VIDEO Avertismentul Poliţiei Rutiere: Nu ocoliţi centrul imaginar al intersecţiei când viraţi stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii de la Rutieră vor să-i disciplineze pe şoferi
Poliţiştii de la Rutieră vor să-i disciplineze pe şoferi

Poliţiştii Brigăzii Rutiere continuă acţiunile de disciplinare a şoferilor în traficul infernal al Capitalei. Agenţii de la Rutieră au acţionat şi marţi dimineaţă pe principalele artere ale Bucureştiului pentru reducerea riscului rutier în rândul participanţilor la trafic, dar şi pentru asigurarea fluidizarii traficului rutier.

Potrivit Poliţiei Rutiere, conditiile actuale de trafic evidenţiază un grad ridicat de indisciplină rutieră în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legate de pătrunderea în intersecţii şi de efectuare a virajului la stânga.

„În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia“, precizează Poliţia Rutieră.

De asemenea, schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul maşinilor care intră într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriei acestora.

Poliţiştii avertizează că nerespectarea regulilor privind schimbarea direcţiei de mers se sancţionează contraventional cu amendă cuprinsă între 2 şi 3 puncte amendă şi 2 puncte de penalizare.

Cum se efectuează corect virajul la stânga într-o intersecţie

De ce nu respectă şoferii regulile de circulaţie

Psihologii spun că la volan, oamenii au o altă stare mintală pe fondul traficului infernal, care îi determină să încalce deliberat regulile rutiere elementare. Astfel, problerma şoferilor români nu este necunoaşterea legilor, ci dispreţul faţă de lege.

„Ar trebui ca la şcoala de şoferi cursanţi să fie testaţi nu doar pentru cunoaşterea legislaţiei rutiere, ci să se urmărească şi evaluarea lor în trafic. Dacă cunoşti regulile de circulaţie, nu înseamnă neapărat că vei conduce prudent şi responsabil. Trebuie pus accentul pe educaţia rutieră, civică în cadrul şcolilor de şoferi. La volan, indivizii au o altă stare mentală, mai ales din cauza traficului aglomerat. Unii intră într-un mecanism de apărare faţă de orice formă de agresivitate. Sunt studii care arată care sunt categoriile de risc, precum şoferii tineri sau cei care conduc maşini puternice. Conduita morală la volan este la fel de importantă ca regulile de circulaţie. Dorinţa aceasta de a încalca regulile de circulaţie, de a ajunge mai repede la destinaţie, este de nestăvilit pentru mulţi şoferi. Trebuie pus accentul pe formare“, a explicat, pentru „Adevărul“, psihologul Mihai Copăceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite