Poliţiştii români, premiaţi pentru destructurarea unei grupări specializate în trafic de migranţi şi contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Poliţiei Române au fost premiaţi, vineri, pentru destructurarea unei grupări specializate în trafic de migranţi şi contrabandă. Această acţiune a făcut parte din operaţiunea denumită „SETRA”, în urma căreia 17 persoane au fost trimise în judecată.

Potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Poliţiei Române au fost premiaţi de SELEC pentru profesionalismul şi rezultatele obţinute în cadrul operaţiunii ,,SETRA”. 

La ceremonia oficială de la sediul Poliţiei Române, adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul de poliţie Virgil Spiridon şi directorul de operaţiuni al SELEC, Romulus Ungureanu, au înmânat certificatele de onoare şi au felicitat ofiţerii de caz.

Operaţiunea ,,SETRA” este o investigaţie comună în domeniul traficului de migranţi şi al contrabandei, care a reunit agenţiile de aplicare a legii din România, Bulgaria, Ungaria şi Turcia. 

Pe 6 august 2014, poliţiştii DCCO şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut 10 percheziţii la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale specializate în trafic de migranţi pe ruta Orientul Mijlociu – Uniunea Europeană. 

Acţiunea a avut loc în Bucureşti şi în judeţele Arad, Braşov, Dolj, Ialomiţa, Galaţi şi Vâlcea.

În urma percheziţiilor au fost ridicate aproximativ 100 de grame cannabis, 300 de grame de mercur şi au fost indisponibilizaţi aproximativ 20.000 de euro, bani susceptibili a proveni din activitatea infracţională.

Migranţii ar fi fost introduşi ilegal în ţară sau ar fi venit cu vize turistice 

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2014, membrii grupării ar fi organizat tranzitul ilegal prin România a mai multor migranţi care veneau din state localizate în zone de conflict şi post-conflict.

Migranţii, cu precădere sirieni, iranieni sau etnici kurzi, ar fi fost introduşi ilegal în România sau ar fi venit cu vize turistice, după care membrii grupării le-ar fi organizat deplasarea clandestină în Occident, principalele state de destinaţie fiind Germania, Italia sau Austria.

„Pentru a trece frontiera în mod fraudulos, migranţii ar fi fost ascunşi în compartimentele de marfã sau în locaşuri special amenajate ale unor autocare, autocamione sau limuzine. Ruta de traficare a imigranţilor ar fi avut ca punct comun de plecare Turcia, pentru majoritatea transporturilor clandestine, traversând ulterior Bulgaria, România şi Ungaria”, arată anchetatorii.

Suspecţii ar fi obţinut de la fiecare migrant între 2.000 şi 3.500 de euro, în funcţie de numărul punctelor de frontieră traversate ilegal şi de riscul asumat.

Reţeaua ar fi fost formată din români şi străini

Reţeaua era formată din 17 persoane, atât cetăţeni români, cât şi străini şi ar fi fost susţinută financiar de exponenţi ai unor grupări infracţionale din Turcia.

„Pentru a îngreuna investigarea activităţii infracţionale, liderii reţelei ar fi cooptat în permanenţã noi transportatori, gazde şi complici, ar fi folosit alternativ mai multe rute de traficare şi o gamă extrem de variată de mijloace de transport”, se mai arată în documentele aflate la dosarul cauzei.

50 de persoane au trecut graniţa de vest a României

Anchetatorii precizează că, în cadrul activităţii infracţionale, au fost efectuate cel puţin şapte transporturi clandestine de migranţi ilegali, în total 50 de persoane, care au trecut frontiera de vest a României, cinci dintre acestea fiind depistate, în urma cooperării poliţieneşti. 

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Serviciului Român de Informaţii. 

În decembrie 2014, cele 17 persoane, membre ale grupării, au fost trimise în judecată.

Cooperarea internaţională eficientă şi rapidă între autorităţile participante a fost susţinută şi facilitată de SELEC (Southeast European Law Enforcement Center) – Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii. SELEC, cu sediul în Bucureşti, este o organizaţie internaţională înfiinţată pentru acordarea de sprijin celor 12 state membre. 

Principalul obiectiv al acestuia este sporirea capacităţii de coordonare în  domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii, în cazul în care faptele ilicite implică un element de natură transfrontalieră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite