ANI a deschis o anchetă în cazul ministrului Câmpeanu în scandalul legat de pensionarea soţului ei. Ponta o apără, Crin i-a recomandat varianta demisiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat joi că nu discută despre o demitere în cazul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, acuzată că şi-ar fi pensionat preferenţial soţul pe caz de boală, şi a explicat că-şi apără echipa de miniştri până nu se dovedesc astfel de acuzaţii. Pe de altă parte, preşedintele PNL Crin Antonescu spune că i-a sugerat să-şi dea demisia şi a rămas să discute cu premierul. ANI a început o anchetă în acest sens.

UPDATE: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a admis că a avut o discuţie cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, pe tema demisiei sale, sugerându-i că aceasta ar fi cea mai bună soluţie.

„În discuţiile de azi, ea a vehiculat ipoteza demisiei, eu i-am spus sincer că din punctul meu de vedere ar fi cea mai bună variantă, să iasă într-o conferinţă de presă, cu varianta ei asupra faptelor, ce a făcut la minister, pentru că a făcut şi foarte multe lucruri bune şi să-şi anunţe demisia. Nu i-am cerut demisia public nicăieri, i-am sugerat opinia mea şi i-am spus să-mi zică decizia sa. A rămas că vorbeşte şi cu primul ministru şi nu am mai primit niciun semnal de la ea de atunci”, a explicat Antonescu, la B1TV.

„E o dramă în familia Domniei sale, nu ştiu dacă e vorba de invaliditate în cazul soţului său, dar e foarte bolnav”, a mai spus preşedintele PNL.

UPDATE: Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a început verificarea unui posibil conflict de interese în cazul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, în urma unei sesizări pe care a primit-o de la Centrul de Investigaţii Media, potrivit Mediafax.

În urma sesizării transmise de Centrul de Investigaţii Media, ANI a precizat că a început "activitatea de evaluare a respectării regimului juridic al conflictelor de interese de către Câmpeanu Mariana, Ministrul Municii, Familiei şi Protecţiei Sociale".

Evaluarea se face în conformitate cu articolul 11 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, potrivit căruia "activitatea de (...) evaluare a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor se efectuează atât pe durata exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, cât şi în decursul a 3 ani după încetarea acestora" şi, totodată, "activitatea ce se efectuează pe durata prevăzută la alin. (1) constă în evaluarea (...) conflictelor de interese sau a incompatibilităţilor, exclusiv pentru perioada exercitării funcţiilor sau demnităţilor publice".

UPDATE:  Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, spune că a existat o discuţie între Crin Antonescu şi Mariana Câmpeanu cu privire la scandalul legat de pensia soţului.  A existat o discuţie între doamna Mariana Câmpeanu şi preşedintele Crin Antonescu în care preşedintele PNL, dincolo de faptul că înţelege situaţia personală şi are toată compasiunea pentru situaţia de sănătate a soţului domniei sale, i-a recomandat doamnei ministru Câmpeanu să se gândească la posibilitatea demisiei din funcţia de ministru al Muncii, urmând ca dumneaei să ia o decizie în acest sens", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL.

UPDATE: Reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară (PMP) îi cere ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, să demisioneze, iar celor din USL să o declare "invalidă politic", solicitând Casei de Pensii Ilfov să prezinte de urgenţă o informare detaliată despre preluarea cazului soţului liberalei, deşi domiciliul acestuia era în Bucureşti, potrivit Mediafax.

Partidul Mişcarea Populară consideră că, în acest caz, autorităţile ar trebui să se autosesizeze. "Credem, de asemenea, că astfel de cazuri au un efect dezastruos asupra imaginii unei instituţii care are menirea de a se ocupa de categoriile cele mai defavorizate. Din acest motiv, îi cerem doamnei Câmpeanu ca, până la clarificarea situaţiei sale, să părăsească Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale", se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit PMP, dacă datele vor fi probate în totalitate, "Mariana Câmpeanu si soţul acesteia se califică, din acest moment, la un singur tip de pensie specială: aceea pentru handicap moral".

"Le reamintim domnilor Ponta şi Crin Antonescu că sunt şefi ai doamnei Câmpeanu – unul pe linie guvernamentală, celălalt pe linie de partid – şi au obligaţia să reacţioneze în acest caz. Chestiunea nu poate fi îngropată sau minimalizată, aşa cum încearcă acum să facă USL cu celebrul caz ASF", se mai menţionează în comunicatul PMP.


„Am luat decizia ca de fiecare dată când preşedintele Băsescu atacă fără argumente şi fără probe un ministru al Guvernului să îl apăr pe acel ministru. Am făcut acelaşi lucru cu toţi miniştrii şi, până când Băsescu nu-şi dovedeşte acuzaţiile, eu îmi apăr echipa de miniştri”, a declarat premierul Ponta joi după-amiază.

Ulterior, la Palatul Victoria, premierul a reiterat faptul că „nu consideră că ministrul Muncii trebuie demis”.

„Consider că orice ministru al Guvernului care este atacat de preşedintele Traian Băsescu îl voi apăra. Mai ales când domnul preşedinte îi dă nişte date unui jurnalist colonel”, a mai spus Ponta.

Reacţiile preşedintelui

Preşedintele Băsescu a cerut miercuri seara demisia Marianei Câmpeanu. Ministrul Muncii i-ar fi dat soţului său în 2005, pe când conducea Casa de Pensii Ilfov, pensie şi indemnizaţie de însoţitor în baza unor acte discutabile.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut apel la ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, să-şi prezinte demisia dacă ştie că soţul ei nu este invalid şi nu are niciun handicap care să îl încadreze în gradul întâi de invaliditate. 

Asta după ce în presă a apărut o informaţie potrivit căreia Iulian Câmpeanu, soţul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, ar fi obţinut în 2005 atunci când soţia sa ocupa funcţia de director la Casa de pensii Ilfov, atât pensie de invaliditate pentru gradul întâi de handicap, cât şi indemnizaţie de însoţitor. 

„Cu acte neclare si diagnostice discutabile, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, i-a dat soţului pensie şi cel mai mare grad de invaliditate”, susţin jurnaliştii Centrului de Investigaţii Media. 

În replică, ministrul Muncii susţine că „încetarea contractului de muncă, survenită la 1 martie 2005, a fost determinată tocmai de faptul că societatea la care îşi desfăşura activitatea a constatat că Iulian Câmpeanu avea probleme de concentrare la locul de muncă, absenta perioade lungi de timp, într-un cuvânt, activitatea sa nu se mai ridica la nivelul de exigenţă al angajatorului”, a explicat ministrul motivele acordării pensiei de invaliditate pentru Iulian Câmpeanu.

54.000 de lei pe lângă pensie

Numai din indemnizaţia pentru însoţitor, de care beneficiază (pe lângă pensie – n.r.), Iulian Câmpeanu a primit, după calculele Centrului de Investigaţii Media, peste 54.000 de lei - valoarea indemnizaţiei fiind în 2005 de 310 lei, iar în 2013 de 633 de lei. 

Cât despre valoarea pensiei, aceasta a trecut de la suma de aproape 340 de lei, aferentă pensiei de invaliditate acordate în 2005, la suma de aproximativ 930 de lei, de care beneficiază din 2009, de când a trecut la pensia acordată pentru limită de vârstă, după ce a ajuns la vârsta legală de pensionare. Conform unui fluturaş de pensie al lui Iulian Câmpeanu, obţinut de sursa citată, în noiembrie 2013, acesta a primit de la stat 1.530 de lei.

Ministrul Muncii însă susţine că nu a existat un interes de natură materială pentru ca Iulian Câmpeanu să fie declarat inapt de muncă la vârsta de 59 de ani, „primind o pensie lunară de 350 lei în condiţiile în care, dacă şi-ar fi continuat activitatea, veniturile sale salariale ar fi fost în mod vădit mult mai consistente”.;

Scenariul unei pensionări anticipate

Concret, pe 2 martie 2005, Iulian Câmpeanu (atunci de 58 de ani) a depus cererea de acordare a pensiei de invaliditate la instituţia condusă chiar de soţia sa, deşi avea domiciliul în Bucureşti şi înainte de a avea certitudinea dizabilităţii. 

Abia după o săptămână, pe 8 martie 2005, Barbu Cerbulescu, medic specialist de expertiza muncii şi angajat al Casei de Pensii Ilfov, i-a acordat lui Câmpeanu decizia de încadrare în gradul 1 de handicap, adică incapacitate totală de muncă şi nevoia de a avea un însoţitor. 

Dincolo de rapiditatea obţinerii acestui certificat, pentru care alţi pensionari aşteptă şi un an, jurnaliştii citează medici care susţin că „o parte dintre bolile de care suferă Iulian Câmpeanu sunt nişte patologii relativ comune: steatoză hepatică, ateroscleroză, aritmie (cardiacă) sau ulcer duodenal cronic”, iar celelalte afecţiuni, “lacunarism cerebral” sau “sindrom psiho-organic”, sunt „insuficient detaliate”.

„Cert este că, în baza documentului parafat de Cerbulescu, după nici trei săptămani, în 25 martie 2005, Casa Judeţeană de Pensii Ilfov condusă de Mariana Câmpeanu emite pentru soţul acesteia decizia 114198 prin care îi acordă “pensie de invaliditate cu indemnizaţie de însoţitor”, arată ancheta.

Despre pensionarea soţului ei la Casa Judeţeană de Pensii Ilfov, Câmpeanu susţine că nu a fost „un favor” şi nici „un caz singular”, ci o necesitate având în vedere că în acea perioadă toate casele de pensii ale sectoarelor din Bucureşti erau supraaglomerate, din cauza procesului de recalculare a pensiilor. 

„Astfel, mii de cetăţeni din diferite sectoare ale municipiului Bucureşti au fost preluaţi, în acei ani, de Casa Judeţeană de Pensii Ilfov”, a menţionat ministrul, explicând că decizia de pensionare pe caz de boală se ia în funcţie de dosarul medical, şi nu de casa de pensii unde este analizat. În plus, Câmpeanu nu neagă capacitatea de deplasare a soţului ei, în continuare beneficiar de indemnizaţie de însoţitor, şi susţine că este „o persoană deplasabilă şi relativ coerentă”. 

Ministru specialist în pensii

Mariana Câmpeanu a intrat în sistemul de pensii românesc în februarie 2001, direct în funcţia de şef al Casei de pensii a judeţului Ilfov, după ce a condus trei ani Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Ilfov. A stat la casa judeţeană de pensii până în 2007, după care a ocupat, timp de aproape un an şi jumătate, funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, la Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale. Ascensiunea demnitarului liberal a continuat chiar cu funcţia de ministru al Muncii.


Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, acuzată că i-a acordat soţului cel mai grav grad de handicap şi pensie de invalid

Soţul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, ar fi obţinut în 2005, când soţia sa ocupa funcţia de director la Casa de pensii Ilfov, în aproape două săptămâni, atât pensie de invaliditate pentru gradul întâi de handicap, cât şi indemnizaţie de însoţitor, în lipsa unui certificat medical foarte clar şi deşi acesta avea domiciliul în Bucureşti, arată o anchetă realizată de Centrul de Investigaţii Media şi  B1TV.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite