voturi)
defu gabi
24.09.2020, 10:08:30

Astea sunt manipulari cu scopul de a timora angajatii si a reduce activitatea institutiei pentru a usura tranzitul ilegal al pseudo-refugiatilor...

+9 (37 voturi)
kitty kat
24.09.2020, 09:48:08

Opriti-i la voi acolo in Serbia! Adevåratele efecte ale invaziei acestor maimute musulmane o så aparå peste 30 ani si atunci o så vedeti in RO aceiasi situatie criticå precum cea a Occidentului unde musulmanii tråiesc doar din ajutoare sociale + alocatii la puradei in timp ce fraierii se duc la muncå panå la 70 ani cå abia atunci au drept la pensie.

+24 (28 voturi)
emoko Kekel
24.09.2020, 09:53:10

Azil politic😁 ONG- urile lui Pește prajit. Ca să primească azil politic trebuie să vină dintr-o țară aflată în conflict, sau sub un regim draconic. Bună asta! Adecatelea să prezinte pașaport nu să treacă granița noaptea ca șoarecii. 🤔

+14 (16 voturi)
imsi imsi
24.09.2020, 10:08:01

Pai pina la Belgrad au trecut prin mainile granicerilor sarbi asa ca i au caftit astia si nu romanii. Pe urma asa zisii refugiati se mai bat intre ei si si violeaza femeile unul altuia fapte curente in toate centrele de refugiati din UE. Ca sarbii sunt mincinosi si rai m am lamurit cu aia 40000 de mii de morti de la timisoara cifra data de consulul sarb mass mediei. Citiva ani mai tarziu sarbii plateau pt minciuna lor prin desfiintarea Yugosflaviei si transformarea lor in opinia publica in criminalii sfirsitului de secol 20. Se verifica inca o data zicala ca cine seamana vint culege furtuna. Acum incep iarasi cu minciunile. Pe de alta parte cred ca sarbii ortodocsi au mai multe motive sa i bruscheze pe musulmanii refugiati decit romanii pt simplul motiv ca razboiul interreligios din 90 a fost la ei nu la romani si sarbii au pierdut kosovo in 2000 nu romanii. Sa nu mi spuna mie ca aia din ONG urile alea nu se nchina lui Alah si ca banii lor nu vin de la Erdogan.

+6 (28 voturi)

Vezi toate comentariile (41)

Modifică Setările