Pompierii din Neamţ verifică, din trei în trei ore, secţiile ATI din spitale, în cadrul unei acţiuni la nivel naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neregulile constatate pe perioada acestor verificări vor fi aduse la cunoştinţă conducătorilor de instituţii, în vederea remedierii în cel mai scurt timp.  Foto: Arhivă
Neregulile constatate pe perioada acestor verificări vor fi aduse la cunoştinţă conducătorilor de instituţii, în vederea remedierii în cel mai scurt timp.  Foto: Arhivă

Pompierii din Neamţ au început, luni, activităţi de recunoaştere şi verificare a secţiilor de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din spitale. Verificările se desfăşoară din trei în trei ore, în cadrul unei acţiuni la nivel naţional, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) , locotenentul Irina Popa.

"Având în vedere situaţiile de urgenţă din ultima perioadă în care au fost implicate unităţi spitaliceşti pe fondul creşterii cazurilor COVID-19, în scopul prevenirii unor situaţii de urgenţă ce pot pune în pericol viaţa pacienţilor, pompierii nemţeni desfăşoară activităţi de recunoaşteri/verificare a secţiilor ATI. La aceste misiuni va fi cooptat şi personalul cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor - cadru tehnic PSI/personal de specialitate/SPSU/personal care asigură prima intervenţie la locul de muncă în caz de incendiu", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. într-o informare de presă, citată de Agerpres.

Se verifică dotarea cu stingătoare şi hidranţi interiori, după caz, practicabilitatea căilor de acces/evacuare şi intervenţie, modalitatea de încălzire a spaţiilor destinate ATI în vederea eliminării mijloacelor de încălzire neomologate şi eliminarea utilizării tuturor surselor de foc deschis, cum sunt lumânările sau candelele. 

De asemenea, se urmăreşte operativitatea Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă, integritatea instalaţiilor electrice, asigurarea permanentă a personalului în secţia ATI şi cunoaşterea modului de intervenţie în cazul producerii unui incendiu şi aerisirea periodică a spaţiului în care există riscul de creştere a concentraţiei de oxigen.

Activităţile de recunoaştere şi verificare vor fi desfăşurate zilnic, în intervalul orar 9,00 - 21,00, de către personalul operativ din cadrul subunităţilor de intervenţie, iar în afara acestui program, verificările vor fi executate ocazional de echipajele SMURD, după finalizarea misiunilor.

Neregulile constatate pe perioada acestor verificări vor fi aduse la cunoştinţă conducătorilor de instituţii, în vederea remedierii în cel mai scurt timp, potrivit sursei citate.

Reamintim că de la începutul pandemiei de COVID-19 până în prezent s-au înregistrat trei incendii la unitatăţile medicale din România.

Pe 14 noiembrie 2020, Secţia ATI a Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ, unde erau internaţi bolnavi de COVID-19, era cuprinsă de flăcări. 10 persoane au murit în acea zi, iar alte 5 ulterior. Medicul Cătălin Denciu a încercat să îşi salveze pacienţii, însă a fost şi el rănit grav, fiind tratat în străinătate.

Pe 29 ianuarie, un alt incendiu izbucnea la Institutul Matei Balş, unde erau internaţi tot bolnavi de COVID-19. Patru persoane au murit pe loc, iar 53 de pacienţi au fost transferaţi la alte spitale.

Vineri, 1 octombrie, 7 pacienţi de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa au murit în urma unui incediu la Secţia Terapie Intensivă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite