Eveniment

Poluarea aerului afectează marile oraşe din Europa Centrală şi de Est

5
26 Jan 2020 12:54:34
Tudorina Mihai

Poluarea aerului afectează marile oraşe în toată regiunea, din Polonia, până-n Bosnia, din Ucraina până-n Bulgaria.

Capitalismul post-comunist nu pare a se fi dezvoltat sustenabil în zonele urbane est europene. Peste tot avem de-a face cu transport public în declin, multe maşini personale, industrie poluatoare, reciclare minimă, multe gunoaie, centrale termice, instalaţii rudimentare de încălzire, politici sociale absente etc.

Au fost proteste recente în Sarajevo şi Belgrad. În marile oraşe poloneze, Krakovia, Varşovia, poluarea e subiect pe agenda publică de mult.

O cortină de fier separă Europa în zone sigure şi zone nesigure pentru a respira” – titrează un articol din 2018, pentru a arăta diferenţele uriaşe în calitatea aerului respirat în fostele state comuniste comparativ cu Vestul Europei. 

Câteva ştiri numai din ianuarie 2020 arată o problemă generalizată: 

Activiştii de mediu şi autorităţile din statele Europei Centrale şi de Est trebuie să comunice pentru a învăţa din fiecare context local, pentru că similitudinile problemei sunt evidente iar soluţiile vor fi în aceeaşi direcţie pe termen mediu şi lung. 

În Bucureşti, problema a ajuns recent pe agenda publică, deşi ea există de ani buni de zile. În loc să negăm evidenţele, poate este momentul să aflăm ce au făcut vecinii noştri din regiune, care s-au alarmat de mai mult timp.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Iulian Arion
26.01.2020, 14:12:54

Poluarea marilor orase din cauza traficului auto nu mai poate fi tinuta ascunsa, eventual inlocuita cu dezbaterea pe tema zicerilor cutaruia politician aseara la tv. Trebuie puse cronometre la toate semafoarele, care sa afiseze moomentul incepand cu care este oprita circulatia auto. La inceput, fara efect. Doar ca sa constientizeze conducatorii auto. Am vorbit cu unii de la RAR. Daca masina, consumand benzina, are peste 200 000 Km, catalizatorul e dus. Trebuie altul nou. Costul total este de aproape 6 000 lei, in functie de cine il monteaza.

0 (2 voturi)
Iulian Arion
26.01.2020, 14:17:54

In Bucuresti ar trebui interzisa circulatia auto in aria delimitata de perimetrul Piata Unirii - bdul 1848-Piata Romana-Lascar Catargi-Piata Victoriei - Splai-Piata Unirii. Campioana spune ca sa facem minim 5 000 pasi pe zi. Cei mai multi fac doar cateva sute! Pericolul cel mare este cel reprezentat de bolile neuro-degenerative, apoi cele cardio vasculare si abia pe locul trei, cancerul. Politia rutiera si cei de la RAR trebuie scosi in trafic pentru a opri si verifica autoturismele.

0 (2 voturi)
Iulian Arion
26.01.2020, 14:21:21

Trebuie legiferat de catre parlament momentul in timp (nu mai devreme de 4-5 ani) dupa care autovehiculele sub norma Euro 4 inclusiv Euro 4, nu vor mai avea voie sa circule. Daca sunt "istorice", sa aiba voie sa circule doar in zilele cand au parada auto.

0 (2 voturi)
Iulian Arion
26.01.2020, 14:24:24

Primareasa Bucurestilor zicea ca aplica principiul "Poluatorul plateste". Acest principiu se aplica doar in cazul deversarilor accidentale. In rest, a aplica taxe conducatorilor auto care polueaza, este ca si cum ai face comert cu moartea. Te omoara cu zile din cauza gazelor de esapament, dar plateste la primarie. Ce plateste? Sa te omoare cu zile!

0 (2 voturi)
Lin Nitra
26.01.2020, 20:37:56

in Bucuresti nu e numai poluarea auto, se intampla ceva dubios; 2 saptamani de cand cu scandalul din presa, senzorii de pe airly au aratat portocaliu (poluare medie) si in weekenduri a fost spre verde; weekendul acesta cand majoritatea au fost plecati din Bucuresti, culmea e ca de sambata seara (25. ianuarie) senzorii au aratat spre violet cu poluare majora si intr-adevar seara si noaptea se simtea miros de fum in aer, care nici la 4 -5 dimineata nu s-a diminuat. Deci ce se intampla in weekenduri in Bucuresti cand nu e circulatie auto mare? cine si ce incinereaza?

+2 (2 voturi)
Modifică Setările